Dronning Sonja udstiller med norsk popstjerne: Det er fantastisk morsomt at samarbejde med ham

Dronningen mener også, at Skam er med til at binde vores nationer sammen.

Der er rigtig god kemi mellem Magne Furuholmen og Dronning Sonja. Det har nu resulteret i udstillingen 'Texture', hvor de udstiller både egne og fælles værker. Her ses de to samarbejdspartnere kort før ferniseringen torsdag. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Hvad får man, hvis man tager en tidligere norsk popstjerne og den norske dronning og sætter dem i samme rum?

Det kan du få svar på, hvis du lægger vejen forbi Galerie MøllerWitt i Aarhus.

Fra i dag kan du nemlig opleve en udstilling, som Norges dronning, H.M. Dronning Sonja, og Magne Furuholmen, herhjemme nok bedst kendt som blandt andet keyboardspiller og sangskriver i det populære norske popband a-ha, står bag.

Her kan du opleve - og købe - i alt 23 farverige grafiske kunstværker, som de to store personligheder har lavet både sammen og hver for sig.

Har lært meget af Magne

Og det er det helt store smil, der er fremme, når Dronningen fortæller om sin passion for kunsten og samarbejdet med Magne Furuholmen.

På spørgsmålet om, hvordan det gensidige samarbejde har bidraget til hver deres kunst og dens udvikling, svarer hun med et grin, der understreger den løsslupne stemning, der tydeligt er mellem de to kunstnere.

- Jeg har helt sikkert lært noget af Magne. Han har noget erfaring, jeg har nydt godt af. Det er fantastisk morsomt at samarbejde med ham. Jeg tror, det vigtigste, jeg har lært af ham er at slippe sig løs. Ikke tænke for meget, bare springe ud i det, siger Dronningen.

- Men jeg har også lavet kunst i den her udstilling, som jeg ikke ville have lavet uden Dronningens tilstedeværelse, fortæller Magne Furuholmen og understreger, at den gensidige respekt for hinandens visioner og lidenskab også har været afgørende for samarbejdet.

H.M. Dronning Sonja, monotypi 50x50 cm (Foto: © Jan Haug, Jan Haug)

Fra kunstinteresse til kunstner

Dronningen debuterede på en kunstudstilling i 2006 med grafiske tryk, mens Magne Furuholmen fik sit kunstneriske gennembrud i 1995 med udstillingen ’Kutt’ på Henie Onstad Kunstsenter i Norge.

Kunsten har dog altid været en stor passion for Dronningen.

- Jeg har samlet på kunst og været optaget af kunst hele mit liv, fortæller dronning Sonja, der i sine værker særligt er optaget af naturen.

Også Magnes kunst var hun optaget af længe før samarbejdet.

- For godt og vel 15 år siden kom Dronningen på en udstilling, jeg havde. Og allerede dengang spurgte du, om du kunne komme på værkstedet og se, hvordan jeg laver grafikken, husker Magne Furuholmen.

Grafik som fælles passion

Interessen udviklede sig som bekendt til et samarbejde, og udstillingen i Aarhus er resultatet af de seneste to års samarbejde mellem de to kunstnere.

Samtidig er udstillingen også et stille slag for deres fælles passion for grafik som kunstform.

- Grafikken som medie har fået en renæssance, også blandt unge kunstnere, og det er vældig sjovt at se for os, som længe har arbejdet med grafik, siger Magne Furuholmen.

Dronningen beskriver også grafikken som en særlig ’demokratisk’ kunstform, som er mindre kostbare end malerier, og derfor er tilgængeligt for både unge og ældre.

Derfor er det også naturligt, at overskuddet fra salget af værkerne går til stiftelsen Queen Sonja Print Award, der støtter yngre grafiske kunstnere, når de hvert andet år uddeler deres pris. En pris, der blandt andet består af en check på 400.000 norske kroner.

I 2014 gik prisen til den danske kunstner Svend-Allan Sørensen og i 2016 til den amerikanske kunstner Tauba Auberbach.

Fællesarbejde H.M. Dronning Sonja og Magne Furuholmen, monotypi 112x76 cm (Foto: © Jan Haug)

Skam og kunst binder vores nationer sammen

Den danske ungdom er senest blevet optaget af norsk kultur i forlængelse af den norske hitserie'Skam'.

Ungdomsserien har blandt andet fået danske unge til at sætte sig ind i det norske sprog og den norske kultur.

'Skam' har jo virkelig bundet vores nationer sammen og fået de unge til at interessere sig for norsk kultur. Hvad tænker Dronningen om det, at kultur og kunst også kan binde vores nationer sammen?

- Det synes jeg er den allerbedste måde at binde to nationer sammen på, siger Dronningen, mens Magne Furuholmen supplerer.

- Vi som arbejder indenfor feltet, tror jo, at det kan binde os alle sammen, uafhængig af nationaliteter. Vi tænker, kunsten er grænseløs og en livsvigtig del af vores liv, siger han.

- Det er livsvigtigt for mennesker at åbne sig for kunst. Det er en berigelse. Og det er også noget, vi er optagede af: At den berigelse skal kunne komme så mange mennesker som muligt til gode, siger Dronning Sonja.

Udstillingen kan opleves frem til den 25. november.