Fem sange hvor musikken er på stoffer

Tro ikke at stoffet MDMA er ufarligt, selvom popstjernen Miley Cyrus synger om det udbredte festrusmiddel, advarer ekspert.

Den amerikanske sangerinde Miley Cyrus synger om stoffet MDMA i en af sine nyeste sange. (Foto: Jeff Kravitz © 2015 Jeff Kravitz)

Når musikken pumper derudaf i det københavnske natteliv er det amfetaminlignende stof MDMA også med til festen mange steder.

Det kom frem i weekenden, hvor både politi og en professor bekræftede, at det farlige pulver er blevet mere udbredt i hovedstadens natteliv.

MDMA er altså blevet det nye partydrug, og selv den amerikanske sangerinde Miley Cyrus synger om det på et af sine hits ’We Can’t Stop’ – dog ikke uden at skabe overskrifter og forargelse verden over.

For det er ikke uden konsekvenser at tage MDMA, siger Henrik Rindom, der er psykiater og misbrugsekspert. Han understreger, at prisen blandt andet er depression, uoverkommelighedsfølelser, tristhed og koncentrationsbesvær.

- Ved at sætte hjernen i overgear, så udmatter du den i en sådan grad, at du umiddelbart ikke kan bringe den tilbage på normalniveauet. De kemiske stoffer udløser en fantastisk glæde, men du får en kæmpe røvtur bagefter, siger Henrik Rindom til DR Kultur.

Og mens partypigen Miley Cyrus stadig er oppe at køre, så har mange andre musikere og sangere oplevet bagsiden af stofferne på egen krop.

- Når du, som de her store sangere, skal være på hver eneste weekend, så kører de i et eller andet overgear, så bliver det lettere, hvis de tager stoffer. Men - og det er et kæmpe men - det er højt at flyve, dybt at falde. Det kan godt være, du har været oppe at køre, men med nedturen bagefter kommer du til at betale regningen, siger Henrik Rindom.

Sange om stoffer

Vi har i samarbejde med musikjournalist Claus Vittus, der har arbejdet med musik i DR i mange år, lavet en liste med en række kendte sange, hvor musikerne behandler emnet:

Robbie Williams: ’Come Undone’

Popstjernen har talt åbent om sit misbrug, og om hvordan kokain nær havde kostet ham livet. Men også i sine sange har Williams delt sine destruktive stunder på stoffer med sine fans – særligt i singlen ’Come Undone’ fra 2002. Her synger Robbie Williams blandt andet om barberblade og spejle i linjen: ”They're selling razor blades and mirrors in the street”. Videoen viser også tydeligt bagsiden af ”festen”.

Miley Cyrus: ’We Can’t Stop’

Linjen ”Dancing with Miley” lyder ganske tilforladelig i popstjernens hit ’We Can’t Stop’ fra 2013. Linjen lød dog oprindeligt ”Dancing with Molly”, og netop stoffet MDMA går også under navnet Molly. Miley Cyrus har da også indrømmet overfor pressen, at teksten blev rettet til, så sangen blev mere radiovenlig.

Jefferson Airplane: ’White Rabbit’

Sangen fra 1967 med det californiske band er skrevet på et LSD-trip og tydeligt inspireret af ’Alice i Eventyrland’, som gruppens forsanger og komponist Grace Slick mente netop handler om stoffer. ’White Rabbit’ handler derfor om både piller, svampe og hash, og i sangen synger Slick blandt andet: ”One pill makes you larger. And one pill makes you small”.

Neil Young: ‘The Needle and The Damage Done’

Denne Neil Young-klassiker fra 1972 handler blandt andet om musikerens egne venners heroinmisbrug, særligt Youngs guitarist Danny Whitten, der senere samme år mistede livet på grund af sit misbrug. I sangen synger Young blandt andet: “I’ve seen the needle and the damage done. A little part of it in everyone. But every junkie’s like a setting sun”.

Prince: ‘Sign O The Times’

’Sign O The Times’ er både navnet på en sang og et helt album med amerikanske Prince. Sangen handler både om død, en ungdom på stoffer og en fiktiv historie om hans nevø, der prøver marihuana for første gang i september og ni måneder senere også er på heroin: ”In September my cousin tried reefer for the very first time. Now he's doing horse - it's June”.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk