Fra Roskilde til regnearket: Dansk musiker bytter rock’n’roll ud med hverdagen

Tobias Kippenberger skiftede rollen som forsanger i rockbandet The Floor is Made of Lava ud med rollen som far og bogholder. Nu er han aktuel med sit første soloudspil. Det er popmusik, på dansk, om at stoppe op i voksenlivet.

(Foto: Rasmus Weng Karlsen © Tobias Kippenberger)

Tobias Kippenberger er lidt forsinket, da han trækker sin cykel ind i gården.

Kæden er hoppet af på vej herud, så inden vi kan sætte os til rette i det sortmalede øvelokale og snakke om hans nye soloudspil, der netop er udkommet, skal han lige vaske de olieindsmurte hænder.

Og sætte kaffe over.

På en måde er hverdagsuheldet meget sigende for den pause, der har holdt Tobias Kippenberger fra musikken i næsten fire år.

Han trængte til lidt mindre ’vild ungdom’ og lidt mere voksenliv; med familieforøgelse, arbejdsliv og hverdagstrummerum. Og hvad er mere hverdag, end en afhoppet cykelkæde?

Byttede rock’n’roll ud med hverdagen

For fire år siden var der meget lidt af den slags.

Tobias Kippenberger levede, som forsanger i bandet The Floor is Made of Lava, et liv med fart over feltet.

Bandet havde gjort karriere i ekspresfart siden begyndelsen i 2006. De havde udgivet tre album og turnerede med deres karakteristisk kraftfulde rockmusik på store spillesteder og festivaler som Roskilde Festival.

De havde travlt, og de havde opnået alt, de havde drømt om dengang, de startede bandet.

Skulle man ikke bare stoppe på toppen?

The Floor is Made of Lava valgte at sætte sig selv på pause og Tobias Kippenberger begyndte at undersøge, hvordan det mon var derovre i voksenlivet.

- Jeg har brugt tiden bagefter på at være knap så ’vild ungdom’, og prøvet at blive lidt mere voksen for at se, om der kunne være noget interessant ved det. Og det kunne der jo.

Tour-livet blev skiftet ud med familielivet og en mere forudsigelig hverdag med et job som bogholder, hvor han begyndte at lave regnskaber for andre musikere.

Og så begyndte han ellers at skrive i excel-ark frem for i noder.

For i forhold til hans egen musik handlede det nu om at holde sig på måtten, indtil der atter kom en stor nok lyst til at lave noget igen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tobias Kippenberger levede et liv med fart over feltet, som forsanger i det danske rockband, The Floor Is Made Of Lava. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Voksenlivets nullermænd

Tobias Kippenbergers øvelokale ligger i en baggård på Islands Brygge.

Man skal gennem kringlede gange indhyllet i byggerod før to dobbeltdøre med hængelåse åbner ind til det lokale, han deler med en forening af andre musikere.

Der hænger en næsten forventelig cigaretrøgslugt i rummet, der snart får konkurrence af frisk luft fra gaden, da Tobias Kippenberger som det første smækker vinduerne op.

Kontrasten til voksenlivet med børn og bogholderjob er til at tage og føle på blandt de sorte vægge med instrumenter fra gulv til loft og et streg-system på køleskabslågen over øl-beholdningen.

Og det er netop denne kontrast – eller balance – i livet Tobias Kippenberger i øjeblikket forsøger at finde frem til og holde fast i.

For at lave musik handler ifølge ham nemlig i høj grad om at være god til at pille sig selv i navlen. Og det blev trættende i længden.

- Jeg blev rastløs af det. Jeg kan godt lide at grave i mine følelser og finde ud af, hvad de betyder. Men nu havde jeg gjort det, siden jeg var teenager, og så syntes jeg ligesom også, at jeg havde gravet nok. Det bliver sgu for kedeligt.

- Til sidst var der ikke flere nullermænd derinde, siger Tobias Kippenberger om den før så interessante navle.

- Men ligesom med så meget anden rengøring, så bliver der jo beskidt helt af sig selv igen. Og nu var der åbenbaret gået lang tid nok til, at der var noget at finde derinde igen.

- Jeg tænker selvfølgelig over nogle andre ting, end jeg gjorde for fem år siden.

