Farvel til rock'n'roll-legenden: - Du kan høre Chuck Berry i alt

Chuck Berry efterlader ifølge Billy Cross en en kulturel skat af næsten uforståelig betydning

- Chuck Berry er stort set årsagen til, at jeg spiller guitar.

Sådan beskriver den herboende amerikanske guitarist og producer Billy Cross den rock'n'roll-legende, der døde lørdag - 90 år gammel.

Første gang Billy Cross stødte på den ikoniske musikers lyd var som blot 8-årig. Den "elektrificerede" ham og efterfølgende kunne det ikke gå hurtigt nok med at få anskaffet sig den første guitar.

Senere i livet var Billy Cross også "tæt på" at komme til at spille med sit store barndomsidol. Det skulle være sket i Danmark på Hotel D'Angleterre, hvor Chuck Berry skulle optræde til en privat fest.

- Han havde brug for et backingband, men de skulle alle sammen have mørk habit. Så jeg tog ud og købte en sort habit til 3.000 kroner – som jeg ikke havde – og så fik jeg at vide, at han ikke ville have en anden guitarist med. Jeg var hjerteknust. Simpelthen. Men jeg har stadigvæk habitten, forklarer han.

Var ikke interesseret i at tale med en langhåret knægt

Så Billy Cross fik aldrig spillet med Chuck Berry, men han formåede at møde ham. Det skete til en koncert i New York-bydelen Brooklyn.

Her stod Chuck Berry bag scenen og lyttede til det orkester, der varmede publikum op, inden han selv skulle gå på.

Chuck Berrys sidste koncert i Danmark var på Værket i Randers. Koncerten var dog ingen succes og spillestedet kontaktede efterfølgende samtlige kunder, der havde købt billet og tilbød dem en anden koncertoplevelse efter eget valg. (Foto: Richard Sylvestersen © Scanpix)

- Jeg forsøgte at tale med ham, men han var ikke interesseret i at snakke med mig. Han kiggede bare. Jeg sagde: ”Mr. Berry”. Ingenting. ”Excuse me mr. Berry”. Ingenting. Og så tænkte jeg: ”OK, I’m outta here”. Man skal jo ikke presse på, husker Billy Cross i dag.

- Han havde det godt i sig selv, og var simpelthen ikke interesseret i at tale med en langhåret knægt.

Fra Nirvana til Stones

Det er dog ikke kun for Billy Cross personligt, at Chuck Berry har spillet et væsentlig rolle. For uden Chuck Berry havde rock'n'roll aldrig fået den form, som den er kendt som, mener Billy Cross.

- Rock’n’roll er lidt et mærkeligt ægteskab mellem country og blues, som i store træk er den samme musik med forskellig accent. Chuck formåede at blande de to sammen og skabe en rigtig amerikansk kulturel manifestation, forklarer Billy Cross.

- For mig er han kongen, og han efterlader en kulturel skat af næsten uforståelig betydning.

Billy Cross mener også, at Chuck Berrys indflydelse har gjort sig gældende for mange af de store bands.

- Man kan høre Chuck i Stones. Man kan høre Chuck i Guns’n’Roses, man kan høre Chuck i Nirvana, man kan høre Chuck i Aerosmith, man kan høre Chuck i alt, forklarer han.

Facebook
Twitter