Her er Anne, Sanne og Lis’ største hits: Derfor er de dansk pops største divaer

I anledning af den nye dokumentarserie 'Anne, Sanne og Lis' kan du lytte til seks af deres mest elskede numre her.

Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen er aktuelle i den nye DR-dokumentarserie 'Anne, Sanne og Lis'.

I den anledning kan du tage en tur ned ad memory lane eller få en indgangsvinkel til deres omfattende sangkatalog med et udvalg af deres mest elskede numre sammen og på egen hånd.

(© (c) Scanpix)

Shit & Chanel: 'Smuk og dejlig' (1975)

Danmarks første og nok også mest indflydelsesrige kvindeband bestod først af fremmest af fem fremragende musikere, der sammen skabte flere numre til den danske sangskat.

En særlig plads indtager den evigt grønne 'Smuk og dejlig', der i 2006 blev optaget i den daværende regerings kulturkanon. Nummeret stammer fra gruppens selvbetitlede debutalbum, der udkom i 1976.

I 1981 blev Shit & Chanel tvunget til at ændre navn til Shit & Chalou efter at været blevet sagsøgt af parfumegiganten Chanel, men kort efter gik gruppen i opløsning.

0:00

Anne Linnet Band: 'Det er ikke det du siger' (1981)

Mens Shit & Chanel stadig eksisterede startede Anne Linnet et nyt band, hvor hun indtog en mere klar bandlederrolle, og hvor en ny stor stemme blandede sig: Sanne Salomonsen.

Bandet havde en kort, men succesfuld levetid, hvor de nåede at udgive to fra album i 1981 ('Anne Linnet Band') og 1982 ('Cha Cha Cha').

Fra førstnævnte udgivelse har især balladen 'Det er ikke det du siger' og Salomonsen ikoniske vokalpræstation brændt sig ind den kollektive bevidsthed.

0:00
(Foto: Jørgen jessen)

Lis Sørensen: 'Mine øjne de skal se' (1989)

I 1983, allerede året efter det andet Anne Linnet Band-album udkom, udsendte Lis Sørensen sit først første soloalbum, og op igennem årtiet voksede hendes popularitet.

Det toppede kommercielt i 1989, da hun udsendte 'Hjerternes sang'. Albummet solgte 350.000 eksemplarer, og åbningsnummeret 'Mine øjne de skal se' blev et kæmpe hit.

I alt har hun udgivet 12 album, senest 'Bedre tider', der udkom sidste år.

0:00
(Foto: BENT MIDSTRUP)

Sanne Salomonsen: 'Kærligheden kalder' (1989)

Sanne Salomonsen solodebuterede ligesom Anne Linnet i 1973, men der skulle gå mere end et årti, inden hun for alvor trådte som hele Danmarks Rockmama.

Nærmere bestemt blev det hendes sjette soloalbum, 'Sanne', der i 1989 sparkede døren ind til ikke bare danske, men også svenske lyttere – som den første danske plade gik den nummer et i broderlandet.

Hendes diskografi rummer 18 studiealbum med 'Baby Blue' (2017) som den seneste tilføjelse.

0:00
(Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Torben Christensen)

Marquis De Sade: 'Glor på vinduer' (1983)

Mens både Shit & Chanel og Anne Linnet Band sang på sidste vers søsatte Anne Linnet et nyt projekt, Marquis De Sade, der adskilte sig både musikalsk og tematisk fra hendes tidligere projekter.

Den håndspillede poprock med funkkant var skrottet til fordel for kølig og stram synthpop med trommemaskine og kantede beats.

I teksterne lancerede hun et langt mere direkte, seksuelt ladet sprog, debutalbummets cover flirtede med sadomasochisme og bondage, ligesom bandet live optrådte i lak, læder og netstrømper.

0:00
(Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Torben Christensen)

Anne Linnet: 'Barndommens gade' (1986)

Sideløbende med Marquis De Sade kickstartede Anne Linnet sin solokarriere i 1986, efter ikke at have udgivet et album i eget navn siden 1980.

Her udkom 'Barndommens gade', hvor hun fortolker tekster af forfatteren Tove Ditlevsen og lavet til filmen af samme navn med den dengang 16-årige Sofie Gråbøl i sin første filmhovedrolle.

Titelnummeret står stadig som en af hendes fineste stunder i et respektindgydende bagkatalog, der tæller 19 album.

0:00
Facebook
Twitter