George Michael gjorde sexskandale til homo-sejr

Den afdøde sanger var ikke flov over sit seksualliv, og det har rykket ved folks syn på bøsser og lesbiske, siger LGBT-forperson.

George Michael brugte sin seksualitet aktivt, efter han blev tvunget til at springe ud som homoseksuel. (Foto: SAMUEL Kubani © Scanpix)

Det trak overskrifter verden over, da den nu afdøde George Michael blev tvunget til at springe offentligt ud som homoseksuel i 1998.

Det skete, efter den verdensberømte musiker var blevet anholdt på et offentligt toilet i Los Angeles, USA, efter han havde forsøgt at lokke en civilklædt politibetjent til sex.

Men i stedet for at trække sig tilbage fra offentligheden valgte George Michael, som døde juledag, at bruge både skandalen og sin seksualitet aktivt som kunstner, blandt andet i pophittet ”Outside”.

Og det var med til at rykke ved heteroseksuelle menneskers syn på lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner – også kendt som lgbt-personer.

Det mener Søren Laursen, som er forperson for LGBT Danmark.

- Det bliver lettere at være LGBT-person, når vi er synlige i samfundet. George Michael var en meget tydelig og synlig homoseksuel, og han var med til gøre homoseksuelle til seksuelle individer og ikke bare de sjove pauseklovne, siger han.

Krævede plads til sex

Inden George Michael blev anholdt, havde der været en lang periode, hvor homoseksuelle var ildesete, og hvor de blev fremstillet på en usympatisk måde i film og tv, fortæller Søren Lauersen.

Det var dog begyndt at ændre sig i slutningen af 1990’erne med komedieserier som ”Will & Grace”, hvor omdrejningspunktet er et venskab mellem en homoseksuel mand og en heteroseksuel kvinde.

- Homoseksuelle havde fået pænere og sjovere roller. Men med George Michael havde vi pludselig fået en kendt homoseksuel, som også havde et seksualliv – og som krævede, at det fik sin plads. Trods skandalen og hetzen valgte han at bruge sin seksualitet som et stærkt kunstnerisk udtryk, og det var banebrydende, siger Søren Lauersen.

George Michael slog igennem i begyndelsen af 1980’erne med duoen Wham!. I 1986 udgav han sit første soloalbum, ”Faith”, og det blev en kæmpesucces verden over. I alt nåede han at sælge mere end 100 millioner album, inden han døde, 53 år gammel.

Bliver aldrig nemt at springe ud

I et interview med DR fra 2006 fortalte George Michael selv, hvordan han meget bevidst havde valgt at fortsætte sin karriere efter skandalen.

- Jeg blev presset af medierne og industrien, der nærmest ønskede, at min karriere skulle slutte. Men en stærk del af min motivation for at fortsætte var, at jeg vidste, hvor frygteligt, det ville se ud for unge homoseksuelle, der var bange for at springe ud, hvis jeg indstillede min karriere, sagde han dengang.

Ifølge Søren Lauersen vil George Michael blive husket som en af de helt store kunstnere, der samtidig har taget nogle store slag for LGBT-miljøet

- Jeg tror aldrig, det bliver nemt for kendte at springe ud. Men George Michael satte baren højt for som følge af den skandalisering, han var igennem, og som han fik vendt til noget flot.

FacebookTwitter