Er du overrasket? Her er dr.dk-brugernes 10 største Bowie-favoritter nogensinde

David Bowies musik fremkalder gåsehud og masser af minder, afslører 600 fans på DRs platforme

Med et musikalsk eftermæle, der bl.a. spænder over 25 studiealbum er det svært at tale om, man er Bowie-fan eller ej. I stedet handler det om, hvilke sange, perioder og stilarter, man har dyrket mest (Foto: Getty Images)

Forelskelsen i London, den øjenåbnende rejse i Østen eller bare derhjemme med storebrorens kassetteafspiller.

DR Kultur har bedt Bowies fans om de bedste numre nogensinde, og ifølge dem findes der næsten ikke den situation eller livsperiode, som Bowie ikke har dannet bagtæppe til. Men det kan også bare være god musik fra manden, der også har inspireret og provokeret som stilikon, entertainer, skuespiller og debattør i løbet af en karriere gennem seks årtier.

DR Kultur har bedt brugerne om at hylde ikonet ved at pege på deres favoritter sammen med en begrundelse. Artiklen er blevet delt på facebooksiderne for DR Nyheder, DR K og P6 BEAT. Omkring 600 fans har i skrivende stund delt deres historier, der både er rørende og sjove - og du kan fortsat dele din historie.

DR Kultur har talt alle favoritterne op og her er en top 10 over dr.dk-brugernes alltime-favoritter med nr. 10 først:

'Station to Station'

0:00

Titelnummeret fra albummet, som Bowie selv har omtalt som en milepæl i sin karriere, har flere Bowie-fans peget på. En klassiker fra berlinerperioden, som Morten har delt denne fine anekdote fra '83 om:

- Jeg købte vinylen på Oxford Street og havde den med hjem til min kæreste (...). Jeg sad mange aftener efter og kiggede på den smukke pige sminke sig og hørte 'Golden Years' on and on again. Og så var hun klar til, vi kunne gå i byen.

Fra 'Station to Station' (1976)

'China Girl'

0:00

Heroinafhængighed eller forelskelsen der sætter sig fast? Uanset hvad Bowie-kenderne udråber 'China Girl' til at omhandle, så er det et nummer med en broget historie. Først udgav medforfatteren Iggy Pop en dyster udgave af det i 1977 - og sammen med Nile Rodgers gjorde Bowie det dansegulvsvenligt i 1983. Kirsten skriver:

- Jeg er vild med 'China Girl', der er så melodisk og har den mest sexede video.

Fra 'Let's Dance' (1983)

'Starman'

0:00

Nummeret fortæller historien om Bowie-alteregoet Ziggy Stardust, der bringer en besked om håb og fred videre fra et væsen i det ydre rum. Selvom det på mange måder er syret, har det komiske hit mange fans. Som Brian skriver:

- 'Starman' er helt for sig selv.

Fra 'Ziggy Stardust and the Spiders From Mars' (1972)

'Ziggy Stardust'

0:00

Metafortællingen om rockstjernen, Ziggy Stardust, der vil menneskeheden det godt, men ender som offer for sin egen hedonisme og de fans, han så gerne vil begejstre, er ikonisk og evigaktuel. Hanne skriver:

- Ziggy Stardust ændrede mit syn på popmusik! Fantastiske oplevelser. Tak, David.

Fra 'Ziggy Stardust and the Spiders From Mars' (1972)

'Changes'

0:00

Omkvædet 'Turn and face the strange' har P6 BEATs Anders Bøtter udpeget som at være selve essensen af David Bowie. Løb ikke fra det mærkelige og obskurre, men omfavn det. En unavngiven Bowie-fan skriver:

- Den sang spillede igen og igen for mit indre øre, da jeg var helt ung og på rejse i Østen - temmelig ensom og overvældet af indtryk. Jeg synes, den handler om, at man må tage, hvad der kommer. Sangen er både rørende og stærk (...).

