Kaspar kunne ikke gennemføre en cool kærlighedssang: Sorgen over eksen fyldte for meget

Kaspar Kaae fra bandet Cody sætter i en ny sang ord på de cirka otte faser af følelser, han var igennem efter bruddet med sit livs kærlighed.

Det er cirka halvandet år siden, at 34-årige Kaspar Kaae kom ud af det forhold, som han troede skulle holde for evigt.

Den helt store kærlighed.

Frontmanden fra bandet Cody troede egentlig, at han var helt ude af det og klar til at bevæge sig videre i kærlighedslivet.

Ud og møde nye kvinder. Med åbent sind.

Derfor var det også en kølig crooner-sang om netop det, der poppede op som den første idé hos Kaspar Kaae, da DR som en del af podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' udfordrede ham til at skrive en kærlighedssang.

Sådan blev det ikke. I stedet blev det til 'Last Night I Danced With A Stranger', som du kan høre her:

- Hvis man har meget sorg med i bagagen, så er det en energi, man tager med sig rundt. Og hvis man skal være oprigtig cool, så skal man være ude af den sorg, siger Kaspar Kaae.

Og ude af den sorg, det var sangeren, komponisten og produceren Kaspar Kaae ikke. Omend han var nået til en af slutfaserne i sin bearbejdning af kærestesorgen.

I dag fylder sorgen over bruddet ikke meget i Kaspar Kaaes liv, og han er, efter at have fået det hele lidt på afstand, i stand til at sætte ord på den voldsomme følelsesmæssige rutsjetur, som bruddet i efteråret 2016 satte gang i.

Fase 1: Niv mig i armen

Kaspar Kaae havde været sammen med sin kæreste i fem år. Det skulle være dem. For altid. Og de var sammen stort set hele tiden.

Lige indtil de slet ikke skulle være sammen mere.

Derfor var det en uvirkelighed, der mødte ham i den første tid efter bruddet.

- Jeg gik og ventede på, at nogen ville nive mig i armen eller give mig en lussing, så jeg kunne vågne op fra den værste drøm i hele verden.

- Det hele kørte i cirkler. Jeg gik de samme ture og stillede de samme spørgsmål til mine venner. Jeg følte mig ekstremt magtesløs, og jeg gik i sådan en boble af uvirkelighed, som jeg bare håbede, at nogen ville vække mig fra.

Se Kaspar Kaae forklare, hvad sangen handler om:

Fase 2: Ufint

Kaspar Kaae kunne ikke umiddelbart vækkes. Og det var stærke følelser, der blev aktiveret med bruddet. Det var ikke kønt, fortæller sangeren.

- Det skulle bare være så fint, men vi ødelagde det, og det endte med at blive meget ufint, siger sangskriveren.

- Vi formåede at blive enormt ufine over for hinanden.

Så han var trist. Og flov over, at de ikke kunne få det til at fungere, når det nu var meningen, at det skulle være dem.

Han så bruddet som en fiasko for sig selv.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

Fase 3: Lussingen

Den fiasko blev Kaspar Kaae for alvor konfronteret med, da han nogle måneder efter bruddet kom hjem fra en tur til Berlin.

Hun havde fjernet sine ting fra lejligheden, og Kaspar kom hjem til hvide vægge.

- Så kom lussingen. Og den kom smertefuldt hårdt. Jeg satte mig bare ned og gav op. Det hele var ekstremt forfærdeligt, og tårerne væltede bare ud, husker han.

Oven i købet blev Kaspar Kaae konfronteret med, at han nu var alene, hver gang han kom forbi steder, han havde været med hende. Eller når han var sammen med fælles venner.

- Jeg kunne finde en relation til kærestesorgen alle de steder, jeg var.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

Fase 4: Hold nu kæft!

Kærestesorgen fyldte stort set alt i Kaspars liv. Det forstod vennerne, der beredvilligt lagde ører til.

Men han var selv ved at blive godt og grundigt træt af at høre sig selv tale om det overståede kærlighedskapitel.

- Jeg kunne tage mig selv i at tale om fortiden som en eller anden enkefrue, hvor jeg bare tænkte: Årrh, hold nu kæft!

Kaspar Kaae ramte det, han kalder for en "naturlig bund" i november 2016, få måneder efter bruddet.

Og månederne efter var tunge, for så kom julen, som Kaspar normalt var ligeglad med, men hvor de traditionelle milepæle var med til at sætte tiden i perspektiv og minde ham om, at hun altså ikke var der længere.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

Fase 5: Optimisme

I de første måneder af 2017 begynder det så småt at boble i Kaspar igen. Og i det tidlige forår træder musikeren ind i det, han kalder en ny virkelighed.

