I aften lægger Malte Gulddreng i graven: Jeg er klar til at sige farvel

Gulddreng spiller i aften sin sidste koncert. Fra i morgen venter en ny karriere som Malte.

Otte af Gulddrengs elleve numre er gået nummer et på hitlisterne. I aften spiller Gulddreng sin sidste koncert. (© Scanpix)

I aften kl. 19.30, når Gulddreng går på scenen i Royal Arena i København, optræder et af de seneste års største danske musikfænomener for sidste gang.

Men hvad skal der så ske? Og hvor stor er forskellen egentlig mellem det at være Gulddreng og Malte? Dette dobbeltinterview med både Gulddreng og Malte giver dig måske svaret.

Malte

I virkeligheden er Malte Ebert 23 år og kommer fra Vejle-området. (Foto: © Andreas Bense DR Ung)

Bliver det vemodigt for dig at sige farvel til Gulddreng?

- Selvfølgelig bliver det vemodigt. Det bliver en afslutning på en rigtig sjov tid af mit liv. Men jeg er også glad for at få skrevet det sidste kapitel. Det bliver en enorm forløsning, fordi det har virkelig fyldt meget og taget meget tid og fokus.

Du vil lave ny musik som Malte. Kan vi få en forsmag på det?

- Ja, der kommer nyt. Men jeg kan ikke sige så meget andet end, at det bliver anderledes og rigtig godt.

Hvornår får vi mulighed for at høre Maltes musik?

- Det kan komme når som helt. Det afhænger af timing, og jeg har ikke travlt. Men jeg har heller ikke tænkt mig at vente for lang tid.

Hvad er det første, Malte skal gøre lige efter Gulddrengs koncert?

- Malte skal ud og takke alle, der har været involveret. Alle, der har fundet sig i, at jeg til tider måske har været følsom og har haft brug for hjælp. Produktionen, pladeselskabet, min familie, min kæreste og mine venner. Og så skal jeg tage mit guldtøj af og lægge det i en boks på loftet.

Hvad fortryder Malte mest, at Gulddreng har gjort?

- Der er rigtig mange ting, som Gulddreng har gjort, som Malte aldrig ville gøre. Måske fortryder jeg mest dengang, hvor jeg lagde min taske med alle mine smykker og alle mine penge op på taget af min Tesla og kørte ud på motorvejen og mistede smykker og penge til omkring 100.000 kroner. Det var rimelig Gulddreng-agtigt.

Malte vs. Gulddreng

Gulddreng på scenen i Store Vega torsdag 27. Januar 2017. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2017) (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Nu får nu seks spørgsmål, som du gerne må svare på som først Gulddreng og så Malte: Hvilket karaktertræk er Gulddreng mest stolt af ved Gulddreng?

- Jamen, mine mange penge.

Og hvis jeg så spørger Malte?

Det bliver meget skizofrent, det her. Jamen, måske min egenskab til at skrive sange. Jeg kan godt lide min musikalitet.

Hvilket karaktertræk er du mindst stolt af ved Gulddreng?

- Gulddreng kan godt sige lede ting til folk, og det kan jeg egentlig ikke lide. For eksempel når folk endelig tror, jeg er sød, så kommer der en spydig kommentar.

Og hvis man spørger Malte?

- Jeg er mindst stolt af, at jeg roder. Og så får jeg mange ideer, som jeg ikke altid får fulgt til dørs. Og jeg er rigtig god til at lave halve aftaler.

Hvad vil Gulddreng helst være kendt for i fremtiden?

- Gulddreng vil helst huskes for at have sat præg på den danske musikscene. Gulddreng gjorde det, som Kidd allerede har gjort. Det bliver svært at gøre det igen foreløbig, for folk har set det nu.

Og hvad vil Malte svare?

- Malte er slet ikke færdig med at lave ting, han vil huskes for. Men jeg tror, Malte vil blive husket for noget af det samme som Gulddreng. At lave ting, som kommer bag på folk. Jeg vil gerne blive ved med at udvikle mig både som musiker og menneske – og lave forskellige projekter for eksempel også film.

Hvilket musiknummer ville Gulddreng ønske, han havde lavet?

- ’Det går ned i nat’ med Joey Moe. Det er et kæmpehit, og det kan sætte gang i enhver fest. Gulddreng ser op til andre players. Nik og Jay og alle de store, der kører samme stil som ham.

0:00

Og hvad vil Malte svare?

- ’Bohemian Rhapsody’. Det er et af de mest interessante numre – nogensinde. Det er så teatralsk. Det lyder som en opera, og det har en fortælling, som samtidig er så sindssygt musikalsk. Og Freddie Mercurys fantastiske vokal!

0:00

Hvis Gulddreng kunne spise middag med en død eller levende kunstner, hvem skulle de så være?

- Hmmm. Så ville jeg rejse tilbage i tiden, til dengang Remee var allerstørst. Dengang han lavede Sound of Seduction. Så skulle vi tale om fremtiden, og jeg ville fortælle ham om hans smukke kone. Ej, jeg ved det ikke. Det er lidt svært. Jeg er på vej videre, og det er en lidt følsom tid, hvor jeg er ved at begrave det her projekt. Så det er svært at blive ved med at være den her karakter. Jeg har været Gulddreng nu, og jeg er klar til at være det for sidste gang.

Okay. Men hvem vil Malte så gerne spise middag sammen med?

- Der er fandeme mange. John Lennon tror jeg gerne, jeg ville spise middag med. Så vil jeg høre ham om livet, og vi skulle tale om, hvordan det er at være med i Beatles.

Sidste spørgsmål til Gulddreng. Hvor befinder Gulddreng sig på en jantelovsskala, hvor 1 svarer til, at man ikke har respekt for janteloven, og 10 svarer til, at man har fuld respekt for janteloven?

- 1.

Og Malte?

Det bliver en femmer. Man skal have lov til at være stolt over de ting, man laver. Jeg var på udveksling i USA, hvor der var en af de andre drenge, der dansede til alle forsamlinger, og alle støttede ham. Hvis han havde gjort det i Danmark, var han blevet trynet.

Det kan lyde som om, at Malte er lidt mere kedelig en Gulddreng?

- Nej, det vil jeg ikke sige. Malte har klart mere at byde på. Han ligger bare ikke så mange kort på borde, som Gulddreng gjorde. Men der er mange flere lag i Malte, og det bliver meget mere spændende.

Du kan se DR3-dokumentarserien 'Gulddreng vs. Malte' her.