Kender du ikke Dua Lipa? Her er popmusikkens næste store verdensstjerne

Hitmageren og sangerinden Dua Lipa hitter med girlpower-pophits. Bliv klogere på morgendagens store stjerne her.

Måske du ikke kender denne unge kvinde, men det er der mange teenagepiger, der gør. Nu har den debuterende sangerinde markeret sig ved den store britiske musikpris, Brit Awards. (Foto: © TOLGA AKMEN, Scanpix)

Hvis du ikke kender den 22-årige popsanger Dua Lipa allerede, så kommer du i hvert fald til det.

Den britiske sangerinde bevæger sig nemlig kun én vej for tiden, og det er mod toppen.

Faktisk er det ikke engang et år siden, hun udgav sit selvbetitlede debutalbum. Alligevel vandt hun i aftes sine to første Brit Awards-statuetter – en for bedste sangerinde og en for bedste britiske gennembrud.

Derudover var hun nomineret til yderligere tre Brit-priser, hvilket ikke er set før for en debutant.

Men Dua Lipa er nu engang bare ikke som de fleste andre sangerinder, konstaterer Sandie Westh, radiovært på P7 Mix.

Den unge sangerinde skiller sig nemlig ud med sin mørke poplyd.

- Jeg tror, hun bliver sindssygt stor – det her er bare begyndelsen, siger Sandie Westh, der har fulgt Dua Lipa siden 2016.

- Det er virkelig sjældent, at der er en kunstner, der er på banen i godt halvandet år, vinder prisen som bedste kvindelige artist. Hun vandt den foran Pamola Faith og Jessie Ware, der har været i gang i mange år, siger radioværten.

Nye regler til alverdens kvinder

Imens du læser videre kan du oplagt lytte til hendes hit ’New Rules’, der dominerede hitlisterne verdens over sidste år.

0:00

Og ’New Rules’ viser netop, hvilken type sangerinde, Dua Lipa er. En sangerinde med noget på hjertet forstås.

I sangen råder hun andre kvinder til at vælge sig selv til og give slip på mænd, der ikke er gode for dem. ’New Rules’ har derfor især ramt plet hos mange unge, kvindelige fans.

- Lige nu tror jeg, det er meget vigtigt for piger, at det er nogle seje kvinder, de ser op til. Jeg tror ikke, at Britney Spears var blevet lige så stor, hvis hun var kommet frem i dag. Hun stod for noget andet dengang, siger Sandie Westh og tilføjer:

- I dag er der et helt andet fokus på opgør og ligestilling, hvilket gør, at Dua Lipa passer perfekt ind i det. ’New Rules’ handler om en kvinde, der ikke gider finde sig i mere.

  • Dua Lipa optrådte også med hittet 'New Rules' til Brit Awards sammen med en hel del kvindelige dansere. (Foto: © Joel C Ryan, Scanpix)
  • Dua Lipa på scenen for at modtage prisen for bedste britiske gennembrud sammen med sine mindre søskende. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)
  • På den røde løber vækkede hun også opsigt i en ret så voluminøs kjole. (Foto: © Neil hall, Scanpix)
1 / 3

Danske Mø med på kor

Dua Lipa ved, hvad hun vil.

Som 14-årig begyndte hun at lægge videoer på Youtube, hvor hun sang andres hits, og da hendes forældre i 2008 flyttede hjem til Kosovo, fulgte hun naturligvis med. Men kun kortvarigt.

Som bare 15-årig vendte hun alene tilbage til London for at arbejde som model og sanger.

Det gik, som du sikkert har regnet ud, godt. Pladekontrakten blev skrevet under i 2015 og siden debutsinglen ’Be The One’ har det været hit på hit.

Og da BBC’s Radio One i går delte en video på selvsamme Youtube, var det ikke bare en selvsikker Dua Lipa iført sweatshirt, træningsbukser og høje hæle, der sang sit seneste hit ’IDGAF’.

Det var også et stærkt kor bestående af kollegerne Mø fra Danmark, svenske Zara Larsson, britiske Charli XCX og finske Alma.

Sandie Westh var ellevild, da hun opdagede kvintettens fælles version af sangen i aftes.

- Da jeg var ti år, var det Spice Girls, der var store, og det er den samme girlpower, vi ser nu, og det hopper Dua Lipa troværdigt ind i. Hun er legemliggørelsen af girlpower – ligesom Mø, Little Mix eller Adele er. Hun er en no-bullshit-type.

Tak til kvinderne, der banede vejen

Da Dua Lipa i aftes optrådte ved Brit Awards var det med en masse kvindelige dansere på scenen, og i sin første takketale sendte hun en kærlig hilsen til de kvinder, der har banet vejen for hende i branchen.

- Jeg vil gerne takke samtlige kvinder, der har stået her før mig, og givet piger som mig – både i musikindustrien og generelt – noget at se op til og inspiration, som har tilladt os at drømme stort, sagde Dua Lipa.

Sandie Westh har set begge de koncerter, som indtil videre har bragt Dua Lipa til Danmark. Hun lagde ud i spillestedet Vegas lille sal i 2015 og udvidede publikumskapaciteten til det dobbelte sidste år i Amager Bio.

Om få år bliver det med stor sikkerhed et sted som Royal Arena, der lægger scene til Dua Lipa, vurderer Sandie Westh.

Du hørte det her først.