Koncertarrangør sender millionoverskud i skattely

I de seneste to år har koncertarrangøren ICO Concerts sendt mindst 14,2 millioner kroner til et selskab på Cypern.

ICO Concerts har via to danske selskaber sendt 14,2 millioner kroner til et selskab på Cypern, der reelt ejes af Kim Worsøe, som repræsenterer ICO Concerts. Han har selv adresse i Monaco.

Billetpriserne til de store koncerter kan snildt komme over 1.000 kroner.

Hvis man vil helt tæt på scenen og måske endda møde for eksempel Justin Bieber efter koncerten, taler vi om mange tusinde kroner.

De mange billetter til ofte mange hundrede kroner stykket har gjort koncertbranchen til en velvoksen økonomi med en omsætning på 4,3 milliarder kroner alene i 2016.

ICO Concerts er en af de koncertarrangører, der nyder godt af danskernes lyst til at gå til koncerter, men overskuddet fra deres koncerter havner i skattely på Cypern.

Det dokumenterer andet afsnit af ’Afsløret – De sorte koncerter’, der bliver vist på DR1 mandag aften.

Millioner sendt i skattely

Koncertarrangørens regnskaber viser, at der de seneste to år er overført mindst 14,2 millioner kroner til et selskab ved navn Capmartin Limited.

Selskabet er via to danske selskaber registreret som ejer af ICO Concerts Holdingselskab og ligger på Cypern, der er på listen over skattely-lande.

Pengene til Cypern kan overføres uden at betale udbytteskat, fordi Cypern er med i EU. Det fortæller Anders Nørgaard Laursen, som er professor i International Skatteret ved Aarhus Universitet.

- Når selskabet ligger på Cypern, så betyder det, at man kan udlodde udbyttet, uden der bliver betalt skat af det i Danmark, og i øvrigt også at selskabet på Cypern kan modtage pengene uden at blive beskattet, siger han.

Christa Theodorou står registreret som ejer af Capmartin Limitid, der har modtaget 14,2 millioner kroner fra ICO Concerts.

Cypriotisk ejer?

Kim Worsøe, som oftest udtaler sig på vegne af koncertarrangøren ICO Concerts, sidder hverken i bestyrelsen eller i direktionen i nogen danske selskaber.

Men han er registreret som direktør i Capmartin Limited, ICO Concerts cypriotiske moderselskab, som dog skulle være ejet af en cypriotisk kvinde ved navn Christa Theodorou.

DR har været på Cypern for at se nærmere på ejerforholdet, men DR’s journalist får, mens han er på Cypern, i stedet svar via en mail fra Kim Worsøe.

- Jeg kan forstå, at du og DR har brugt licenspenge på at flyve til Cypern for at udspørge et revisionsfirma, som er underlagt tavshedspligt om ejerskabet til Capmartin Limited. Jeg kan oplyse, at jeg ejer Capmartin Limited, og det undrer mig, I ikke blot har spurgt mig.

Kan undgå at betale 27 procent i skat

Kim Worsøe fortæller altså DR, at han er den reelle ejer af Capmartin Limited, mens det på papiret stadig er Christa Theodoru, der står som ejer af selskabet.

Dermed er det også Kim Worsøe, som kan modtage penge fra selskabet i form af udbytte. Men på grund af de særlige cypriotiske skatteregler bliver udbyttet ikke beskattet, medmindre du er cypriotisk statsborger.

Så bliver man første beskattet i det land, man er skattepligtig i, hvilket i Kim Worsøes tilfælde vil sige Monaco, hvor han har bopæl og hvor skatteprocenten er nul.

Ved at føre pengene over skattelyet Cypern og indsætte en såkaldt ’nominee’ som ejer i Capmartin Limited, kan den reelle ejer, altså Kim Worsøe, undgå at blive beskattet af udbyttet, som kan sendes videre til hans hjem i Monaco.

Hvis Kim Worsøe overførte udbyttet direkte fra Danmark til Monaco, skulle han betale 27 procent i udbytteskat i Danmark.

Den reelle ejer skal betale

Skatteadvokat Torben Bagge vil ikke forholde sig til den konkrete sag med Kim Worsøe, men fortæller, at metoden med en nominee typisk bliver brugt, hvis man vil have penge forbi skattemyndighederne.

Torben Bagge, skatteadvokat.

- Havde du flyttet pengene og tonet rent flag om ejerforholdene, ville du meget nemt risikere, at der skulle betales skat i den pågældende situation, siger Torben Bagge.

For så er det blot en gennemstrømning, vil Skat tænke, da pengenes retmæssige ejer ikke er i Cypern, men i Monaco. Og vurderingen vil så være, at pengene er flyttet direkte fra Danmark til Monaco.

- Hvis myndighederne opdager en sådan konstruktion, så vil man beskatte den reelle ejer af selskabet og ikke den, der fremstår som nominee, siger Torben Bagge.

Millioner til Monaco?

Sporet efter de 14,2 millioner kroner sendt fra ICO Concerts i Danmark ender på Cypern, og DR kan ikke se, om Kim Worsøe har sendt pengene videre til Monaco.

Sådan noget ville man kunne se i regnskaberne hos Capmartin Limited, der modtog koncertmillionerne.

Men selv om selskabet – præcis som danske selskaber er forpligtet til – skal aflevere et årsregnskab, så er det ikke sket i de fem år, Capmartin Limited har eksisteret.

DR har spurgt Kim Worsøe, hvorfor selskabet ikke afleverer årsregnskaber til det cypriotiske selskabsregister, hvad der er sket med pengene, efter de er havnet på Cypern, og om han betaler dansk udbytteskat, hvis pengene sendes videre til Monaco.

Det har den danske koncertarrangør ikke svaret på, men han skriver til DR, at:

- Han og hans selskaber betaler den skat, som loven i de respektive lande foreskriver.

- At set-uppet med en nominee-ejer på Cypern skyldes, at han ønsker at være anonym med hensyn til sin private økonomi.

- At alle relevante institutioner og myndigheder får dokumentation for, at han er den reelle ejer af Capmartin Limited.