Frem med banjoen: Folkemusik hitter

En ny festival dyrker folkemusikken, der er blevet hip blandt de unge, fortæller en musiker og en musikbooker.

Folk & Fæstival i Esbjerg bejler til de unge hipstere med sit logo med ternede skjorter og fuldskæg. (© Folk og Fæstival)

Populære unge indiebands som britiske Mumford & Sons, amerikanske Fleet Foxes og danske The Rumour Said Fire er ikke bange for den håndspillede lyd, banjo og violiner.

De har alle en forkærlighed for folkemusik, men også den mere klassiske og nordiske folkemusik lever og har det godt herhjemme.

Genren har sin egen uddannelse i folkemusikerlinjen på Syddansk Musikkonservatorium, som onsdag flytter fra Odense til Esbjerg. Det fejres med den nystartede festival Folk & Fæstival, der løber af stablen første gang onsdag til lørdag i Kristi Himmelfartsferien i Esbjerg.

På plakaten finder man navne som Folkalicious, Uhrban Stöjband, Vingefang, Dreamers' Circus og Under Byen. I forvejen findes festivaler som Fanø Free Folk Festival og Tønder Festivalen, der også dyrker genren.

Folk vil også have folk på Spot

Men også hos den århusianske Spot Festival mærker man interessen for folkemusikken, fortæller Spots musikbooker Esben Marker, der arbejder med mange forskellige musikgenre.

- På den danske scene ser vi stadig, at bands bruger folkemusikken som inspiration i forbindelse med andre genre. Et godt eksempel er et orkester, der hedder The White Album - de spillede på årets Spot Festival og er meget baseret på den amerikanske folkemusiktradition, siger Esben Marker til DR Kultur.

Modreaktion til computermusik

Men der er også bands, der begynder at bruge mere nordiske folkemusiktoner som inspirationskilde, fortæller han.

Esben Marker er i øvrigt ikke i tvivl om, hvorfor folkemusikken vinder frem:

- Jeg tror, det kommer som en modreaktion til meget af det programmerede og gennemdesignede musik, der bliver skabt på en computer. Man vil gerne høre noget håndspillet, originalt og oprindeligt på den internationale scene. Det ser vi også hos Mumford & Sons og Bon Iver.

Folkemusik er blevet hip

Anja Præst Mikkelsen er en af stifterne af det albumaktuelle folkemusikorkester Phønix, der har eksisteret siden 1990. Hun har mærket den voksende interesse for folkemusikken.

- Da jeg studerede tilbage i 1990'erne, var det lidt pinligt at spille folkemusik. Der skulle jeg ligesom undskylde for mig selv. Efter folkemusikuddannelsen startede i 1998 har jeg mærket et stifte i de generelle samfundslag. Pludselig er det sejt, at man spiller folkemusik, siger hun.

Og når folkemusikken bliver hip, så kommer de unge også.

- Da vi startede i Phønix, var der et lille miljø omkring folkemusikken. Man kendte en stor del af publikum. I dag oplever vi, at der kommer flere og flere unge mennesker, som synes at folkemusikken er interessant, siger Anja Præst Mikkelsen.

FacebookTwitter