Eksperter: Flabede freestylere rapper måske på sidste vers

Lørdag aften afholdes Danmarks største Hip Hop-konkurrence, når MC’s Fight Night finder sted for 14 gang. Men de unge freestyle-rappere har brug for at redefinere sig selv, hvis rapkonkurrencen skal overleve i fremtiden, mener to eksperter.

Lørdag aften afholdes Danmarks største Hip Hop-konkurrence, når MC’s Fight Night finder sted for 14 gang. Men de unge freestyle-rappere har brug for at redefinere sig selv, hvis rapkonkurrencen skal overleve i fremtiden, mener to eksperter.Her er det et billede fra konkurrencen i 2005. (Foto: Foto MC's Fight Night)

Lørdag aften omdannes Koncerthuset ved DR Byen til en moderne gladiatorring med otte sejrsivrige deltagere og et hujende publikum på de 2000 siddepladser.

Men i stedet for at penetrere hinanden med treforks, som gladiatorerne gjorde i det gamle Rom, så skal de otte deltagere nedlægge hinanden verbalt.

For 14 gang afholdes MC's Fight Night. En rapkonkurrence, hvor deltagerne skal vise, hvem der er bedst til at improvisere rim og uddele verbale tæsk til hinanden.

MC's i et vadested

Gennem årerne har kendte rappere som Clemens, UFO og Natasha både vundet og tabt i ringen, men i år er der for alvor brug for, at deltagerne i MC's Fight Night genopfinder sig selv. Ellers kan det meget vel være sidste gang rapkonkurrencen finder sted.

Det mener journalist Rune Skyum-Nielsen, der er forfatter til bogen 'Nr. 1 - dansk hiphopkultur siden 1983'.

- MC's Fight Night er i et vadested. De gamle rappere leverede nogle mindeværdige stunder op gennem 00'erne, men de er her ikke mere. Den nye generation bliver nødt til at sætte sin egen dagsorden og redefinere formatet. Ellers frygter jeg, at konkurrencen i år bliver en svanesang. Men rammerne i Koncerthuset er perfekte til at fræse igennem lydmuren og børste fortiden af skuldrene, siger Rune Skyum-Nielsen til DR Kultur.

Eminem-film gav medvind

Han forklarer, at Fight Night - konkurrencen i midten af 00érne nød godt af den opmærksomhed, som hollywoodfilmen '8 Mile' var med til at skabe i 2002. Filmen havde amerikanske Eminem i hovedrollen, og i filmen følger man Jimmy Smith; En ung rapper der kæmpe med tilværelsen og forsøger at vinde en lokal rapkonkurrence.

- '8 Mile' var med til at give rapbattle-diciplinen masser af medvind i 00'erne, og herhjemme faldt det også sammen med, at der dukkede en masse hidtil ukendte, med skarpe rappere op både i Jylland og i på Sjælland. Det gav MC's Fight Night en ekstra konkurrencedimension, hvor det var øst mod vest, fortæller Rune Skyum-Nielsen.

Musikredaktør: Et levn fra fortiden

Spørg man Berlingskes musikredaktør Lars Rix, så føler han sig overbevist om, at MC's Fight Night har overlevet sig selv.

- Det der med at battle mod hinanden var en del af dansk raps DNA i 00érne. Der var noget råt og autentisk ved det. I dag kan rapperne godt finde den autenticitet ved at arbejde grundigt med teksterne i studierne. Derfor tror jeg også, MC's Fight Night vil dø ud som fænomen de kommende år, siger Lars Rix.

Arrangør: Giv den nye generation tid

Men MC's Fight Night er slet ikke på vej i graven, siger Michael "C.U.P." Kløvedal, der har været med til at arrangere konkurrencen siden begyndelsen i år 2000. Han erkender dog, at det i de seneste år har været svært at leve op til storhedstiden i 00'erne.

- Vi har haft nogle svære år siden 2009, hvor vi havde et markant generationsskifte med nye rappere der kom til, og gamle store navne som faldt fra. Men man skal også lige give de nye generationer tid til at falde til og finde deres egen stil, siger Michael "C.U.P." Kløvedal. Han er overbevist om, at lørdagens MC's Fight Night-arrangement nok skal blive på et højt niveau.

- Sidste år var jeg nervøs for, om niveauet hos den nye generation af rappere var højt nok. Den nervøsitet blev gjort til skamme. Så i år er jeg helt overbevist om, at de nok skal levere varen, siger Michael "C.U.P." Kløvedal.

Du kan se MC's Fight Night direkte på DR3 fra klokken 22:15 lørdag aften. Vil du se hele arrangementet fra start kan du følge det direkte på dr.dk, hvor det streames fra klokken 20:30.

Du kan desuden læse mere om MC's Fight Night på arrangementets hjemmeside her.

Derudover kan du se trailer for lørdagens MC's Fight Night her.

FacebookTwitter