Hun er kendt fra von Trier-film. Nu er Charlotte nu på alle musikelskeres læber

Skuespilleren fra ’Antichrist’ og ’Nymphomaniac’ har lavet et af årets bedst popalbum.

Charlotte Gainsbourg fejrer lige nu nye triumfer som musiker - men størstedelen af hendes karriere ligger i skuespillet. Her er hun på Cannes filmfesticalen i maj 2017. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)

Du kender måske Charlotte Gainsbourg fra biografmørket eller plakaterne til Lars von Trier-filmene ’Antichrist’, Melancholia’ og ’Nymphomaniac’.

Her stod den 46-årige franske skuespiller for nogle stærke portrætter af kvinder fanget i deres følelsers og drifters vold.

Men du kan også støde på hende på din yndlingsmusiktjeneste og på lister over årets bedste albums.

Charlotte Gainsbourg efter hun blev valgt som bedste skuespiller på Cannes filmfestivalen i 2009. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

Albummet ’Rest’, der udkom i sidste måned, har nemlig modtaget voldsomt positive anmeldelser i medier som Soundvenue, Pitchfork og The Guardian og allerede nu placerer sig lunt på flere lister for årets album.

I skyggen af farmand

Dermed vrister hun for alvor fri af den familiære skygge, hun igennem hele sin karriere har kæmpet for at træde ud af. Ved siden af skuespilleriet har Charlotte Gainsbourg nemlig i lang tid haft en musikkarriere kørende, hvor hun også har høstet masser af ros.

Hun er barn af det franske 60’er- og 70’er-musikikon Serge Gainsbourg og den engelske sanger og skuespiller Jane Birkin, der sammen indspillede den udødelige stønnesang ’Je t'aime... moi non plus’.

Charlottes egen musikalske løbebane blev kickstartet højest kontroversielt, da hun i 1984 som 13-årig indspillede nummeret ’Lemon Incest’ med sin far, en catchy synthpopsang med en tekst, der handler om et pædofilt forhold mellem en far og datter.

Nummeret var et udslag af Serge Gainsbourg udprægede lyst til at provokere det bornerte borgerskab, men mange tog teksten for pålydende og troede, at den handlede om Charlotte Gainsbourg.

Lemon Incest' var derfor kun inkluderet på den internationale version af soloalbummet ’Charlotte Forever’, der udkom to år senere, og hvor Serge stod for størstedelen af sangskrivningen.

0:00

Stor succes i hjemlandet

Bemærkelsesværdigt nok gik der hele 20 år, inden Charlotte Gainsbourgs andet album, ’5:55’, udkom i 2006.

Coveret til 'Lemon Incest'.

Her fik hun hjælp fra blandt andre landsmændene i Air, den tidligere Pulp-frontmand Jarvis Cocker og Radioheads faste producer, Neil Godrich.

Trods den lange ventetid blev det en succes, især i hjemlandet hvor det solgte 500.000 eksemplarer.

Det er lidt af et paradoks, taget i betragtning, at hun primært synger på engelsk på albummet for at distancere sig fra sin berømte fars fransksprogede kanon.

Året efter gjort hun sig bemærket med et cover af Bob Dylans ’Just Like a Woman’ til soundtracket til Todd Haynes’ film, ’I’m Not There’.

0:00

Samarbejde med Beck

Det blev i 2009 fulgt op af ’IRM’, skrevet i samarbejde med og produceret af det amerikanske musikfænomen Beck, som hun også synger duet med på singlen ’Heaven Can Wait’, og som en udløber af det arbejde udsendte hun i 2011 opsamlingsalbummet ’Stage Whisper’, der indeholder uudgivne numre fra indspilningsprocessen og live-numre.

Og så indspillede hun i 2013 endnu et covernummer, denne gang af klassikeren ’Hey Joe’ (udødeliggjort af Jimi Hendrix), i forbindelse med indspilningen af von Triers ’Nymphomaniac’.

0:00

Luksuriøse popsange

Hvilket bringer os videre til Charlotte Gainsbourgs aktuelle, fjerde studiealbum, ’Rest’, der står som kulminationen på hendes musikalske udvikling, og hvor hun til dels vender tilbage til sine rødder.

Charlotte Gainsbourg på pressematerialet til det nye album. (Foto: Collier Shorr / PR)

Det franske sprog fylder igen meget.

Men hvor hun tidligere har bevæget sig i forskellige retninger rent musikalsk, har hun i samarbejde med den franske producer Sebastian skabt en lydside, der er moderne og elektronisk orienteret, men som i sine luksuriøse arrangementer også suger inspiration fra Serge Gainsbourgs orkestrale chanson-og schlagerpop.

På samme tid omfavner hun sit musikalske ophav og hjemlandets populærmusikalske traditioner og opdaterer dem til nutiden og sit eget personlige udtryk. Derfor kan musikanmelderne ikke få armene ned af begejstring over albummet.

0:00

LYT Fire franske kunstnere, der har inspireret Charlotte Gainsbourg:

Serge Gainsbourg

0:00

Françoise Hardy

0:00

France Gall

0:00

Vanessa Paradis

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk