Frank Sinatra 100 år: Her er 10 af hans værker du skal kende

Se 10 vigtige punkter fra "Old Blue Eyes" karriere. P8-vært Stine Danving fejrer, at Sinatra i dag ville være fyldt 100.

Frank Sinatra ville i dag være fyldt 100 år - Stine Danving giver dig 10 veje ind i hans karriere. (Foto: CAP/KFS © Image supplied by Capital Pictures)

Frank Sinatra var ikke bare sanger. Han var ikke bare entertainer. Han var entertainer, sanger, charmør og konferencier par excellence, og i dag ville ”Old Blue Eyes” være fyldt 100 år!

Det skal markeres med en række highlights fra en karriere, der udviklede sig over syv årtier. Tillykke til Frank Sinatra!

1. New York, New York!

Når man siger ’Frank Sinatra’ er der mange, der som det første siger ” New York, New York!”.

Nummeret stammer fra Martin Scorsese filmen af samme navn. Det var faktisk Liza Minelli, der oprindeligt sang den i filmen, men da Frank Sinatra indspillede den bare to år efter, blev det nærmest øjeblikkeligt til hans signaturmelodi. De to har dog sunget den sammen som duet, til rigtig mange koncerter.

(© HO-FBI / Reuters)

2. Den unge Frank

Frank Sinatra fik sit gennembrud som 24-årig i slutningen af 1930’erne, hvor han blandt andet blev fast sanger for Harry James Orchestra.

Optagelsen herunder er fra 1938 - samme år som mugshottet herover, hvor den 23-årige Sinatra er anholt af politiet for en forførelses-sag.

0:00
(© HO_AFP /Scanpic)

3. Den Amerikanske Drøm!

Frank Sinatra var kendt for sin gode stil. Han var altid velklædt, han var glamurøs, rig og fri – alt i alt – Den amerikanske drøm! ”The Bobby Soxers”, som man kaldte fanskaren af hvinende teenagepiger på det tidspunkt, var vilde med ham og stod i lange køer til hans koncerter. På den måde blev han til det første store popidol og er også blevet kaldt en ”rock’n’roll’er” før rock’n’roll’en eksisterede.

Samtidig havde Frank Sinatra også en tæt forbindelse til mafiaen. Han var fascineret af deres stil og deres magt og blandt hans venner fandt man nogle af tidens største mafiaboss’er. Men man fandt også nogle af tidens helt store stjerner og politikere, heriblandt John F. Kennedy. I klippet her giver Sinatra sin ven en hjælpende hånd med valgkampagnen 1960.

(Foto: AFP-INTERCONTINENTALE)

4. Angel Eyes

Frank Sinatras mafiaforbindelse kombineret med den ekstreme overeksponering de første mange år af hans karriere, resulterede i en massiv nedtur i starten af 50’erne. Hans film floppede og ingen ville booke koncerter med ham.

Men gennem hans nedtur stod en særlig kvinde ved hans side, hans ”Angel”, den succesfulde skuespillerinde, Ava Gardner, som blev hans anden hustru. Med hende i tankerne var denne sang en fast del af hans repertoire.

0:00
(Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evans © Scanpix)

5. Film - High Society

Sinatra havde overordnet set kæmpe success på det store lærred. Filmen “From Here to Eternaty” indbragte ham en Oscar og blev hans helt store comeback til showbiz’.

Men mange husker måske den her sang bedre fra filmen “High Society”, hvor han er på slap line med sin kollega og sit idol, Bing Crosby.

(Foto: EPA / LAS VEGAS NEWS BUREAU ARCHIVES © Scanpix)

6. At the Sands

Fra starten 60’erne og hans karriere ud, var Sinatras faste base Las Vegas! Og albummet ”Sinatra at the Sands” fra den tid er et vigtigt album – ikke kun for Sinatra men også for swing-æraen. Det er en hitparade af Sinatra bedste sange og samtidig møder man også en ung Quincy Jones, midt i et gennembrud; Det er nemlig hans arrangementer og ham, der dirigerer ingen ringere end Count Basie og hans Orkester.

I øvrigt: I anledning af Sinatras fødselsdag fejrer DR Big Bandet netop denne udgivelse sammen med crooneren Curtis Stigers 9. Januar 2016.

(Foto: NASA/Sipa USA © (c) Scanpix Denmark)

7. Den første sang på månen!

Sinatra’s version af nummeret ”Fly Me to The Moon” blev amok-spillet på alle radiostationer, da Apollo 10 blev sendt af sted mod månen. Senere, da Apollo 11 landede på månen i 1969, havde astronauten, Buzz Aldrin, sangen med på en transportabel kassettebåndafspiller og spillede den mens han tog sine første skridt månens overflade. Ret sejt!

8. En duet med Elvis

En hver amerikansk superstjerne med respekt for sig selv har sit eget TV-show. Det gjaldt selvfølgelig også Sinatra. Elvis sagde om Sinatra, at “His kind of music is deplorable, a rancid-smelling aphrodisiac!"

Og da det kom Sinatra for øre, var der selvfølgelig prompte en invitation til ”The King” om at gæste showet. Her er to drengerøve, to førsteelskere fra hver deres musikkultur i et mash-up på live fjernsyn.

09. The Rat Pack

”The Rat Pack” var pigernes våde drøm i 50’erne og 60’erne. Det var tidens mest populære mandlige skuespillere samlet i én gruppe: Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis’ Jr., Peter Lawford og Joey Bishop. De lavede tre film sammen, blandt andet den originale ”Oceans’ Eleven”.

Efter Humphry Bogart stoppede, var Dean Martin, Sammy Davis Jr. og Frank Sinatra “the leaders of the pack” og optrådte i fælles crooner/stand-up-shows - og lavede film som "Robin and th 7 hoods".

(Foto: afp © (c) Scanpix Denmark)

10. My Way

En af Sinatras helt store signaturmelodier er ”My Way”, som er skrevet af kollegaen, Paul Anka. Han havde hørt den oprindelige franske melodi, ”Comme d’habitude”, og syntes egentlig det var en vildt dårlig plade, men at sangen alligevel havde noget over sig.

Da han så havde spist middag med Sinatra og nogle mafia-venner en aften, og Sinatra havde sagt ”I’m quitting this business, I’m sick of it, I’m getting the hell out”, gik Paul Anka hjem og skrev en engelsk tekst til melodien med Frank Sinatra i tankerne. Det blev til ”My Way”.

  • Stine Danving er vært på P8-programmerne Jazzoom tirsdag og fredag kl. 15-18, Live på P8 Jazz alle hverdage kl. 20-21 og EKKO lørdag kl. 10-12.

  • Hun sidder også bag mikrofonen, når P8 sender DR Big Bandets Koncerter.

  • Stine Danving drømmer også om at vandre på Machu Picchu, danse tango i Buenos Aires og fortabe sig i Rio de Janeiros karneval.

FacebookTwitter