København fylder 850 år: Her er 5 sange om hovedstaden, du skal høre

Den danske hovedstad har rund fødselsdag, og derfor er der god grund til at lytte til gode sange om byen. Vi har udvalgt fem af de bedste fra de seneste år.

Tina Dickow og Sivas har begge sunget om København. (Foto: Collage © Scanpix)

Noget af det bedste jeg ved er at slentre rundt i København med mine høretelefoner proppet ind i mine ører, der bliver fyldt med musik.

Jeg er tilflytter. Jeg er ikke vokset op i København. Alligevel er København min og det har den været de sidste 11 år.

Jeg ved næsten intet bedre, end at komme hjem til den by, der huser en stor portion af mine ekskærester, mine venner og alle de oplevelser, jeg har kunnet tilrage mig siden 2006.

Så når spillestedet Vega i aften hylder København med sange om byen til ‘Vega sangskat - i storbyens favn’, så får jeg lyst til at gøre det samme. Jeg har derfor fundet fem sange frem, der hylder hele Danevangs hovedstad.

Tina Dickow: 'Copenhagen'

Tina Dickow er opvokset i Aarhus og har boet i London store dele af sit voksenliv. Alligevel valgte hun i 2010 at lave en hyldestsang til København efter hun havde valgt at bosætte sig der for en stund.

Tina havde ellers ikke sådan lige troet, at den by var noget for hende, men som den har gjort med så mange andre gennem tiden, tryllebandt København hende alligevel. “I’ve been leaving, believing/ I could find a better place/ And all this time /You were right here”.

0:00

Ulige Numre: 'København'

“København, jeg er din sidste søn/ Og dine døtre de vil mig intet godt/ Men dine øjne lyser mig hjem, når jeg får nok”. Da Ulige Numre udgav 'København' var de ikke tilknyttet et pladeselskab, der ellers ville have kunnet booste sangen.

Heldigvis var det slet ikke noget de behøvede. Sangen spredte sig fra person til person, “fordi den er så sindssygt charmerende”, som Loveshops Jens Unmack udtalte til Politiken i 2011. Og det er også en helt absurd god sang.

0:00

Szhirley: Gammel Kongevej

Følelsen af at komme gående ned ad en gade i København en mørk nat, spotte en mørk skikkelse i lyset fra mørke butikker, falde i kort snak med en fremmed mand, der spørger om ild til sin nattesmøg, falde kort i snak, skilles igen og ikke kunne få ham ud af hovedet. Et scenarie jeg stadig drømmer om at få lov til at være en del af.

Indtil det sker vil jeg heldigvis altid have Szhirleys 'Gammel Kongevej'. Sangen om vejen, der binder København sammen med Frederiksberg.

Sivas: Kbhavana

Det ville være virkelig synd at sige, at jeg er specielt hip hop, eller noget der bare minder om det. Ikke desto mindre ramte S!vas’ 'Kbhavana' mig som en behagelig mavepuster, da den udkom i 2013. 'Kbhavana' er den perfekte smeltedigel af det sprog, der fylder multikulturelle København og den er i virkeligheden en slags sproglig uddannelse for sådan en helt almindelig kommunedansker, som mig.

'Kbhavana' er billedet af København anno nu, og jeg elsker det.

0:00

Love Shop: Copenhagen Dreaming

Love Shop har skrevet min yndlings-Københavnersang nogensinde, og jeg ved, at der er en del, der deler min begejstring. Da Politiken i 2008 spurgte deres læsere om hvem der havde lavet den ultimative sang til hovedstaden, pegede 47% på 'Copenhagen Dreaming'.

“Jeg var kommet for at tage afsted / Da vi fik vingerne op kom jeg til at kigge ned / Der lå vores by under dagene på træk / Min tid gik helt i stå / Hvorfor var det at jeg ville væk?” Den perfekte beskrivelse af den følelse jeg har hver gang jeg kommer hjem igen til København: Hvorfor tog jeg egentlig overhovedet afsted? Jeg elsker den her by.

0:00

Søndag aften hylder spillestedet Vega sangene om København med fællessangsarrangementet ’Vega sangskat - i storbyens favn’ i forbindelse med årets Golden Days Festival, der hylder byens 850 års jubilæum. Her vil man blandt andet kunne opleve Peter Sommer, Katinka og Johan Olsen.

Kort om Sandie Westh

  • Sandie Westh er radiovært på P7 MIX.

  • Hun elsker at gå på opdagelse i ny popmusik, betragter Beyoncé og Adele som værende hendes egentlige royale overhoveder, og nyder at svælge i fortidens Prince og George Michael.

  • Derudover er hun seriøs tilhænger af serier som 'Girls' og 'Black Mirror' og betragter 'Star Wars' som værende det tætteste, hun kommer på en religion.

Facebook
Twitter