DR om Eurovision-underskud: Vi har holdt os til aftalen

DR afviser kritik om, at produktionen skruede udgifterne til Eurovision i vejret undervejs.

Det var Conchita Wurst fra Østrig, der løb med vindertrofæet i Eurovision Song Contest 2014. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Konfetti og glimmer fra Eurovision Song Contest 2014 har for alvor lagt sig. Musikfesten, der blev afholdt i maj, ender nemlig med et brag af et gigantunderskud på 58 millioner kroner.

Det fremgår af den redegørelse, som Wonderful Copenhagen har fremlagt i dag.

Selskabet retter ifølge Ritzau en kritik mod DR for flere gange at skrue op for ambitionerne under ombygningen af B&W-hallerne og dermed få udgifterne på himmelflugt.

Men kritikken afvises af Pernille Gaardbo, der var Executive Producer på DR's tv-shows. Hun forklarer, at alle krav fra DR lå klar fra begyndelsen:

- Inden vi indgik aftalen, brugte vi faktisk rigtig meget tid på at undersøge, om det overhovedet var muligt praktisk at afholde de her shows ude i B&W-hallerne. Vi fik dokumentation og blev forsikret om, at det kunne lade sig gøre, og at København ville stå for den del af projektet, siger hun.

Væk med søjler

Men DR har fortolket aftalen med deres helt egne briller, lyder det ellers fra Wonderful Copenhagen.

- DR fortolkede kontrakten således, at værtsbyens (Projektselskabet ESC 2014, red.) forpligtelse til at levere og drive en arena i princippet var uden økonomisk binding, står der blandt andet i redegørelsen ifølge Ritzau.

DR's produktion krævede blandt andet, at bærende søjler skulle fjernes, så der kunne laves særlige panorama-billeder ud over publikum, og der måtte bygges en særlig teltby for at få plads til DR's scenedesign.

DR: Vi har overholdt budgettet

DR-produceren ønsker ikke at gå ind i detaljer i redegørelsen, men fastholder, at alle detaljer lige fra pressecenter til håndteringen af 1.000 delegerede var skrevet ned, inden de indgik aftalen:

- Det har været ret tydeligt beskrevet i vores materiale og den aftale, vi har indgået med København. På den måde har vi sådan set forholdt os til aftalen, og at København også levede op til det, forklarer Pernille Gaardbo, og understreger, at DR ikke har overskredet budgetter:

- Vi har levet op til aftalen, taget vores del af ansvaret for showene og haft vores eget budget i forhold til det. Jeg er faktisk tilfreds med og stolt af, at vi i dag kan se tilbage på, at vi overholdt vores del af aftalen og vores budget.

Festen blev tre gange så dyr

Mens DR havde ansvaret for selve afviklingen af tv-showene, så stod Københavns Kommune, Region Hovedstaden, ejendomsselskabet REDA og Wonderful Copenhagen bag produktionsselskabet.

Regningen for Eurovision blev 77,4 millioner kroner dyrere end budgetteret. Man havde oprindeligt budgetteret med 34,6 millioner kroner, men arrangementet kom til at koste 112 millioner. Dermed blev regningen mere end tre gange så dyr som forventet.

Men fordi arrangørene allerede har kastet ekstra penge i projektet, slutter festen med ubetalte regninger for i alt 58 millioner kroner.

Parterne bag Eurovision skal nu finde ud af, hvordan ekstraregningen skal betales.