Fra glad cowboy til vred patriot: Trumps hovednavn tager én for fædrelandet

PORTRÆT Country-stjernen Toby Keith, der i mange år har været demokrat, har sagt ja til et job, som hans kolleger ikke ville røre med en ildtang.

Toby Keith er en af de musikere, der skal spille for Trump i forbindelse med hans indsættelse som præsident. Han spiller i dag, torsdag, foran Lincoln Memorial i Washington D.C. Trump tages officielt i ed som præsident fredag 20. januar. (Foto: Paul buck © Scanpix)

Toby Keith er en bred og høj, storsmilende amerikaner med cowboyhat.

Målt på salgstal er han også stor og har god grund til at smile hele vejen fra sin ranch i Oklahoma og til banken – ifølge Forbes har han tjent over 3,1 milliarder kroner over de sidste ni år.

Toby Keith synger om det gode liv som cowboy, de stolte amerikanske soldater, der drager i krig for fædrelandet, og om smukke kvinder.

Og i dag synger han for Donald Trump.

Stiller op for fædrelandet

USA’s kommende præsident har ellers haft vanskeligt ved at få musikere til at stille op til den festivitas, der skal være i morgen, hvor han officielt indsættes på verdens mest magtfulde post, og i dag, hvor der er velkomstshow foran Lincoln Memorial i Washington D.C.

Men Toby Keith er typen, der stiller op for fædrelandet.

Det fortæller Søren McGuire, der er journalist og country-ekspert og som har interviewet Toby Keith, da den i dag 55-årige countrymusiker gav koncert i Pumpehuset i København for knap otte år siden.

- Han har en fædrelandskærlighed, der gør, at uanset hvad så støtter man op om fædrelandet, demokratiet og den præsident, der nu en gang er, siger Søren McGuire.

Ikke bange for at tale politik

Selv minder Toby Keith om, at han også har optrådt for både George W. Bush og Barack Obama, da de var præsidenter.

Nogle af de 450 millioner dollars, som Toby Keith ifølge Forbes har tjent de seneste ni år, stammer fra et samarbejde med Ford. (Foto: Mike Cassese)

Ifølge Søren McGuire skiller Toby Keith sig ud fra ”hele den polerede countryverden”, hvor mange afholder sig fra at tale for meget partipolitik.

I 2008 sagde Keith for eksempel i et interview, at han ikke længere delte værdier med Demokraterne, som han ”altid havde bakket op om”. Han registrerede sig i stedet som uafhængig vælger.

Han sagde også, at han overvejede at stemme på republikaneren John McCain ved valget samme år, fordi han godt kunne lide Sarah Palin, der stillede op som hans vicepræsidentkandidat.

Uanset hvem Keith helst så som præsident i USA, vil han ikke ”undskylde for at optræde for vores land og for militæret”, som han sagde, efter det i sidste uge blev offentliggjort, at han havde taget det job, som Elton John, Celine Dion, Andrea Bocelli og mange andre ikke ville røre med en ildtang.

Og som kopibandet The B Street Band og sangerinden Jennifer Holliday har meldt afbud til, da det gik op for dem, hvor kontroversielt det blev opfattet.

Brød igennem med en ode til cowboylivet

Toby Keiths interesse for musikken blomstrede, da han som lille rendte rundt i sin bedstemors supper club i Arkansas, hvor der kom en masse musikere og spillede. Sin første guitar fik han som 8-årig, og på hans hjemmeside står der, at han har skrevet sange hver evig eneste dag, siden han var 15-16 år.

- Jeg tror ikke, jeg kunne gå tilbage i tiden og skrive ’Should’ve been a Cowboy’ igen og gjort den bedre, siger han om sit første store hit.

Nummeret fra 1993, der romantiserer livet som cowboy, blev det mest spillede countrynummer i radioen i 90’erne i USA. 3 millioner gange helt nøjagtigt.

I de efterfølgende år udgav Toby Keith det ene populære album efter det andet med numre som 'Me too', der handler om, hvor svært det er at sige 'jeg elsker dig', og 'Big ol' truck' om en mand, der er forelsket i en smuk kvinde, der kører en big ol' truck.

Vrede sange efter 2001

Men i 2001 skete der noget, der satte et vist præg på Toby Keiths tekstunivers. Og gjorde ham vred.

Hans far døde i en bilulykke, og World Trade Center blev angrebet af terrorister.

Året efter udgav Keith sangen ’Courtesy of the Red, White And Blue’, der ifølge Søren McGuire er “kontroversiel og set fra vores synspunkt meget reaktionær”.

- Det er en sang, der i den grad er skabt ud fra en følelse af vrede. Den fremstiller USA som særdeles krigsliderlig, og nu skal Afghanistan bombes sønder og sammen, fordi de har angrebet os, siger han om sangen, hvor Keith også hylder sin fars heroiske indsats som soldat.

Sangen blev hurtigt meget populær.

Toby Keith optræder ved Academy of Country Music Awards i Los Angeles i 2002. (Foto: Adrees Latif © Scanpix)

Og Keith spillede den flittigt, når han fra 2002 og frem gav koncerter for USA’s udsendte i Mellemøsten. Det er der mange andre musikere, der også gør, siger Søren McGuire:

- Men jeg vil vove at påstå, at Toby Keith nok gør det mere end de fleste, og at det er en større del af fortællingen om ham.

Synger til manden på gulvet

Trods militære undertoner i sangkataloget er der stadig plads til sange om de glade aftner på baren, siger Søren McGuire.

- Hvor mange store moderne countrymusikere i høj grad henvender sig til den hvide middelklasse, skyder Keith ret meget under den. Han forsøger at ramme manden på gulvet, der efter en lang arbejdsdag sætter sig ned på baren og tuder lidt i whiskyen, siger Søren McGuire.

- Ham, der føler sig nedkørt af eliten og bankerne.

- Toby Keiths tekster er på mange måder et opgør med eliten – det opgør, som Trump også repræsenterer.

Da Søren McGuire mødte Toby Keith i 2009, var sangeren rar, svarede på alle spørgsmål og ville gerne sælge sig selv som ”en af de gode gamle drenge”, oplevede Søren McGuire.

- Typen, man kan drikke øl med, og som har værdierne i orden. Ham, der tager hjem til konen efter sin brandert. Han elsker kun hende og knokler på arbejdet. Work hard, party hard, den type.

- Han synes selv, at han repræsenterer nogle amerikanske værdier, der er truet på livet, og det samme kan man jo sige om Trump, siger Søren McGuire.

- På den måde er det ikke helt ved siden af, at det netop er Toby Keith, der skal spille inden indsættelsen.

Toby Keith Covel

  • Amerikansk countrystjerne. Født 8. juli 1961 i Clinton, Oklahoma.

  • Har udgivet 17 studiealbums, to juleplader og fire opsamlinger – og solgt over 40 millioner plader.

  • Har spillet mange koncerter for USA’s udsendte tropper.

  • Har været på tour med Shania Twain og indspillet en duet, ’Beer for my horses’, med Willie Nelson.

  • Hans sang ’I love this bar’ fra 2003 har lagt navn til restaurantkæden ’I love this bar and grill’, der tæller fem restauranter i USA.

  • Startede i 2009 tøjlinjen TK Steelman.

  • Har tre børn og tre børnebørn.

Facebook
Twitter