Jay-Z’ streamingtjeneste politianmeldt i Norge

Rettighedsorganisationen Tono i Norge har anmeldt Tidal efter avishistorie om millionvis af falske afspilninger.

Den amerikanske hiphopstjerne Jay-Z sammen med sin kone Beyoncé. (© Scanpix)

Den norske rettighedsorganisation har politianmeldt musikstreamingtjenesten Tidal.

Det skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Anmeldelsen sker, efter Dagens Næringsliv (DN) i sidste uge fortalte, at Beyoncés og Kanye Wests numre på Tidal angiveligt er afspillet mindst 320 millioner gange mere, end det reelle antal afspilninger.

Det viser en analyse af logfiler, der ifølge den norske avis er blevet udleveret til DN af en anonym medarbejder hos Tidal.

Tidal, der er udviklet i Norge, men som i 2015 blev opkøbt af Jay-Z samt en række andre musikstjerner, nægter, at der er blevet manipuleret med tallene.

Mødt af en mur af tavshed

- Vi har besluttet os at anmelde sagen til Økokrim i Norge, siger Cato Strøm, der er administrerende direktør i Tono ifølge Dagens Næringsliv.

Cato Strøm fortæller, at rettighedsorganisationen, siden sagen første gang blev beskrevet i de norske medier, har forsøgt at få Tidal til at forklare sig, men at man er blevet mødt af 'en mur af tavshed'.

- Vi er overrasket over, at Tidal ikke er kommet på banen med en forklaring på det, som fremgår af DN’s artikel. Det er oplysninger, der mange steder har sendt chokbølger i musikbranchen, siger Cato Strøm.

Han mener, at politianmeldelsen også må være i Tidals interesse, da musiktjenesten afviser, at der er manipuleret med tallene, og at dataene er blevet stjålet.

Danske Koda vil undersøge sagen

Artiklen har også fået den danske rettighedsorganisation Koda til at reagere.

Eva Hein, der er kommunikationschef i den danske rettighedsorganisation, skriver ifølge en mail til DR, at Koda har besluttet at iværksætte en uvildig revision af Tidals data, sandsynligvis i samarbejde med en række andre forvaltningsselskaber.

I Kodas kontrakt med Tidal er der ifølge Eva Hein en såkaldt revisionsklausul, som forpligter Tidal til at tilvejebringe og levere den data, som en uvildig revisor eller advokat måtte finde nødvendige for at kunne dokumentere, hvorvidt Tidal har foretaget sig noget, der strider mod reglerne.

- Den klausul vil vi nu aktivere, så vi kan komme til bunds i sagen og finde ud af, om der er hold i de anklager, der er rejst mod Tidal, skriver Eva Hein.

Desuden vil Koda holde øje med i den norske politiundersøgelse.

Tidals advokat har ifølge DN sagt, at avisen har ændret i dataene og kalder dækningen for en ’smædekampagne’.

Selvom Tidal er blevet opkøbt af bl.a. Jay-Z, har Tidal stadig hovedkontor i Oslo.

FacebookTwitter