Hip helt indtager Hollywood: Derfor skal du høre Kendrick Lamar – nu!

Kendrick Lamar trækker konstant hiphoppen i nye retninger. I denne uge er han P3s Uundgåelige sammen med The Weeknd.

(Foto: Kevin Winter © 2018 Getty Images)

Verdens bedste rapper.

Sådan blev Kendrick Lamar præsenteret, inden han i 2015 indtog Orange Scene på Roskilde Festival.

Dengang havde han netop udgivet albummet 'To Pimp a Butterfly'. Et album, der blæste anmelderne bagover, og som cementerede Lamars position øverst på hiphoppens gyldne trone.

Koncerten på Orange Scene dengang i 2015 beviste, at Kendrick Lamar også kunne lægge publikum ned, og mens solen gik ned bag den orange hvælving, rokkede tusindvis af hævede arme taktfast med.

Kendrick Lamar på Orange Scene, Roskilde Festival 2015. (Foto: Simon Læssøe © Simon Læssøe/ sils@berlingskemedia.dk)

Dansk koncert og P3s Uundgåelige

For tiden er der igen dansk buzz omkring den amerikanske rapper fra Compton. Om få uger lægger han vejen forbi Royal Arena i København, nu med albummet 'Damn', som han udgav sidste forår.

Og i dag udkommer soundtracket til den kommende Marvel-film 'Black Panther', hvor Lamar agerer musikalsk kurator. På soundtracket finder man blandt andet hans nyeste single 'Pray For Me', som er featuring The Weeknd, og som kan høres som P3s Uundgåelige denne uge.

- Han er helt klart en af de allervigtigste figurer på den globale musikscene lige nu. Det er svært at pege på andre, der på samme måde tør italesætte raceproblemer så kontant som Kendrick – og samtidig fylde stadions og sælge millioner af albums, lyder vurderingen fra Pelle Peter Jensen, der er vært på hiphop-programmet 'Sovsen' på P3

0:00

- Populariteten er vigtig at nævne, for det betyder jo, at han har en indflydelse på den globale – og især den amerikanske – ungdom. Og at hans budskab kommer ud og er med til at sætte dagsordenen. Både politisk og musikalsk. Han er hiphoppens Bono anno 2018, bare uden skattely.

Kendrick Lamar fotograferet i Compton som del af en kampagne for sportstøjproducenten Reebok.

Fra gaderne i Compton og til hele verden

Kendrick Lamar blev født i 1987 i Compton i det sydlige Los Angeles.

En by, der har fostret en række andre store rappere. Dr. Dre, Ice Cube og hiphop-gruppen N.W.A. har alle haft deres gang i Comptons gader.

Men udover de musikalske bysbørn er Compton måske mest kendt for høje mordrater, og hvor skyderi i gaderne er hverdag. Kendrick Lamar selv var kun fem år gammel, da han var vidne til sit første mord.

Lamars musikkarrieren begyndte allerede som teenager, hvor han blev en del af hiphop-miljøet i Compton. Hans store gennembrud kom for alvor i 2012, hvor han med sit andet studiealbum 'good kid, m.A.A.d city' nåede ud til et langt større publikum end tidligere.

Albummet tager udgangspunkt i Lamars opvækst i Compton, og titlen er en henvisning til ham selv: "et godt barn i en skør by", hvor mange andre unge forfalder til kriminalitet.

Nej til sprut og stoffer

For Kendrick Lamar er ikke som de fleste. Hverken når man sammenligner med mange af dem, han voksede op sammen med, eller når man sammenligner ham med andre rappere.

- Mit fokus er på, hvad mine fans vil tage med fra min musik. Mennesker, som lever deres liv dag til dag. I sidste ende er musikken ikke til for min skyld. Den er til for dem, der går igennem svære perioder, og som har brug for at relatere til nogen, der har det på samme måde, har Lamar sagt til amerikanske Interview Magazine.

Kendrick Lamar er – i hvert fald ud ad til – en hårdtarbejdende og fokuseret artist. Når han går i studiet, er det i timevis, og han stopper først, når det perfekte resultat er nået. Musikken tages seriøst, og Lamar lægger ikke skjul på, at musikken er hans talerør. Og at der følger et ansvar med musikken.

- Han hverken drikker eller ryger. Hans gennembrudshit 'Swimming Pools' handler netop om misbrug. Og på den måde har han ikke travlt med at passe ind i stereotypen på en rapper anno 2018, siger Pelle Peter Jensen.

- Han har en vision for, hvad han vil med sine albums. Og det er ikke kun "Jeg vil have x antal hits og gå nummer 1". Det er mere "Jeg vil have, at verden forstår sig selv og hinanden bedre, og denne plade skal være en af nøglerne".

0:00

Visionær albumkunstner

Med albummet 'Damn', der udkom sidste år, beviste Kendrick Lamar, at han er en kunstner i stadig udvikling. Temaerne var nye endnu en gang, og musikken havde rykket sig nok en gang. Og musikanmelderne kvitterede flere steder ved at udnævne det til årets album.

I en tid hvor de fleste shuffler fra single til single, virker det nærmest naturstridigt, at Lamar holder på, at ville udgive samlede albums, hvor hvert nummer har en særlig plads i rækkefølgen, og hvor overgangene numrene imellem er nøje udtænkt og orkestrerede.

- Kendrick Lamar er ultra-gennemført. Alle hans albums har et koncept og en tanke bag. Derudover er han en sindssygt teknisk dygtig rapper. Han kan både rappe vildt hurtigt, synge, råbe, forvrænge sin stemme og fortælle helt afslappet. Og lyde som sig selv hele vejen, siger Peter Pelle Jensen.

Verdensstjerne uden bling-bling

Der er meget lidt store biler, tonede ruder, guldkæder og damer over Kendrick Lamars stil. Det overlader han til andre rappere.

I stedet kredser hans tekster om spørgsmål om race, isolation, splittelse i det amerikanske samfund og kampen mod de indre dæmoner. Imens låner hans musikalske univers gerne fra både jazz og funk, når numrene skal skrues sammen.

- Han er ikke bange for at være politisk. Hverken på radiosingler, til award-shows eller i interviews. På den måde er han også blevet en folkets mand, og flere af hans sange er blevet adopteret som protestsange af forskellige bevægelser, når han skal forklare årsagerne til Kendrick Lamars succes, fortæller Pelle Peter Jensen.

- Men vigtigst af alt, så kan man virkelig føle, at han er ægte og oprigtig i en verden, hvor mange popstjerner er meget polerede.

Koncerten den 1. marts i Royal Arena er udsolgt – næsten. Man kan stadig købe enkelte billetter - og de ret dyre VIP-pakker.