Fra 'Hunky Dory' (1971)

'Space Oddity'

0:00

Bowie udgiver rum-eposet, der blander psychedelia med folk-rock, fem dage før USA sender Apollo 11-missionen af sted. Her følger vi Major Tom, der rejser ud i rummets ukendthed. Tim beskriver den her:

- Det er en super klassiker. En af mange evergreens fra Bowies hånd. Ha' det godt derude i space!

Fra 'David Bowie' (1969)

'Ashes to Ashes'

0:00

Imens Major Tom bliver udråbt til at være en intergalaktisk opdagelsesrejsende i 'Space Oddity' har piben fået en anden lyd 11 år senere. Bowie afslører rumpionéren til at være narkoman og sætter derved punktum for 70'erne. Videoen, hvor Visages Steve Strange medvirker, foregriber iøvrigt 80'ernes new romantics-bevægelse. Per skriver:

- Det overskygger dem alle. Den var og er en revolution. Han var så fremsynet. Han var en kulturkonge. Long live the king!

Fra 'Scary Monsters' (1980)

'Let's Dance'

0:00

En af Bowies største hitsingler skulle nydes på dansegulvet. Med Chics frontmand (og senere Daft Punk-samarbejdspartner, Nile Rodgers bag knapperne var hittet i hus. Firserhittet er blevet samplet vidt og bredt, og albummet var et springbræt for guitarvirtuosen Stevie Ray Vaughn. Bowie har senere selv affejet albummet som sine 'Phil Collins-år'. Bente skriver:

- Jeg var på ferie i Sydfrankrig det år, den udkom, og Bowie blæste ud af alle højttalerne på caféerne og transistorradioerne på campingpladsen - og man måtte danse, når han sang 'Put on your red shoes'.

Fra 'Let's Dance' (1983)

'Life on Mars'

0:00

Et kryds mellem en Broadway-musical og et Salvador Dalí-maleri. Sådan blev singlen beskrevet af en BBC-radiovært. Den beskrivelse rammer godt, for nummeret blander surrealistisk tekst med musikalsk højstemthed og drama. En kombination, som er svær at sidde stille til. Bo er vild med den:

- Den første kærlighed er altid den, man husker bedst. Med David Bowie var det 'Life on Mars', som jeg hørte på min storebrors kassette-afspiller, når han ikke var hjemme. Den åbnede et helt nyt musikalsk kapitel i mit liv.

Fra 'Hunky Dory' (1971)

Førstepladsen: 'Heroes'

0:00

Det er svært at finde Bowie-signaturEN, men få numre har sat lige så stort aftryk som 'Heroes'. Skabt sammen med Tony Visconti og Brian Eno og sunget på fransk og tysk - ud over engelsk på originalen - var 'Heroes' allerede tippet godt fra start. I dag optræder 'Heroes' på de fleste lister over verdens bedste numre og er også dr.dk-brugernes favorit. Her er et udpluk af betragtningerne, fans har delt på dr.dk:

- 'Heroes', fordi det var det, han var og er. (Palle)

- Den bedste sang nogensinde lavet af den største musikalske kunstner, verden har kendt. (Sten)

- Den er destilleret ungdom: kærlighed, håb og tro på livet - og en bevidsthed om, at det hele skal slutte. (Mia)

- 'Heroes' er det nummer, der står mit hjerte nærmest, jeg får en klump i halsen bare, jeg tænker på den. (Erik)

Fra 'Heroes' (1977)

Sådan gjorde vi

  • dr.dk opfordrede vi mandag til at skrive deres Bowie-favoritter med en begrundelse. Artiklen blev desuden delt på facebooksiderne for DR Nyheder, DR K og P6 BEAT.

  • Omkring 600 har på skrivende tidspunkt (tirsdag middag) deltaget og peget på over 50 David Bowie-sange med anekdoter og årsager. Resultatet er talt op tirsdag formiddag.

  • Følg et af ovenstående links, hvis du vil dele en historie eller et nummer - eller læse de hundredvis af indlæg, der er kommet ind fra Bowie-fans.

OBS: Der har været rod i streamingen af numrene. Det er rettet tirsdag morgen. Beklager!

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1099254510125072