Kanye West er alt fra genial til selvoptaget cirkusklovn

PORTRÆT: Den albumaktuelle rapstjerne og modemand skaber gang på gang skandaler. Alligevel sprudler Kanye Wests talent, mener den danske rapper Pede B og en musikekspert.

Kanye Wests modeshow og album-lancering under modeugen i New York. (Foto: Dimitrios Kambouris © 2016 Getty Images)

De slanke modeller står som forstenede figurer på den gigantiske scene i et propfyldt Madison Square Garden i New York.

Imens pumper tonerne af Kanye Wests spritnye album ud af højtalerne, publikum følger rytmen og på første række sidder velklædte kendisser i hobetal.

Kort sagt: Det går alt andet end stille for sig, når rapper og modeskaber Kanye West viser sin seneste kollektion frem, sådan som han gjorde i aftes under New Yorks modeuge.

Og showet blev ikke mere beskedent af, at rapperen for første gang spillede sit nye album ’The Life of Pablo’.

Et album, som musikmedierne i månedsvis har ventet på at høre.

Jo, den 38-årige Kanye West er på alles læber nu. Men de fleste må vente lidt endnu med at høre de nye sange, da det nye album endnu ikke er til salg.

Kanye West skubber poppens grænser

Rune Skyum-Nielsen, forfatter og musikjournalist på Information, kan dog godt lide det, han hørte under modeshowet, der blev streamet direkte.

- Det lyder interessant indtil videre, siger Rune Skyum-Nielsen til P1 Morgen.

West har flere gange ændret titlen på sit nye album, men rapperen besluttede sig til sidst for ’The Life of Pablo’ – og den titel viser netop, at West tænker ud af hiphopboksen, ifølge Rune Skyum-Nielsen.

For modsat mange andre i hiphopmiljøet, der ofte har refereret til narkogangsteren Pablo Escobar, så peger Kanye West nok nærmere på den spanske kunstner Pablo Picasso:

- Kanye West har en idé om hele tiden at skubbe poppens grænser til et nyt publikum og gøre folk mere interesseret i ting, som de ellers ikke troede, de ville kunne mærke noget ved. Så på den måde har han også en kunstnerisk ambition.

Kanye West - Gold Digger ft. Jamie Foxx

Derudover er Kanye West en mand med mange talenter, forklarer Rune Skyum-Nielsen:

- Han er jo ikke kun rapper, som nu har udgivet syv soloalbum, men som også har produceret for stort set alle andre verdensstjerner og har gjort det til bravur. Så han kan jo noget, og han har en kreativ åre, som de færreste har og kan blive ved med at have.

"Jeg er Shakespeare i kød og blod"

Ofte overskygges stjernens mange talenter dog af de medieomtalte kontroverser med andre kendte. Senest har han raget uklar med rapperen Wiz Khalifa over en albumtitel på Twitter.

Selv præsident Barack Obama har kaldt rapperen for et fjols, efter West i 2009 afbrød sangerinden Taylor Swift midt i hendes takketale til MTV's prisshow VMA.

Rapperen har i øvrigt så veludviklet et ego, at det falder ham helt naturligt at proklamere, at han vil stille op til præsidentvalget i 2020.

Så selvtilliden fejler i hvert fald intet. Mildt sagt.

- Jeg er den mest betydningsfulde kunstner i vores generation. Jeg er Shakespeare i kød og blod. Jeg er Walt Disney, Nike, Google, har Kanye West selv udtalt i radioprogrammet Sway in the Morning i 2013.

Kanye West - Runaway (Video Version) ft. Pusha T

Kort om Kanye West

West er rapper, producer, sangskriver og modeskaber.

Han slog igennem med albummet ’The College Dropout’ i 2004.

West har bl.a. samarbejdet med Jamie Foxx, Coldplay, Rihanna, Paul McCartney og udgivet et album med Jay-Z.

’The Life of Pablo’ er rapperens syvende soloalbum.

West er gift med kendiskvinden Kim Kardashian.

Genial og cirkusklovn på samme tid

Samme år lavede den danske rapper Pede B og DJ Noize et nummer om Kanye West og stjernens luner.

Ideen kom, efter DJ Noize havde fundet et sample fra en afrikansk plade, hvor det lød som om, at de sang ”See Kanye”.

Derefter lavede Pede B en tekst til sangen, hvor han kommer ind på den dobbelthed, han har i forhold til den amerikanske rapper.

Pede B kalder blandt andet West for ”kvart genial, kvart ude i skoven, kvart businessmand og kvart cirkusklovn” i sangen, der har titlen ’Mr. West (See Kanye)’.

- Jeg respekterer ham, for det han laver – hans rap og særligt hans produktioner. Han er genial og passioneret, siger Pede B til DR Kultur og fortsætter:

- Men jeg kan godt i ny og næ have lyst til at lukke helt ned for al sladderen, fordi jeg mest af alt bare har lyst til at lytte til hans musik. Sladderen forvrænger billedet at ham, og for mig bliver det sværere at nyde hans musik og relatere til ham.

Pede B - Mr West (See Kanye)

Ego var vigtigere i 2008

Samtidig peger Pede B på, at gårsdagens modeshow i New York netop viser, hvor stor en businessmand West er, fordi han skaber så stor opmærksomhed om sig selv.

Er det ikke også vigtigt for hans forretning, at han netop har det her store ego, specielt når man er rapper?

- Hvis vi skrev 2008, så helt sikkert. Men vi er i 2016. Rap favner i dag alle mulige slags fans, men også mange kunstnere. De største amerikanske rappere, som eksempelvis J. Cole, der gik på college og synger om, at han er ked af, at kæresten gik fra ham, er heldigvis ved at bryde fordommene over for hiphop, siger Pede B.

Modeshowet og afspilningen af ’The Life of Pablo’ blev i aftes streamet direkte på musiktjenesten Tidal. Det er endnu ikke muligt at streame sangene andre steder.

Rihanna, Kanye West, Paul McCartney - FourFiveSeconds

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve