DR Pigekoret har til trods for sine 75 år aldrig været mere populært

DR Pigekoret fylder i dag 75 år. Ventelisten for at synge med i DRs kor og kor generelt er stigende.

Det er blevet mere populært at gå til kor. Det mærker DR Pigekoret også, som i dag fylder 75 år. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

I dag fylder DR Pigekoret 75 år, og alt tyder på, at koret også om 75 år kan fejre sit 150 års-jubilæum. I hvert fald har interessen for at blive medlem af koret aldrig været større.

Det fortæller Anne Karine Prip, der er producent i pigekoret.

- Der er rigtig mange om buddet. Vi har 1000 på ventelisten til at komme med i korskolen. Flere forældre skriver allerede deres børn op, lige når de født, siger hun.

Korskole virker som væksthus

DRs korskole består af tre forskellige kor, der blandt andet fungerer som en slags væksthus for DR Pigekoret. Stort set samtlige piger i DR Pigekoret har været en del af korskolen, og mange har været med, siden de var seks år, hvor første led i korskolen, DR Spirekoret, begynder.

DR Pigekoret blev oprettet i 1938 og er dermed det kor, som har eksisteret længst tid i DR. Koret består af 50 piger fra 15 til 21 år, som krydrer en ungdomsuddannelse med korsang flere gange om ugen. Derfor er koret ikke et professionelt kor, men en frivillig beskæftigelse for de 50 medlemmer.

Selv om de altså ikke er professionelt uddannede sangere, så har koret alligevel opnået stor popularitet blandt danskerne - blandt andet i kraft af, at koret tidligere havde fast sendeflade, inden middagsradioavisen røg ud i æteren. Nu synger koret til flere musikarrangementer, synger dagens sang på DR K og afholder over 60 koncerter om året - både i Danmark og i udlandet.

Fællesskabet er vigtig

En af de ting, som Anne Karine Prip mener, gør koret så populært, er fællesskabet.

- Pigerne gør det, fordi de elsker at synge, og fordi der er et stort fællesskab i det. Interessen for at synge og for at synge sammen er blevet stor. Det kan vi bl.a. se på mange af vores syng-med arrangementer i huset. Fællesskabet og det sociale aspekt i at synge sammen løfter oplevelsen til et højere niveau, siger Anne Karine Prip.

Peter Hanke, der er dirigent fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og underviser i Voces Academy, som arbejder med talentudvikling i klassisk musik, er enig i, at det aldrig har været mere populært at synge i kor. Han fortæller, at motivationen i høj grad afhænger af, hvilken aldersgruppe man er.

- Det er forældrene, der er afgørende for korene for de små børn, men for de ældre børn er det fællesskabet og det, at det er lidt elitært. De er stærkt kritiske i forhold til, at det skal være af høj kvalitet og stimulerende, siger han og fortæller, at mange andre professionelt ledede kor også har lange ventelister.

Pigekoret har været en vigtig rollemodel

Han mener, at DR Pigekoret har været med til at styrke de andre professionelle pigekor, fordi DR lavede korskolen til at udvikle talenter fra de fylder seks år, som flere andre kor nu også har oprettet.

- Det er en meget vigtig rollemodel, og det har altid været et meget populært ensemble - måske et af DRs mest populære ensembler, fortæller Peter Hanke.

Størstedelen af DR Pigekorets repertoire består af et miks af traditionelle danske sange og fornyelse, hvor der blandt andet komponeres nye værker for at øge korets musikalske potentiale.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter