Flad ud på sofaen: 5 film og serier om musikstjerner du kan se helt gratis

DR TV har samlet en masse musikdokumentarer til fri afbenyttelse - og der gemmer sig også gratis musik-tv-oplevelser andre steder.

'Da Danmark blev Suspekt' er en af mange musikdokumentarfilm, der er tilgængelige via dr.dk/tv.

En af de bedste måder at lære sin yndlingsmusiker bedre at kende er en dokumentarfilm, hvor man kommer tættere på personen bag musikken.

Et sted at starte er DR TV, hvor en bunke af musikdokumentarer og -portrætter, som DR de seneste år har produceret, er blevet samlet i en fælles sektion. Uanset om du er til rock, pop, hiphop eller elektronisk, er der noget at komme efter.

I den anledning får du her to anbefalinger af DR-dokumentarer samt til tips til, hvor du også kan se gratis musik-tv på nettet.

'Fætr lyver'

Teenageren Christian fra Holbæk bliver hyret til at være ansigtet udadtil for producerduoen Hitmakers' nye projekt – vel at mærke uden at synge eller på anden måde bidrage til musikken.

Han en pigeglad prettyboy, der velvilligt lader sig indhylle af berømmelse og smiger, men som også har sværere og sværere ved at holde på den løgn, som ingen udover Hitmakers og hans nærmeste familie kender til.

Man får et indblik i de mindre pæne sider af den kommercielle musikbranche: Christian ved ikke altid, hvad bagmændenes næste træk er, fordi han ikke er med til at skrive musikken, men i offentligheden står han oftest alene og må selv slukke brandene udadtil. Og man føler hans paranoide nervøsitet for, at svindelnummeret skal blive afsløret.

Se 'Fætr lyver' her

'Da Danmark blev Suspekt'

Det er en svimlende rejse, Suspekt har gennemført fra ungdomsklubbens øvelokale i Albertslund til den karrierekulminerende koncert på Roskilde Festivals Orange Scene i 2015.

Det er baggrunden for instruktøren Martin Skovbjergs grundige, varierede og visuelt enormt gennemarbejde portrætserie, blandt andet baseret på to års optagelser.

Man er med i tourbussen, på scenen, til efterfesten, i studiet, privat, og når de tre medlemmer reflekterer, mens de glider gennem forstadsnatten i en vintage-bimmer.

Når man har set de fem afsnit, forstår man bedre deres baggrund, interne dynamik og den motivation, dedikation og målrettethed, der gemmer sig bag deres balstyriske vildbasse-image.

Se 'Da Danmark blev Suspekt' her

Se alle DR TVs musikportrætter her

'Amy'

Har du ikke fået set den fremragende, Oscar-vindende dokumentar om den afdøde britiske soulstjerne Amy Winehouse (1983-2011), 'Amy', er muligheden der på Filmstriben, bibliotekernes gratis digitale filmtjeneste.

Den tegner et billede af en ekstremt talentfuld sanger og sangskriver, hvis eviggrønne sange i høj grad trak på hendes egen kurvede livsbane.

Winehouses charme og livslyst er stor, ikke mindst som barn, ung og i starten af karrieren. Men selvdestruktionen, der får brændstof fra spiseforstyrrelser, alkohol- og stofmisbrug, kommer snigende som en sort skygge og forstærkes af folk omkring hende med skumle hensigter og en kvælende medieopmærksom, hvor paparazziernes linser er rettet mod hende døgnet rundt.

Se 'Amy' her

'Nick Cave – 20.000 dage på jorden'

At en musikdokumentar kan være meget andet end en autentisk gengivelse af en musikers levede liv, det er denne dokumentar et fremragende eksempel på.

I stedet for at være fluen på væggen har instruktørerne Iain Forsyth og Jane Pollard valgt at gå radikalt anderledes til opgaven. Filmen leger konstant med – og overskrider – grænsen mellem virkelighed og fiktion.

Godt nok følger man det australske rockikon derhjemme og i arbejdsværelset, hvor han skriver sine sange, men hele tiden med et stiliseret og iscenesat præg, som når Kylie Minogue og andre samarbejdspartnere dukker op på bagsædet af hans bil.

Fremfor et klassisk nærgående portræt belyser filmen Nick Cave i lyset af hans eget værk og rollespil. Grænsen mellem sandhed og mytomani er flydende, og netop heri ligger filmens fascinationskraft.

Se 'Nick Cave – 20.000 dage på jorden' her

Se oversigt over alle musikfilm på Filmstriben her

'Gasolin''

En tredje mulighed er Det Danske Filminstituts streamingtjeneste med kort- og dokumentarfilm, Filmcentralen.

Her kan man for eksempel kaste sig over dokumentaristen Anders Østergaards portræt af danmarkshistoriens nok største rockgruppe, Gasolin', der var en succes hos både anmeldere og publikum, da den havde premiere i 2006.

Gruppens medlemmer beretter veloplagt om dens op- og nedture og de interne spændinger, og der er masser af dyk ned i arkivet med live- og tv-optagelser.

Desuden lykkes filmen med at genskabe et nostalgisk, men også vibrerende billede af 70'ernes København og Christianshavn-miljø, som firkløveret udsprang af.

Se 'Gasolin'' her

Se oversigt over alle musikfilm på Filmcentralen her

Facebook
Twitter