Hugo Helmig: Jeg var ved at droppe musikken på grund af min far

18-årige Hugo Helmig var i tvivl om, han kunne træde ud af sin fars skygge og blive musiker. Nu er han aktuel med sin første single, der er blevet valgt som P3’s Uundgåelige.

Han har spillet klaver og sunget hele sit liv, og nu er han aktuel med sin første single ’Please Don’t Lie’, der er blevet valgt til P3’s Uundgåelige i denne uge.

0:00

Men der var engang, hvor Hugo Helmig var tæt på helt at droppe musikken som karrierevej.

Som søn af Thomas Helmig lå der et kæmpe pres på den 18-årige musikers skuldre. Sådan følte han det i hvert fald selv.

- Jeg følte, at det ville være svært for mig at blive musiker, fordi jeg ville have svært ved at træde ud af min fars skygge. Jeg tænkte, at mange ville føle, at jeg fik det hele foræret, fordi jeg var Thomas Helmigs søn, fortæller han til DR Kultur.

Slap tanken om farens skygge

Selvom tvivlen nagede ham, valgte han at tage et semester på en musikskole i Aarhus. Og opholdet endte med at blive et vendepunkt for ham.

- Jeg begyndte at skrive en masse sange og øve mig hver dag. Sådan et skoleforløb havde jeg aldrig prøvet at have før. Så var det, jeg sagde ’Okay. Det er da det her, jeg skal. Det er det her, jeg skal blive ved med’, siger Hugo Helmig.

Højskoleopholdet fik ham samtidig til at indse, at han måtte ændre sit syn på sin far.

- Jeg måtte give slip på hele denne her tanke om, at min far skyggede for alting. Jeg ville gerne være musiker, og det har jo egentlig ikke noget med ham at gøre. Jeg måtte kaste mig ud i det, siger han.

Knap et år efter højskoleopholdet har Hugo Helmig fundet et pladeselskab, og udgivet sin første single, som P3’s musikredaktør Mathias Buch Jensen kalder ’fængende’, ’charmerende’ og ’overbevisende’.

- Hvis du trænger til at blive smurt ind i flydende syng-med-pop, er ’Please Don’t Lie’ en oplagt kandidat. Hugo Helmigs debut gør ham i mine ører til det pt. bedste bud på en dansk krydsning af Shawn Mendes og Ed Sheeran, lyder det fra Mathias Buch Jensen.

Popsanger med et tvist

Hugo Helmig selv er ikke meget for at blive proppet ned i en bestemt genre eller blive sammenlignet med en bestemt musiker. Han nøjes med at kalde sig selv for ’popsanger med et tvist’.

Han fortæller, at en del af hans musikalske inspiration kommer fra hans egen far.

- Min far er jo en funky type, og han har hørt helt vildt meget blues, funk og soulmusik, så det er også der, jeg har meget af min musiksmag fra.

- Jeg prøver ikke at distancere mig fra ham musikalsk, som man måske ellers kunne tro. Faktisk hjælper han mig tit, når jeg sidder og spiller. Men jeg er slet ikke bekymret for, om vi kommer til at ligne hinanden for meget, for musikalsk er vi meget forskellige.

Din debutsingle ’Please Don’t Lie’ handler om selviscenesættelse på sociale medier. Hvorfor er det lige netop det emne, du har valgt at synge om som det første?

- Sangen handler om en pige, der dykker længere og længere ned i telefonen og de sociale medier. Jeg kender mange på min alder, som hele tiden tænker, ’kan jeg lægge det her billede op’ eller ’ser jeg godt nok ud her’. Det må fandme være hårdt hele tiden at gå rundt og tænke på den måde.

Har du selv prøvet noget lignende?

- Det har jeg helt bestemt, og jeg synes selv, at det er et kæmpe problem, at jeg nogle gange sidder og bruger ti minutter på at tage et fedt billede og lægge filtre på det. Sådan bør det ikke være.

Du nævner blues, funk og soul som musikalsk inspiration. Har du nogle kunstnere, du er inspireret af?

- Jeg har været vild med John Mayer, lige siden jeg hørte ’Your body is a wonderland’ første gang. Han har en fed stil, og hans guitarspil er virkelig fængende. Og så er der Justin Bieber. Kæft jeg synes, han er sej. Især hans nye plade er jeg helt vild med.

Tre ting du måske ikke vidste om Hugo Helmig

  • Ville gerne have været fodboldspiller eller havbiolog, hvis han ikke var blevet musiker.

  • Har en svaghed for Boyz II Men og især nummeret ’End Of The Road’, som han beskriver som ’århundredets flødesang’.

  • Spiller sin første koncert nogensinde på Headquarters i Aarhus den 24. august.

FacebookTwitter