Grundlægger af The Doors er død

Ray Manzarek spillede keyboard og var en af de skabende kræfter i den berømte rockgruppe fra 1960'erne.

Her ses de fire medlemmer af The Doors. Fra venstre er det Jim Morrisson, Ray Manzarek, Bobby Krieger og John Densmore.

Den amerikanske rockmusiker Ray Manzarek, der var med til skabe supergruppen The Doors, er død. Han blev 74 år gammel, skriver flere amerikanske medier.

Keyboardspilleren Manzarek, som døde mandag af en kræftsygdom på et hospital i Tyskland omgivet af sin familie, dannede i midten af 1960'erne bandet under ydmyge forhold sammen med forsangeren Jim Morrison.

Det blev siden en af de største rocksucceser i deres generation.

Søn af polakker i Chicago

Manzarek, der er født i en polsk indvandrerfamilie i Chicago i 1939, studerede dengang film ved universitetet i storbyen Los Angeles og havde desuden en fortid som jurastuderende og klassisk musiker.

The Doors arbejdede i sommeren 1966 som husorkester i Los Angeles-klubben Whisky-A-Go-Go, hvor bandet vakte opmærksomhed med en unik lyd, Morrisons dramatiske sceneoptræden og Manzareks keyboardspil.

Det førte til en kontrakt med Elektra Records og en debut-lp, der stormede ind som nummer 1 på den amerikanske albumliste.

Siden fulgte en række sange, der i dag er rockklassikere såsom "The End", "Strange Days", "Break On Through", "The Unknown Soldier" og "When The Music Is Over".

Opløsning og solokarriere

The Doors blev endeligt opløst i 1973, og året efter begyndte Manzarek sin solokarriere i en mere jazzpræget retning, men var også med til at danne rockbandet Nite City.

Efter at have udgivet lyrikplader sammen med digteren Michael McClure var Ray Manzarek i 2002 med til at gendanne The Doors under navnet "The Doors Of The 21st Century".

The Doors kædes dog mere end nogen anden sammen med Jim Morrison, som døde i 1971. Han ligger begravet på kirkegården Père Lachaise i Paris. Gravstedet er et kultsamlingssted for Doors-fans.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk