I aften skriver Volbeat dansk musikhistorie med kæmpe koncert

Volbeat kan samle op til 100.000 mennesker under koncerter i udlandet. I aften fylder det danske band Telia Parken med hårdtslående radiohits, der ikke huer metalfans.

(Foto: Gabe Ginsberg © Getty Images)

Det er lidt vildt for Mads at tænke tilbage på. At sidde dér i en lille varevogn, nat efter nat, tromlende igennem Danmark og Europa, for at parkere ude foran en ny rockklub hver morgen, fordi bandet skulle spille foran hundrede mennesker senere samme dag.

I dag tager Mads rundt i en stor luksuriøs nightliner med lounge, bar og bekvemme sovepladser, når han altså ikke tager flyet rundt for at dukke op til en arena, stadion eller festival, hvor bandet skal spille foran titusinder af mennesker senere samme dag.

Siden 2006 har Mads Mikkelsen været lydmand for Volbeat. Han har stået bag lydpulten show efter show, og har kunnet observere hvor meget den danske rockgruppe er vokset – på ganske få år.

Mads Mikkelsen kom med i Volbeat-familien, da bandet stadig spillede små koncerter. Siden har bandet høstet priser, radiohits og stor anerkendelse – ikke bare i Danmark, men i den grad også i udlandet.

- Den største oplevelse for mig med Volbeat er helt klart hele rejsen fra at køre rundt i en varevogn til nu at spille stadiums. Det er en stor fantastisk oplevelse, fortæller han.

I aften er det Mads Mikkelsen, der skal servere lyden for de 47.000 jublende fans i Telia Parken i København, hvor Volbeat spiller en udsolgt koncert på det store stadion.

- Fanbasen er gået fra at være et metalpublikum til nu at være en bred vifte af folk. Vi har ofte børn med deres forælder, unge og gamle, folk der kun kender deres radiohits og metalfolk, der har være med helt fra starten, observerer Mads få dage før det går løs i Telia Parken i København.

Lydmand Mads Mikkelsen på arbejde under en Volbeat-koncert. (Foto: Britt Bowman)

Historisk udsolgt i den danske nationalarena

Volbeats frontmand, Michael Poulsen, kommer fra Midtsjælland. Det er ham, der synger, spiller guitar og skriver størstedelen af sangene.

Sammen med trommeslageren Jon Larsen begyndte han byggestenene til Danmarks mest succesfulde rockband for lidt mere end 15 år siden, som kulminerer i aften i Telia Parken, som allerede er af historiske dimensioner.

Alle billetter blev udsolgt på bare seks dage, og det antal billetter er aldrig blev solgt tidligere til et dansk band – de eneste andre danske navne, der har prøvet kræfter med national arenaen som hovednavn, er Gasolin og Shi-Bi-Dua tilbage i 70’erne og start 80’erne, da det stadig hed ’Idrætsparken’.

Volbeat har proklameret, at de vil levere noget ekstra ved koncerten – en blanding af gamle hits og sange, de aldrig har spillet før live. Man kan altså forvente et sceneshow med store armbevægelser, så der kræses for bandets mange fans – for dér har Volbeat altid haft sit fokus: På alle de ansigter, der dukker op til deres mange koncerter verden rundt.

- Volbeat spiller det musik, de selv elsker, og de nyder at spille deres sange for deres publikum, fortæller Mads Mikkelsen og supplerer:

- De kører ikke bare på rutinen - de får folk til at føle, at de er en del af noget specielt og der er altid et smil på læben fra bandet.’

  • Mænd, kvinder og børn på forreste række under en Volbeat-koncert i Amsterdam sidste år. (Foto: PAUL BERGEN © Getty Images)
  • Volbeat under en koncert på den svenske Bravalla Festival sidste sommer. Her ses Michael Poulsen med guitarist Rob Caggiano og bassist Kaspar Boye Larsen. (Foto: PYMCA © Getty Images)
  • Michael Poulsen givr den fuld gas under en canadisk koncert i juli denne sommer. (Foto: Mark Horton © Getty Images)
1 / 3

If it ain’t broke …

Opskriften på bandets succes skyldes også deres mange ture i studiet for at indspille plader.

På 11 år har de udsendt seks studiealbum, som er blevet indspillet imellem deres månedlange turnéer – og også indspillet under parolen: ”If it ain’t broke – don’t fix it”.

De fleste plader er blevet indspillet i en gammel stråtækt gård i røde sten udenfor domkirkebyen Ribe med den mangeårige musiker og producer Jacob Hansen ved pulten.

- Michael Poulsen ringede til mig i 2001, da de var i færd med at lave deres første demo. Vi færdiggjorde den hos mig, og så har jeg været med lige siden, fortæller Jacob Hansen, som også kan nikke genkendende til det, Mads Mikkelsen fortæller om smilet på læben:

- Når vi indspiller plader her, gør Michael meget ud af, at der skal være god stemning. Der er ofte lidt pjat og fest, når de er i studiet – og han formår at tage den stemning med ind i studiet, selv når han synger sange, der har et mere alvorligt tema. Det skal simpelthen være sjovt for alle, for det er i den ånd, Michael vil bære Volbeat frem.

Jacob Hansen foran sit studie, der ligger i landlige omgivelser uden for Ribe. (© PRIVATFOTO)

Kun en enkelt gang har Jacob Hansen mærket en smule usikkerhed hos Michael Poulsen.

Det var i arbejdet med det tredje album, ’Guitar Gangsters & Cadillac Blood’, hvor bandet forinden havde oplevet at få sit første store radiohit, ’The Gardens Tale’, med Magtens Korridorer-sanger Johan Olsen på vokal. Drengene havde også netop kunnet stille nogle af deres første musikpriser ind i pokalskabet.

