Elsket og udskældt musik fylder 50: Medina er mere dansktop end hun tror

Dansktoppen har 50 års jubilæum og har en fremtid, hvis den får plads, mener ekspert.

Det har altid været sådan, at kultureliten har følt sig højt hævet over den slags musik, siger Keld Heick om genren i programmet 'Dansktoppen: Hadet og elsket'.

'Selvom jeg er bange for kærlighed. Og selvom jeg virkelig kan pisse' dig af.

Så er jeg ikke i tvivl om det er mig du vil. For vi to hører sammen'.

Sådan synger sangerinden Medina i nummeret 'For Altid'.

Teksten er på dansk, den er simpelt bygget op, og de fleste kan synge med og relatere til dens budskab.

Medinas sange minder om måden, som en række dansktop-sange er bygget op på, mener Carsten Michael Laursen. Han er ekspert i dansktop og forfatter til bogen 'Top-Pop'.

- Medina synger for det første på dansk, og det kan godt være, man ser hende på en anden scene, men hun synger jo faktisk nogle meget enkle tekster, der er meget hverdagsnære. Det er sådan set noget, der står i gæld til dansktoppen, siger han.

Du kan se alle afsnit af DRs serie 'Dansktoppen: Hadet og elsket' på DRTV her.

Ørehængere og gode budskaber

Dansktop-genren fejrer i aften 50 års jubilæum ved et stort anlagt show i Boxen i Herning.

Ifølge Carsten Michael Laursen lever musikken i bedste velgående. Men i fremtiden er det kunstnere som Medina og Rasmus Seebach, som vi kan komme til at forbinde med dansktop, siger han.

- Lyden og stilen vil ændre sig, og måske bruger vi også en anden betegnelse i fremtiden. Men dansktoppen repræsenterer det enkle og de gode budskaber og ørehængerne. Det vil der også være behov for nogle år frem, siger han.

Nye veje med Bamses Venner og Shubidua

Lige siden dansktoppens guldalder i sen-1960'erne og 1970'erne er der kommet kunstnere til, som har pustet nyt liv i genren og taget den nye veje.

Carsten Michael Laursen påpeger, at det er en meget bred musikgenre med alt fra slagersange til folke- og popmusik.

De Gyldne Løver sørgede for eksempel for, at dansk top også blev folkemusik, og Bamses Venner, Shubidua og Tommy Seebach viste, at dansktopscenen slet ikke var en entydig størrelse, forklarer han.

- Der har hele tiden været nogen, som fornyer tingene. Jeg synes, at Medina, Rasmus Seebach, Sys Bjerre på deres måde også er med til det. Det vil de måske benægte, men de er tættere knyttet til dansktop-arven, end de selv er klar over, siger han.

Johnny Reimar blev kult i 1990'erne: Crazy Daisy kunne lide den gamle bedstefar

Sagt om dansktoppen

  • - Jeg skylder Johnny Reimar og dansktoppen alt. (Birthe Kjær)

  • - Jeg skal da være ærlig og sige, at 'Kære lille mormor' faktisk har betalt mit hus. (Richard Ragnvald)

  • - Det har altid været sådan, at kultureliten har følt sig højt hævet over den slags musik. (Keld Heick)

  • - Sangen 'en lille ring af guld er faktisk blevet vores varemærke. Vi spiller den to nogle gang tre gange på en aften, når vi er ude at spille. Vi har spillet den 4.000 gange. (Johny Hansen, Kandis)

  • - Pludselig kom der unge mennesker med tyrolerhatte på. Jeg var meget i tvivl, om de ville gøre mig til grin, eller om det var velment. (Johnny Reimar)

  • Kilde: 'Dansktoppen: Hadet og elsket' (4:4)

Arven efter Dorthe Kollo og Birthe Kjær

Selvom Birthe Kjær, Kandis og Johnny Reimar stadig har mange fans, vil de på et tidspunkt forlade scenen, ligesom størstedelen af deres fanskare vil dø i takt med et generationsskift.

- Der skal være nogle nye navne til at føre faklen videre, når Dorthe Kollo og Birthe Kjær inden for en overskuelig årrække lægger mikrofonen på hylden, siger Carsten Michael Laursen.

Dog understreger han:

Skal dansktoppen overleve i fremtiden, kræver det dels, at den har en platform, hvorfra den kan markedsføres. Dels af medierne tager genren alvorligt. Det har knebet i perioder.

Helt tilbage i 1950’erne og 1960’erne havde man store, kulturradikale diskussioner om, hvad folket skulle have af underholdning.

Kultureliten fandt ikke dansktop fint nok, men folket kunne godt lide sangene.

- Dansktoppen har været ringeagtet, men der har stadig været et kæmpe stort publikum igennem rigtig mange år. Det er en genre, der har domineret og fyldt meget i dansk kultur igennem de 50 år, vi har haft begrebet dansktop, siger han.

VIDEO Birthe Kjær spiller stadig 'Pas på den knald røde gummibåd' på festivalerne

FacebookTwitter