Gymnasiekæresten knuste Michaels hjerte – siden har han været dybt fascineret af ugengældt kærlighed

Musikeren Michael Møller kommer her med sin coverversion af det, der ifølge ham er den ultimative sang om sin store fascination.

Pludselig begyndte lejligheden i Aarhus at føles lille. Og ubehagelig.

Michael Møller kunne ikke finde sig tilrette i sit hjem, efter kæresten havde slået op og ikke længere kom der.

Hvorfor?

- Jeg har læst mig frem til, at det er en helt almindelig ting, at fysiske rum forandrer sig, når man er ulykkelig, siger Michael Møller, der er i dag er 40 år og forsanger i det danske band The Mountains.

Han havde været sammen med sin kæreste tre et halvt år, da hun forlod ham. Det var musikerens første rigtig seriøse kærlighedsforhold med en hård afslutning og et stort åbent sår, der var svært at lukke.

Mistede troen

Det forliste forhold blev samtidig starten på en fascination af den kærlighed, der ikke bliver gengældt, og hvad det gør ved en person at elske uden at blive elsket.

Lysten til at dykke ned i de følelser, knust kærlighed vækker, steg med endnu et par mislykkede forhold.

- Jeg mistede lidt troen på kærlighed, men blev fascineret af mislykket kærlighed, siger Michael Møller.

- Der var en underlig glæde ved sorgen, fordi jeg som tekstforfatter glædede mig til at beskrive dybderne af den og de meget konkrete situationer, der fulgte med sorgen og gjorde følelserne fysiske.

Forelsket i dybt ulykkelig kærlighed

Den knuste kærlighed har fyldt meget i Michael Møller hjerte og tanker, siden gymnasiekæresten introducerede ham til den verden i 2001.

Otte år senere gravede han sig endnu dybere ned i emnet. Under et besøg på et bibliotek i Berlin, Michael Møllers daværende hjemby, stødte han i sin søgen efter materiale til sit specialeprojekt tilfældigt på en bog med ordene ’Unrequited Love’ på omslaget.

Og ulykkelig eller ugengældt kærlighed var noget, der interesserede den danske musiker, der også er forsanger i bandet Moi Caprice.

Så han tog bogen med hjem og gravede sig endnu dybere ned i emnet. Og læste også om, hvordan det påvirker mennesker at blive forladt af venner. Og om, når troen forlader religiøse mennesker.

Fascinationen har blandt andet resulteret i ’A Month of Unrequited Love’, et soloprojekt med 31 sange om ulykkelig eller ugengældt kærlighed – baseret på egne erfaringer og research i nørderiet med at beskrive konsekvenserne af den knuste kærlighed.

- Når man arbejder med en eller anden form for kunst, er det nok ikke usædvanligt at være tiltrukket af tragedien, siger Michael Møller.

Jagten på at fange følelsen af knust kærlighed har ofte taget udgangspunkt i egne oplevelser.

- Det er noget, jeg har brugt i flere sange. Når jeg oplevede det med rummet, så er jeg sikkert ikke den eneste. Derfor vil det sikkert ramme andre, når jeg skriver om det, siger Michael Møller.

Coveret til Michael Møllers soloprojekt 'A Month of Unrequited Love'

Lidt på afstand

Det er hørt før, at en musiker skal have det skidt, før han eller hun kan skrive sange, der rammer ind i hjertekulen på lytteren.

Sådan har det dog ikke været for Michael Møller.

- Jeg har aldrig haft det sådan, at jeg gik fra skilsmissesengen og ind og lavede kunst, siger den 40-årige musiker.

- Jeg tror ikke på den der myte med, at musikeren skal have det dårligt.

For det er først, når Michael Møller har passeret den første og mest smertefulde kærestesorg, at han har haft overskud til at bruge følelserne i sin sangskrivning.

- Når jeg havde det rigtig dårligt, kunne jeg ikke gøre noget som helst. Jeg skulle have det lidt på afstand, siger han.

Betingelsesløs kærlighed

Med et kærlighedssangs-CV længere end de flestes var det oplagt at stikke fingrene endnu dybere ned i det knuste hjerte, da DR udfordrede Michael Møller til at skrive en kærlighedssang.

- Ja, de kærlighedssange popper op hele tiden, så jeg skulle prøve noget andet, siger han.

Michael Møller landede på en kærlighedserklæring til sin fireårige datter.

- Det er ret vanvittigt ved den kærlighed, at jeg var der fra hendes første øjeblik i verden. Jeg var forelsket i hende med det samme. Det er ret vildt at elske betingelsesløst fra første øjeblik, siger Michael Møller.

Der er – understreger han – ikke mulighed for eller lyst til at fravælge kærligheden til et barn. Kærligheden er ikke til forhandling eller diskussion, som den er i et parforhold.

- Et barn er dit kød og blød, din historie og dit ansvar. Det er en forelskede over tid og forandringer, som andre forelskelser er, men det er ekstreme forandringer med et barn.

Så eksperten i at skrive om ugengældt kærlighed endte med en sang om kærligheden til et barn, der med garanti gengælder den.

- Det var sjovere at prøve noget andet, siger Michael Møller, der også udfordrede sig selv ved at skrive og synge en sang på dansk – for første gang.

Den ultimative sang om ugengældt kærlighed

Ligesom med datteren måtte Michael Møller også overgive sig fuldstændig, da han hørte Vashti Bunyans stemme første gang.

Den engelske sangskriver står bag kærlighedssangen, der slet og ret har titlen ’Love Song’, som for Michael Møller er den ultimative sang om ugengældt kærlighed. Hvorfor? Det forklarer han herunder.

- Fra første gang jeg hørte hende, har jeg elsket Vashti Bunyans fine lyse stemme. Og ikke mindst ’Love Song’ ramte mig hårdt med sin simpelhed og hjerteskærende smukke tekst, siger Michael Møller.

- Kærligheden til sangens ”du” findes i de nærgående beskrivelser af hans øjne, som kigger væk, hænderne der bevæger sig, mens han taler og håret, der føles så blødt, når det er mørkt. En beskrivelse af den sidste aften sammen. Det er sådan en fornem sang, hvor man fornemmer den bitre afsked i hvert eneste ord - for mig en perfekt afskedssang.

Michael Møller giver herunder sin fortolkning af ’Love Song’ i en minimalistisk live-udgave, hvor han selv spiller klaver og synger, mens Casper Henning Hansen spiller synthesizer.

ELSKER DIG FOR EVIGT

  • DR har fået 11 af Danmarks stærkeste sangskrivere til at skrive en ny kærlighedssang.

  • I podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' følger vi tilblivelsen af numrene. Serien udkommer hver fredag kl. 10. Første gang var den 1. december.

  • Serien afsluttes med en stor koncert i DR Koncertsal på Valentinsdag den 14 februar med de sange, der er blevet lavet i løbet af serien.

  • Solisterne bliver akkompagneret af musikere fra DR SymfoniOrkestret og et husorkester til koncerten.

  • Hvis du vil med til koncerten, kan du købe billetter på dr.dk/koncerthuset. Billetsalget begyndte den 1. december klokken 10.

  • Koncerten sendes også direkte på P6 Beat og DR3.

Facebook
Twitter