- Dér kunne Poulsen & Co måske godt mærke et pres udefra, for hvad der blev forventet af dem: Kunne de skrive endnu et hit? Ville deres musik stadig være effektfuldt, spørger Jacob Hansen og tilføjer:

- Men igen gik Michael forrest med et nærvær i sin måde at skrive sange på, og det smittede af på alle.

Jacob Hansen synes stadig – efter 16 års intenst samarbejde med Volbeat – at det er fuldstændig sindssygt, at opleve den succes som bandet står over for, aften efter aften.

- Når man oplever 75.000 mennesker på festivaler som Wacken Open Air eller 100.000 fans på Rock Am Ring (begge i Tyskland, red.), stå og skråle med på deres sange, så får jeg gåsehud – og det står i stor kontrast til den dagligdag og afslappede atmosfære, der er blandt bandets medlemmer, når de er i studiet hos mig, siger han.

Mø, Lukas Graham og Volbeat

Sidste år rundende Volbeat fem millioner solgte eksemplarer af deres seks album på verdensplan, hvor det seneste, ’Seal the Deal & Let’s Boogie’, står for den ene million alene.

Forud for koncerten i aften i Telia Parken er gået to aftener i Hamborg og Berlin for henholdsvis 18.000 og 23.000 fans – og fremadrettet venter flere stadionshows med Volbeat som absolutte hovednavn på plakaten.

- Det er salgstal, der for et dansk navn er fuldstændig unikt i dag, siger Lasse Lindholm, der er talsperson for musikselskabernes brancheorganisation IFPI, og fortsætter:

- Danmark har tre store salgssucceser i udlandet lige nu. Mø, Lukas Graham og Volbeat. Der, hvor Volbeat skiller sig ud, er, at de har gjort det på den gammeldags måde, og deres salgstal bunder i at de sælger album. Mø og Lukas Graham har også solgt virkelig mange eksemplarer, men deres salg er mere baseret på singler. Alt sammen er rigtig flot, for vi er stadig i en tid, hvor det fysiske pladesalg er nedadgående’, slutter Lasse Lindholm.

Provokerende poppede

At glæden ved musikken skinner igennem fra band til publikum er dermed en del af svaret på, hvorfor Volbeats popularitetskurve er i stadig og konsekvent stigende retning.

Men der er også en del af rockens og heavy’ens publikum, der ikke helt kan følge euforien over Volbeats tunge og til tider voldsomme musik.

For den del af publikum har Volbeat for længst solgt ud og er blevet alt for stort til at kunne være en del af den hårde ’metal-kerne’, som går ind for, at man er ’ægte’.

Det hænger måske sammen med, at Michael Poulsen oprindelig kommer fra en dødsmetalscene, som frontfigur i det dystre og mørkklædte Dominus, hvor der naturligvis også blev lagt vægt på lyrikken og sangskrivningen – men hvor der langt fra var lagt op til fællessang i Parken.

Et andet provokerende punkt kan være, at bandet står på scenen i t-shirts med bands, som de selv holder af – nogle af undergrundsmetallens største og mest kult-agtige navne – og samtidig spiller de meget melodiøse sange, som i visse kredse vil blive betegnet som decideret popmusik.

Volbeats Michael Poulsen, Anders Kjoelholm, Jon Larsen og Rob Caggiano poserer med deres Rock/Alternative International Award under prisshowet Echo Music Awards i Berlin i 2014. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Det er heller ikke til at få et klart svar, på hvorfor Volbeat endnu ikke har været at finde på Copenhell’s plakat.

Den største danske hardrock- og metalfestival, der tidligere i år samlede 22.000 mennesker på Refshaleøen ved København, har kredset omkring musik, som Volbeat har været og er inspireret af.

Men Volbeat selv har aldrig spillet der i festivalens otte leveår.

Nogle vil mene, at Volbeat har vokset sig for store til Copenhell, når nu de fylder Telia Parken ud.

Men Copenhells arrangør, Jeppe Nissen, fortæller, at ”der er der mange faktorer, som bands turneplaner, andre headlinere, økonomi og så videre, der spiller ind når man booker en festival, og det har ikke passet ind”.

Volbeat er stadig ved at erobre

Men samtidig har Jeppe Nissen, der har været koncert og festivalarrangør i flere år, aldrig tidligere oplevet en så stor interesse for et band af Volbeat’s kaliber.

- Det er jo helt historisk at de går ind og sælger Parken ud. De spiller ydermere virkeligt store steder rundt om i hele verden, så det er jo ikke kun en dansk ting - så alt taget i betragtning så er det de har gjort meget vildt, siger han.

Endelig kan han også bare stå på sidelinjen og betragte Volbeat’s færd fremad, og den beundring deler Jeppe Nissen helt sikkert med selv de mest skarpe kritikere – og han er langt fra sikker på, at deres karriere er toppet.

- Når man snakker om dem i forhold til udlandet, så er de stadig ved at erobre. Det er ikke slut endnu, siger Jeppe Nissen

I aften vil Michael Poulsen gå på scenen sammen med resten af Volbeat for at lade musikken flyde ud med epicenter på Østerbro i København og ud til alle afkroge af landet.

Et fyldt stadion giver genklang, og fysisk er det i hænderne på Mads Mikkelsen – lydmanden, der tænker tilbage på tiden i varevognen.

Som han selv siger, så er det rejsen fra dengang til nu, der er den største oplevelse for ham – og for de fleste andre omkring Volbeat. En rejse, der fortsætter med uformindsket styrke og med et stabilt indrettet kompas.

FacebookTwitter