Her er Danmarks 3 ukendte verdensstjerner

Elektronisk musik er endnu en beskeden genre i Danmark, men fredag spiller tre af landets største internationale navne til premieren på ny koncertrække.

25-årige Mike Hawkins (billedet) spiller for tusindvis af publikummer i udlandet, men er stort set ukendt i Danmark - endnu. (foto: Press).

Når danske musikere som MØ og Lukas Graham har succes i udlandet, har landsmædene svært ved at få armene ned i lutter begejstring over for en gangs skyld at få en prominent plads på musikkens verdenskort.

Alligevel lykkes det nogle danske artister at opnå stor succes i udlandet uden at få den helt store tur gennem mediemøllen herhjemme. Faktisk er de nærmest ukendte i Danmark, selvom de optræder for tusindvis af publikummer og deres musik har millioner af afspilninger på internettet.

Det gælder for tre danske artister, der alle producer elektronisk musik til stor glæde for primært udenlandske festgængere.

Det ændrer sig dog på fredag, når de optræder i Koncerthuset til premieren på P3-programmet Lågsus' nye koncertrække for elektronisk musik: Lågsus Live.

1. Mike Hawkins

Det kan virke underligt, at danske musikere kan høste stor succes i udlandet, og samtidig gå fuldstændig under radaren herhjemme.

Forklaringen skal findes i, at elektronisk musik har en meget begrænset scene herhjemme, og det er svært at samle et stort publikum. Det forklarer DJ Mike Hawkins.

- Det er mere interessant at spille i udlandet, hvor man kan spille for 10.000 mennesker, for elektronisk musik er en genre, der byder mere op til store crowds.

25-årige Mike Hawkins er oprindeligt fra Aarhus, hvor han startede sin musikalske karriere. I frustration over den manglende scene for elektronisk musik forsøgte han sammen med nogle venner at lokke udenlandske artister til Danmark for at skabe opmærksomhed på genren.

- Vi fik nogle spændende artister til landet, vi begyndte at booke shows til danske festivaler, og lige pludselig begyndte opbakningen at stige.

Udviklingen stagnerede dog, fordi danske klubejere blev bange for, at elektronisk musik ville tiltrække narkofester. Derfor opgav Mike Hawkins kampen og flyttede for et par år siden til Amsterdam, hvor scenen for elektronisk musik er kæmpe stor.

I dag spiller han koncerter for op mod 50.000 mennesker, har turneret USA tynd, og i Asien venter håbefulde fans foran hans hoteller i håb om at få taget et billede med stjernen.

2. Faustix

En artist som er blevet i Danmark, men hvis karriere rækker langt ud over vores landegrænser er Faustix.

Bag kunstnernavnet gemmer den 26-årige DJ Morten Brangstrup Olsen sig, og selvom navnet måske ikke får en klokke til at ringe hos mange, har hans musik sat sit præg på kampen om verdens mest magtfulde politiske embede.

Den amerikanske præsidentkandidat Bernie Sanders har nemlig brugt danskerens nummer ’Revolution’ i sin kampagne.

- De tager pludselig kontakt til os for at fortælle, at de har lavet den her kampagne og for at høre, om vi kan stå inde for den. Det kan vi heldigvis sagtens, forklarer Faustix.

Han er meget glad for det kvalitetsstempel og den opmærksomhed, som historien har givet ham.

’Revolution’ er fra 2014, hvor Faustix lavede nummeret sammen med verdensstjernen Diplo kendt fra bl.a. Major Lazer. Et samarbejde der opstod ved tilfældighed.

- Vi har en fælles producer-ven, så på et tidspunkt sendte jeg ham et af mine numre, som en anden artist havde afvist. Diplo ville gerne have det, og han lavede det til ’Revolution’.

Nummeret blev et af Diplos største hits og kickstartede Faustix’ internationale karriere.

Dansk gennembrud på vej

Faustix har fra starten af sin karriere fokuseret på udlandet, og derfor har succesen i Danmark været begrænset.

I marts fik han dog et gennembrud i hjemlandet, da hans single ’Come Closer’ blev valgt som P3’s Uundgåelige.

- Det har været helt vildt, og det har helt sikkert betydet noget for opmærksomheden herhjemme. Og sammenfaldet med Bernie Sanders-historien var perfekt, fortæller Faustix.

Han er nu i gang med sin første større turné i Danmark og spiller 25+ shows i hele landet.

3. Nonsens

Til premieren på Lågsus Live er trioen Nonsens tredje og sidste artist.

De bornholmske barndomsvenner Jens, Anton og Rasmus har lavet musik sammen siden 2012 og har bl.a. optrådt på Roskilde Festival og til den københavnske gadefest Distortion. De er derfor ikke helt fremmede for det danske publikum.

Sidste år lavet de hittet '5 Drenge i En Lille Bil' med hiphop-gruppen Specktors.

Trioens evne til remixe andre kunstnere har dog bragt dem op i en international liga. De har remixet MØ og Diplos 'XXX 88', og i 2013 tog de britiske M.I.A. og hendes megahit ’Bad Girls’ med ned i det musikalske laboratorium:

0:00

Ud kom et monster af et remix i så klar international klasse, at det siden blev samlet op af Jay Z’s pladeselskab Roc Nation og skudt ud til hele verden.

Fakta: Lågsus Live

  • Bag Lågsus Live står P3-værterne Nicholas Kawamura og Pelle Peter Jensen.

  • Deres mission med koncertrækken er at udbrede kendskabet til den elektroniske musik i Danmark.

  • Hele Lågsus Live bliver livestreamet på dr.dk fredag aften fra kl. 21.

Facebook
Twitter