- Der er noget inden i mig, der fortæller, at jeg kan få følelser for andre igen. Der kommer en optimistisk farve i hverdagen. Det bliver mere lyst, og jeg begynder at åbne mere op over for andre mennesker, siger Kaspar Kaae.

På sin egen fødselsdag bliver han dog ramt igen.

- Jeg gik og tænkte på, om hun ville skrive, og bum - så kom den følelse igen.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

Fase 6: Hvor var det sindssygt!

Men udsvingene på pendulet peger mere mod optimisme end magtesløshed og enkefrue-ynk.

Kaspar Kaae bliver langsomt i stand til at se det hele lidt på afstand.

- Jo længere, man kommer, jo mere tydeligt kan man se, hvor sindssygt det var, hvilket mine venner også sagde. Men i starten kunne jeg kun se alt det gode, som jeg ikke havde mere. Nu kan jeg se langt mere nuanceret på det, siger han.

- Der kommer afgjort en større fornuft, når man ikke er så emotionelt styret. Det er ret befriende.

Fase 7: Klar til noget dybere

Det er her omkring, at Kaspar Kaae begynder at føle sig klar til at kaste sig ind i ny kærlighed.

- I tiden efter bruddet var det svært at være interesseret i noget dybt, fordi jeg hele tiden holdt det op mod det gamle og sikre, som jeg lige var kommet ud af.

De flirts, der fulgte efter, holdt ikke lang tid.

- På et tidspunkt bliver det drænende. Det er en form for egocentrering, og jeg glemte måske også, at det var rigtige følelser, jeg havde over for mig, siger sangskriveren.

- Men nu begyndte min interesse i noget dybere at stige.

Fase 8: Stærk melankoli

Kaspar Kaaes kærestesorg har fuldt årstiderne med en ordentlig nedtur i de mørke måneder og en boblende optimisme og stigende nysgerrighed over foråret og sommeren.

Ikke helt dårligt timet, joker han:

- Det havde været noget lort, hvis det var sket i marts med en efterfølgende mørk lortesommer, griner Kaspar Kaae.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

Og der gik ret præcist et kalenderår, før sangeren kom op til overfladen igen.

- Jeg har virkelig tænkt, at man skal igennem alle årstiderne og alt det, de indebærer, for at komme ud på den anden side. Sådan har jeg i hvert fald oplevet det: At der på en måde var en cirkel, som blev lukket med det første år. Det har for mig virkelig sat hele rumlen i perspektiv, siger Kaspar Kaae.

Er du så helt ovenpå igen?

- Det har jeg ingen anelse om.

Måske kommer Kaspar Kaae aldrig helt ovenpå igen. Det skal han måske heller ikke.

- Jeg har ikke lyst til at blive nulstillet. Jeg har lyst til, at de her ting skal være der. Jeg vil gerne blive påvirket af det. Jeg har lyst til, at de her rum skal være der, så kan jeg gå ind i dem.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

- Det er erfaringer, jeg tager mig med videre i livet, og jeg kan godt lide at dvæle ved følelsen, men jeg kan også godt lide at kontrollere det, og det kan jeg nu.

Det forliste forhold er ved at være på så lang afstand, at Kaspar Kaae bliver nødt til at genskabe den følelse, han tog med ud af det. Den er der ikke hele tiden, men musikeren har heller ikke svært ved at finde den frem, når han bliver spurgt.

- Hvis man har oplevet ægte kærlighed, så vil det hænge ved i lang tid. Ikke nødvendigvis som savn eller sorg, men en stærk form for melankoli.

ELSKER DIG FOR EVIGT

  • DR har fået 11 af Danmarks stærkeste sangskrivere til at skrive en ny kærlighedssang.

  • I podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' følger vi tilblivelsen af numrene. Serien udkommer hver fredag kl. 10. Første gang var den 1. december.

  • Serien afsluttes med en stor koncert i DR Koncertsal på Valentinsdag den 14 februar med de sange, der er blevet lavet i løbet af serien.

  • Solisterne bliver akkompagneret af musikere fra DR SymfoniOrkestret og et husorkester til koncerten.

  • Hvis du vil med til koncerten, kan du købe billetter på dr.dk/koncerthuset. Billetsalget begyndte den 1. december klokken 10.

  • Koncerten sendes også direkte på P6 Beat og DR3.

Facebook
Twitter