Koda om formodet snyd hos musiktjeneste: "Det er alvorlige anklager"

Tidal kan have manipuleret data, og det kan ramme danske artister, mener Koda.

(Arkiv) Den amerikanske rapper Jay-Z ejer musiktjenesten Tidal, der angiveligt snyder med streaminger af sange fra Kanye West og Beyonce. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix)

Hos Koda, der i Danmark varetager musikskaberes rettigheder, tager man sagen om formodet snyd med antal afspilninger på musiktjenesten Tidal meget alvorligt.

Det er den norske avis Dagens Næringsliv, der har haft adgang til Tidal-brugernes afspilninger, og kan se, at der har været mere end 320 millioner falske afspilninger af sange fra Kanye West-albummet "The Life of Pablo" og Beyonce-albummet "Lemonade".

I alt 1,7 millioner brugere kan være berørte.

Tidal udbetaler penge til kunstnerne gennem rettighedsorganisationerne efter en model, der både bygger på antal streams og en andel af samlede antal streams. Og danske kunstnere kan have penge tilgode, fordi deres musik er blevet holdt kunstigt nede på hitlister som følge af falske afspilninger.

- Fra Kodas side kommer vi til at gøre, hvad der skal til for at sikre, at vores rettighedshavere har fået de penge, de har krav på, skriver kommunikationschef, Eva Hein til DR Nyheder.

- Det er alvorlige anklager, der er rejst, som vi nu allerførst må have belyst grundigt, før vi beslutter, hvordan vi forholder os, fortsætter Eva Hein.

Kodas bestyrelsesformand, Niels Mosumgaard, har tidligere slået fast, at det at få streamingsucces er styret af hitslister og hits.

"En omvendt Robin Hood"

De to superstjerner Beyonce og Kanye West og deres pladeselskaber har angiveligt modtaget flere penge fra musiktjenesten, end de var berettiget til.

- Dette er en omvendt Robin Hood-gerning, siger Larry Bringsjord, formand for Fono, den norske interesseorganisation for uafhængige norske pladeselskaber til Dagens Næringsliv.

- Hvis det er rigtigt, tager de rige pladeselskaber og kunstnere fra dem, der er mindre end dem, fortsætter Larry Bringsjord.

Tidals ophav var ellers, at de ville betale kunstnerne mere end andre streamingtjenester for at understøtte kunstnerne bedre. Men de to megastjerner Beyonce og Kanye West har altså angiveligt fået mere udbetalt, end de havde krav på.

- Men nu må vi lige i første omgang have et overblik over, hvad der er op og ned her. Og hvad vi har brug for af uddybende for at tage stilling til, hvad vores eventuelt næste skridt skal være, afslutter Kodas Eva Hein.