GRAFIK: Så få kvinder spiller på årets store musikfestivaler

Der er markant færre kvinder end mænd som spiller på dette års store festivalscener. Få et overblik over kønsfordelingen på din yndlingsfestival her.

(Foto: © Grafik: Ninni Munch Pettersson, DR Nyheder)

De store festivalers bookinger af kvindelige kunstnere som Rihanna, PJ Harvey, Velvet Volume og Sia falmer, hvis man ser på det samlede antal kvinder overfor antallet af mænd.

Det viser DR Kulturs optælling af samtlige mandlige og kvindelige optrædende på de fire festivaler Tinderbox, Northside, Smukfest og Roskilde Festival.

Særligt på Tinderbox er de kvindelige kunstnere nærmest ikke til at få øje på. Ud af i alt 101 musikere, er kun to af dem kvinder.

Det gælder sanger og musiker Nanna Bryndís Hilmarsdóttir fra bandet Of Monsters and Men og musikeren Bridget Regan fra Flogging Molly.

Tinderbox: Ikke bevidst med få kvinder i år

Bestyrelsesmedlem Tove Krag fra organisationen Kvinder i Musik, der siden 1980 har arbejdet for at skabe synlighed for kvinder på musikscenen, kalder tallene for grelle.

- Festivalerne bør tage kønsbrillerne på, når de booker. De kvindelige musikere findes, og der er ikke nogen genre, hvor der ikke findes kvalificerede kvinder, siger hun til DR Kultur.

Hos Tinderbox er man klar over manglen på kvinder, siger festivalens talsmand Morten Hopballe til Politiken.

- Vi ville gerne have haft flere kvinder på plakaten og havde det også sidste år. Det at sammensætte et festivalprogram er en kompleks størrelse, men det er ikke et bevidst fravalg af kvinder, siger han til avisen.

Festivalen arbejder desuden på at få skrevet et par kvinder mere på plakaten inden sommer.