Kan du huske de sidste 10 års bedste Grammy-sange?

'Thinking out Loud' vandt prisen for 'Årets sang' ved nattens Grammy-uddeling, og Ed Sheeran slutter sig derved til en eksklusiv række af hitmagere.

Ed Sheeran vandt i nat dansk tid en Grammy for 'Årets bedste sang' med 'Thinking Out Loud'. Tidligere modtagere af prisen er newzealandske Lorde og countrytrioen Dixie Chicks. (© (c) Getty images)

Årets sang er, ifølge Grammy-komiteen, hittet ’Thinking out Loud’ af britiske Ed Sheeran.

Den guitarspillende brite slutter sig dermed til en eksklusiv skare af vindere, der har forsynet vores øre med hits siden prisen for første gang blev uddelt i 1959.

’Årets sang’ er en af de mest prestigefyldte priser ved Grammy-uddelingen.

Prisen gives i øvrigt ikke til kunstneren alene, men derimod til skriveholdet bag, selvom den optrædende kunstners navn typisk også figurerer på listen over sangskriverne.

Men kan du huske de sidste ti års bedste sange?

Vi giver dig et overblik over ti års musikhistorie ifølge Grammy-uddelingen.

2016: ’Thinking Out Loud’ med Ed Sheeran

Britiske Ed Sheeran vandt i nat dansk tid prisen for årets bedste sang. Eller det vil sige, at han og medforfatteren Amy Wadge vandt prisen for balladen, som de har skrevet sammen.

2015: ‘Stay with Me’ med Sam Smith

Sam Smith har skrevet hittet 'Stay With Me' sammen med James Napier og William Phillips. Sangen vandt desuden prisen for 'årets udgivelse' samme år, og ligeledes blev Sam Smith hyldet som 'bedste nye artist'. I alt kunne Sam Smith i 2015 tage fire Grammy-priser med hjem.

2014: ‘Royals’ med Lorde

Vi kender hende som Lorde, men i 2014 kunne sangeren med det borgerlige navn Ella Yelich-O'Connor tage prisen hjem for 'årets sang' som den første newzealandske kunstner nogensinde. På det tidspunkt var hun blot 17 år, og sangen havde hun skrevet sammen med Joel Little.

2013: ‘We are Young’ med Fun og Janelle Monáe

Bandet Funs medlemmer, Nate Ruess, Jack Antonoff og Andrew Dost, har skrevet hitsangen 'We are Young' sammen med den amerikanske pladeproducent Jeff Bhasker.

På sangen fik de selskab af sangerinden Janelle Monáe, der dog ikke har haft noget med sangskrivningen at gøre, og derfor i realiteten ikke er medvinder af prisen.

2012: ‘Rolling in the Deep’ med Adele

Adele vandt sine første Grammy'er tilbage i 2009, hvor hun blandt andet blev kåret som årets bedste nye artist.

I 2012 var den britiske sangerinde nomineret i seks kategorier, og hun endte med favnen fuld af priser, da hun vandt dem alle sammen. Én af dem var prisen for 'årets bedste sang', som hun vandt for 'Rolling in the Deep', der er skrevet sammen med Paul Epworth.

2011: ‘Need you Now’ med Lady Antebellum

Sangens titel og bandets navn er måske gået i glemmebogen, men sangen, den kender du helt sikkert! Den amerikanske countrytrio Lady Antebellum vandt prisen for årets bedste sang tilbage i 2011, og bandets medlemmer, Dave Haywood, Charles Kelley og Hillary Scott, havde fået assistance af Josh Kear til at skrive sangen.

2010: ‘Single Ladies (Put a Ring on It)’ med Beyoncé

I 2010 fik Beyoncé os alle til at øve vores dansemoves foran fjernsynet, men sangen, 'Single Ladies (Put a Ring on It)', havde hun ikke været alene om at skrive, og derfor deler hun prisen for 'årets sang' med sangskriverne Thaddis Harrell, Terius Nash og Christopher Stewart.

2009: ‘Viva la Vida’ med Coldplay

Coldplay er aktuel med et nyt album, men det britiske band var også at finde på hitlisterne tilbage i 2009.

Her vandt de en Grammy for 'Viva la Vida', som er skrevet af bandets medlemmer Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion og Chris Martin.

2008: ‘Rehab’ med Amy Winehouse

Amy Winehouse nåede at vinde fem Grammy'er før sin død i 2011. Tre af dem fik hun for sangen 'Rehab', der i 2012 vandt i kategorierne 'årets sang', 'årets udgivelse' og 'bedste kvindelige popvokal'.

I 2012 fik Amy Winehouse desuden tildelt en Grammy posthumt for sin duet med Tony Bennett 'Body and Soul'.

2007: ‘Not Ready to Make Nice’ med Dixie Chicks

Countrybandet fra Texas har aldrig lagt skjult på, at de ikke er vilde med den tidligere amerikanske præsident, George W. Bush. Det oplevede de dog en del kritik for i USA, og sangen 'Not Ready to Make Nice' adresserer netop den kritik.

Sangen har bandets medlemmer, Emily Robison, Martie Maguire og Natalie Maines, skrevet sammen med Dan Wilson.

FacebookTwitter