Eksperter: Hitmageren Pharrell er fedest som producer

De fleste kender koncertaktuelle Pharrell Williams som sanger på hittet ’Happy’. Men faktisk er hans produktioner for andre kunstnere langt mere interessante, ifølge to eksperter.

Pharrell Williams er noget af det mest interessante og alsidige i den mere kommercielle del af hiphoppen, ifølge hiphopekspert Rune Skyum-Nielsen. (© AP Graphics)

Når Pharrell Williams fredag aften træder ind på scenen i Forum på Frederiksberg, så vil der uden tvivl stå en massiv horde af mennesker og vente på én sang: 'Happy'.

Monsterhittet, der blev nomineret til en Oscar i år, har i den grad gjort den amerikanske sangskriver og producer til allemandseje som solist. Samtidig har mange skrålet med på hans samarbejde med henholdsvis Daft Punk og Robin Thicke på sidste års to sommerhit 'Get Lucky' og 'Blurred Lines'.

DR's musikekspert Henrik Milling skal ind og se koncerten i Forum, selvom han egentlig er størst fan af hans mange produktioner til andre kunstnere frem for Pharrells egne sange.

- Lige nu er han uden tvivl den mest hittende sangskriver og producer, der findes. Han gør jo det - ene mand - som Motown gjorde i 1960'erne, og som Stock Aitken Waterman gjorde i Storbritannien i 80'erne: Han pumper numre ud! Meget af det er forbavsende godt, selvom det bliver lavet på et splitsekund, siger Henrik Milling til DR Kultur.

Svedig rapper - middelmådig sanger

Hans yndlingsnummer med stjernen er da heller ikke en sang, hvor Pharrell har solist-hatten på, men i stedet Snoop Dogg-hittet 'Drop It Lik It's Hot', hvor Pharrell har stået for produktionen og medvirker som rapper.

- Han byder på noget raffinement, opfindsomhed og noget fandenivoldskhed. Han har gjort hiphop sjovt igen i stedet for alle de der attituder. Selvom han er brølende hiphopper, så gør han det på den skæve måde ligesom De La Soul, siger Henrik Milling.

Pharrell Williams er i øvrigt også en bedre rapper end sanger, men på hans seneste soloalbum 'G I R L' finder man ikke skyggen af rap.

- Han er en svedig rapper. Der er der intet at komme efter. Som sanger går han an, og det er fint at høre på, men jeg er sikker på, at vi kan finde folk her i DR Byen, der kan slå ham på det punkt, siger Henrik Milling.

Beats skabt i Pharrells mundhule imponerer

At Pharrell Williams er svedig som rapper er journalist, forfatter og hiphopekspert Rune Skyum-Nielsen ikke enig i. Raptalentet kunne være bedre - men det gør nu ikke hitmageren mindre interessant.

- Han er jo noget af det mest interessante og alsidige i den mere kommercielle del af hiphoppen. De seneste år er han blevet mere en crooner, og han har styrket sin falset. I mange år har han jo været en progressiv og modig producer, der har skabt popmusik af en høj kaliber plus visionære og opfindsomme hiphipbeats, siger Rune Skyum-Nielsen.

Til gengæld er han - ligesom Henrik Milling - vild med Pharrells samarbejde med rap-ikonet Snoop Doggs på 'Drop It Like It's Hot', fordi nummeret så fint viser, hvad det er Pharrell Williams kan. Og så får han det tilmed til at se ufattelig legende let ud.

- 'Drop It Like It's Hot' er jo bare et beat skabt i hans egen mundhule og lagt ned med få iørefaldende effekter. Mere skulle der altså ikke til at lave et kæmpe hit for Snoop Dogg, der selv havde kæmpet for at genopfinde sig selv, siger Rune Skyum-Nielsen, der "desværre" ikke skal med til koncerten fredag.

Men selv som sanger og solist formår Pharrell Williams at skabe noget nyt og frisk - selvom inspirationen er gammel, siger Henrik Milling:

- Når Pharrell er bedst, så laver han i virkeligheden ikke hiphop, men street disco. På det seneste har han jo udfordret med 'Happy'. Det må være første gang i måske 30-40 år, at et gospelnummer ligger nummer et på den amerikanske hitliste. Det er fedt, siger Henrik Milling.

Koncerten med Pharrell Williams i Forum er for længst udsolgt.

Søndag kan du høre mere til Pharrell - blandt andet et interview med manden selv - når P7 MIX Maraton stiller skarpt på Pharrell Williams fra klokken 10 til 17 på P7 Mix. ">https://www.youtube.com/watch?v=GtUVQei3nX4&rel=0

Stærk leverandør af gadedisko

Rune Skyum-Nielsens favoritprojekter med Pharrell er dog hans produktioner for Kelis på sangerindens debutplade og med hiphopduoen Clipse.

Men selv som sanger og solist formår Pharrell Williams at skabe noget nyt og frisk - selvom inspirationen er gammel, siger Henrik Milling:

- Når Pharrell er bedst, så laver han i virkeligheden ikke hiphop, men street disco. På det seneste har han jo udfordret med 'Happy'. Det må være første gang i måske 30-40 år, at et gospelnummer ligger nummer et på den amerikanske hitliste. Det er fedt, siger Henrik Milling.

Koncerten med Pharrell Williams i Forum er for længst udsolgt.

Søndag kan du høre mere til Pharrell - blandt andet et interview med manden selv - når P7 MIX Maraton stiller skarpt på Pharrell Williams fra klokken 10 til 17 på P7 Mix.

Facebook
Twitter