- I dag tænker jeg nok lidt mere over liv og død, og hvordan man får noget ud af det, mens man er her.

Singlen ’Op og ned i showbiz’ kalder Tobias Kippenberger for en slags statusrapport, hvor han stopper op og tænker over, hvad han har nået i livet indtil nu, hvad han gerne vil nå, og hvad der skal til, for at han synes, han får det bedste ud af tiden.

- Det handler om den indre kamp, man kan have med sig selv, hvor man måske aldrig rigtigt synes det rækker, og aldrig rigtigt synes, det man foretager sig er godt nok og så, hvordan man lever med det.

Men selvom Tobias Kippenberger nu står med et helt nyt soloprojekt, som han er glad for, har han ingen intentioner om at leve af at lave musik igen.

- Jeg har et arbejde og jeg elsker at have et arbejde, og jeg kan godt lide at have noget at give mig til, som ikke er så navlepillende, men mere håndgribeligt. Musik er en af mine hobbyer, som jeg elsker at tjekke ind i og ud af igen, når jeg synes, jeg har været der længe nok.

- Ligesom andre har det med at løbe en tur eller gå i bridgeklub i en travl hverdag, så handler det jo også om at have et sted, hvor man har lov til at trække sig, fra arbejde og familie, og hvor det bare er dig.

Fra engelsk til dansk

Efter The Floor is Made of Lava troede Tobias Kippenberger egentlig, at han bare ville fortsætte med musikken på egen hånd. Og her var det naturligt at fortsætte, ligesom de havde gjort i bandet, med at lave musik på engelsk.

- Men jeg tabte fuldstændigt modet, hver gang jeg åbnede computeren. Det var simpelthen for stort og jeg kunne slet ikke rumme det, siger han.

- Når man skriver på engelsk, så skriver man ligesom med en indforstået målsætning om verdensherredømme, fordi man automatisk får hele verden som sit publikum.

Derfor gik han ned i skala.

- Når man synger på dansk, synger man til Danmark. Og det er jo alt andet lige et mindre publikum, og derfor tror jeg, det var noget, jeg følte, jeg kunne gabe over.

Og så var skiftet sjovt.

- Jeg synes simpelthen at det er så dejligt at skrive på dansk. Dit modersmål er jo så indkodet i dig, så på den måde tror jeg også, det bliver mere intuitivt.

- Jeg kan ikke rumme at skulle synge til hele verden. Nu kan jeg bare godt lide min egen lille andedam her.

Fra rock til pop

Men det er ikke fordi, der er kedeligt i de mindre og hjemlige farvande, hvis man spørger Tobias Kippenberger.

- Der er sket noget helt fantastisk med dansk musik i løbet af de sidste 2-3 år, siger han.

- Det er blevet sindssygt progressivt og innovativt for mange danske kunstnere, og jeg er super begejstret for at følge med i popmusik i dag – både fra ind- og udland.

Poppens udvikling mener han, hænger sammen med, at også internationale superstjerner som Justin Bieber og Katy Perry har fået mod på at eksperimentere med alternative producere.

- Når superstjernerne får mod på at lege lidt mere og fucke det hele lidt mere op, så skaber det også nogle bølger hele vejen ned gennem systemet.

Tobias Kippenbergers begejstring for pop markerer endnu lidt af et skift for ham, der ellers har været fast forankret i rocken.

- Jeg kan nok ikke løbe fra mine rock-rødder, men jeg er blevet inspireret til at gå lidt væk fra rocken og prøve kræfter med pop, fordi jeg også selv gik og lyttede til noget andet i øjeblikket.

- Det er jo ikke fordi, jeg har noget imod rock, men jeg føler bare, at jeg har prøvet det, og nu skal der ske noget andet for mig.

Dette andet skal nu prøves af, i det tempo, som hverdagslivet ellers tillader det.

- Det er klart, at det ikke kommer til at gå så hurtigt, som for dem, der er musikere fra 9-16.

- Men jeg bilder mig ind, at jeg har lavet noget musik, som er noget værd for alle mulige andre end mig selv. Så jeg håber da, de vil lytte til det. Og så har jeg en EP i støbeskeen.

- Og når man har lidt flere sange, så vil man gerne ud og spille dem live. Så det skal jeg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk