DR's Underholdningsorkester efter sidste koncert: Vi tror stadig på det

I aftes spillede Underholdningsorkesteret sin måske sidste klassiske koncert. Det 75 år gamle orkester er havnet midt i en politisk strid, men formanden er fortrøstningsfuld.

Med Beethovens 9. symfoni takkede DR's Underholdningsorkester og chefdirigent Adam Fischer fredag aften af foran en fyldt koncertsal.

Og koncerten var formentlig orkesterets allersidste.

Som et led i en større spareplan har DR besluttet at lukke det 75 år gamle klassiske orkester ved årets udgang. En beslutning, som har skabt stor politisk strid.

Underholdningsorkestrets formand, solo-klarinettist Mette Bugge Madsen, fortæller dog, at orkesteret er fortrøstningsfuldt.

DR's musikplan

DR's nye musikplan, hvor Underholdningsorkestret ikke er en del af ensemblerne, skal lægge linjen for DR's fremtidige musikformidling og den levende musik. Heri skriver DR blandt andet:

DR's ensembler og levende musiktilbud kommer til at fungere mere fleksibelt og får dermed mulighed for at være mere til stede ude i landet, hvor publikum kan opleve dem live.

DR vil samarbejde endnu mere med det danske musikliv, som det udfolder sig ude i landet, blandt andet i form af et øget samarbejde med Landsdelsorkestrene.

DR vil fortsætte og intensivere det succesfulde arbejde med at formidle den klassiske musik for børn i regi af DR Musikariet.

- Det er klart, at vi gik rimelig meget i chok, da vi hørte, at vi blev ramt af spareplanen. Især fordi, vi aldrig har været så toptunede, som vi er nu, og fordi vi aldrig før har haft så stort et publikum.

- Vi tror dog på, at det løser sig. Det er uvirkeligt at forestille sig, at i går var sidste koncert. Det tror jeg simpelthen ikke på, for på en eller anden måde virker det så indlysende forkert.

Politisk flertal mod DR-beslutning

Underholdningsorkesterets formand er ikke den eneste, der mener, det vil være en katastrofe at lukke DR's 75 år gamle orkester.

For mens regeringen har fastholdt, at det er DR's egen beslutning at vurdere, hvad der skal skæres på, så kræver et flertal i Folketinget nu, at DR finder sine besparelser andre steder. Og modstanden vokser.

I sidste uge samlede der sig således et politisk flertal mod lukningen - bestående af Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre, Enhedslisten og et færøsk medlem af Folketinget.

De kræver, at kulturminister Marianne Jelved i den kommende public service-kontrakt får tilføjet, at DR fortsat skal drive orkester. Ellers truer blandt andre De Konservative med at fremdrive et beslutningsforslag, så Underholdningsorkesteret kan komme til afstemning i Folketingssalen.

- Hvis ikke man vil lytte til det flertal, bliver vi jo nødt til at fremtvinge en situation, hvor vi stemmer om det i folketingssalen, sagde De Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed, tirsdag.

Spænder over Mozart og Medina

Mette Bugge Madsen har været en del af DR's Underholdningsorkester i 33 år, og på trods af truslen om lukning, glæder hun sig over debatten.

- Den her strid viser, at musik og kultur er rigtig vigtigt. Vi har i alle år været garant for, at danskerne har kunnet samles om populær musik, og vi bygger bro mellem landsdelene. Denne reaktion og debat viser, at folk godt ved, at vi er en krumtap i dansk musikliv.

DR's Underholdningsorkester er blot et blandt flere af DR's orkestre. DR's Symfoniorkester, DR's Pigekor og DR's Bigband er nogle af dem, som Underholdningsorkesteret deler øvelokale med.

Flere kritikere peger da også på, at Underholdningsorkesteret minder for meget om Symfoniorkestret, og at det derfor godt kan spares væk. Men det er Mette Bugge Madsen langt fra enig i.

- Vi spiller Mozart og Medina med lige stor glæde, og vi spiller Rock'n'Roll og Beethoven. Dét at kunne være så bred, det er en kunst i sig selv, som vi har finpudset rigtig meget.

- Symfoniorkesteret spiller fremragende symfonisk musik, men med vores aspekter på den populære musik, når vi ud til alle generationer og sociale lag. Vi kan spille alle genrer, siger hun.

"Mangel på respekt for kulturarven"

Ifølge DR's tidligere generaldirektør Christian Nissen, er det ikke første gang, at det har været drøftet, hvorvidt Underholdningsorkesteret skulle lukke.

- Det har været drøftet i 80'erne, i begyndelsen af 90'erne og et par gange indenfor de seneste ti år, siger han.

Men striden om, hvorvidt DR's Underholdningsorkester nu for alvor skal dreje nøglen om, buldrer også internt i DR's bestyrelse.

- Jeg ser lukningen som et led i en større mangel på respekt for kulturarven i DR og i øvrigt i samfundet, siger Ole Hyltoft, som er bestyrelsesmedlem i DR.

Kulturministeren og partierne bag medieaftalen mødes tirsdag klokken 13 for at diskutere den kommende public service-kontrakt for perioden 2015 - 2018. Kontrakten beskriver, hvilke opgaver, DR forventes at opfylde, og den udstikker rammerne for, hvordan DR skal drives.

Mette Bugge Madsen var onsdag til foretræde for Kulturudvalget, og hun lader sig ikke skræmme.

- Stemningen i orkesteret er fortrøstningsfuld, siger hun.