Efter NFL-ballade: Verdensstjerner på knæ i protest mod Trump

Flere verdensstjerner bakker nu op om om NFL-spilleres protest mod behandlingen af sorte amerikanere, efter Donald Trump har krævet fodboldspillerne fyret.

Stevie Wonder (tv) valgte at knæle under en koncert i weekenden. Det sker som en del af en bevægelse oprindeligt startet af Colin Kaepernick (th) (© Scanpix / Getty images)

Lørdag aften amerikansk tid optrådte Stevie Wonder på en festival i New York.

Siddende på begge sine knæ.

Ikke fordi han ikke kunne stå - men fordi han valgte at gå på knæ for at vise sin solidaritet.

Solidaritet med hvem, spørger du måske, hvis du ikke har fulgt med i weekendens drama på den anden side af Atlanterhavet.

En stillesiddende protest

Det begyndte egentlig tilbage i august 2016.

NFL-spilleren Colin Kaepernick blev siddende på bænken, da resten af hans hold stod op under nationalsangen.

Ingen lagde mærke til det.

Ugen efter gjorde Colin Kaepernick det samme. Ingen reaktion

Det var først, da han efter to uger som bænkevarmer under nationalsangen gentog sin stillesiddende protest, at det blev opdaget af pressen første gang.

Ugen efter tog Colin Kaepernick den så et skridt længere ved, sammen med sin holdkammerat Eric Reid, at knæle ved siden af sine stående holdkammerater under nationalsangen.

Her ses Colin Kaepernick sidde ned under nationalsangen 12. september 2016. (Foto: John Hefti © Scanpix)

Kaepernick forklarede efterfølgende til pressen, at det var en symbolsk handling i protest mod stigende politivold i USA og den uretfærdige behandling af sorte borgere i landet.

Efterfølgende har flere NFL-spillere sluttet sig til den tavse protest og knælet for at udvise samme afstand til politivold og behandlingen af sorte i USA.

Enter Trump

En symbolsk handling, som præsident Donald Trump bestemt ikke billiger, og som fredag aften under et vælgermøde i Alabama fik præsidenten til at udtale, at hvis man ikke viser respekt for det amerikanske flag, så burde man hive ’that son of a bitch’ af banen og fyre vedkommende med det samme, ifølge CNN.

En pointe, han gentog på sin Twitter-profil:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/911654184918880260 https://twitter.com/realDonaldTrump/status/911655987857281024

Udtalelsen satte sindene i kog og under søndagens NFL-kamp valgte holdene derfor henholdsvis at udeblive fra banen under nationalsangen og at knæle i samlet trop.

Nu både i protest over præsidentens udtalelse og behandlingen af sorte amerikanere.

Stevie Wonder vs. Trump

Efter Trumps indblanding i sagen, har flere amerikanske kendisser nu også tilsluttet sig den knælende protest.

Og det bringer os tilbage til Stevie Wonder og hans knælende optræden i New York. Det var et signal til hele verden og landets ledere, forklarede han:

https://twitter.com/MSNBC/status/911761042761326592

Og Stevie Wonder er ikke alene i sin protest. Britiske sanger, dj og producer Mark Ronson var hurtigt ude for at støtte op om Stevie Wonders besked:

https://twitter.com/MarkRonson/status/911953846997442560

Sangeren John Legend fulgte også trop under sin egen koncert i Hamborg i går:

Den amerikanske rapper og skuespiller Ice Cube refererede til Donald Trumps oprindelige udtalelse i sin kritik af præsidentens konfliktoptrappende involvering i sagen:

https://twitter.com/icecube/status/911940511589556225

Det er ikke første gang, at kendisser tager afstand til Trump. Ikke alle er dog sluppet lige heldigt af sted med det:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk