Kunst eller røvballe? Steen Jørgensen splitter anmelderne

Musikkritikerne kan ikke blive enige om, hvorvidt Sort Sol-sangerens solo-album er fyldt med fortolkninger af høj kunstnerisk værdi eller bare røvballe-kopier.

'Standards for Living...' er første soloudspil fra Sort Sols forsanger. (Foto: PR-foto © Sony Music)

Har det danske rockikon Steen Jørgensen begået et album fuld af ”livsbekræftende sange” med ”solistens helt eget udtryk”, eller er der snarere tale om ”musikalsk tidsfordriv” fra en af landets største stemmer?

Det er svært at blive klog på, når man læser anmeldelserne, for albummet får alt fra to til fem stjerner.

På sin første solo-plade hylder forsangeren i Sort Sol de sangere og sangskrivere, der har formet ham gennem tiden. Det betyder, at 'Standards for Living…', som skiven hedder, blandt andet byder på genindspilninger af 'Riders on the Storm' af The Doors, 'Help' af The Beatles og 'The Model' af Kraftwerk.

Steens stangvarer

Musikredaktør på Berlingske, Lars Rix, diskuterer med sig selv, om det nu også var hensigtsmæssigt at vælge sange, der har opnået klassikerstatus.

- Som den store musikelsker, Steen Jørgensen er, havde man måske håbet, at han også ville stikke hånden lidt længere ned i posen og trække andre mindre åbenlyse og overraskende navne frem, men hvis de valgte er de foretrukne, så er der så absolut ikke noget i vejen med dét, skriver han i sin tre-stjernede anmeldelse og fortsætter:

- Men sagen er bare, at det langt fra er nok på et album, hvis indhold mest af alt virker mere som stangvarer end haute couture. Et hobbyprojekt og lidt musikalsk tidsfordriv for Steen Jørgensen, indtil tungere og mere vedkommende arbejde er faldet på plads.

Overraskende artig

Der er også tre hjerter at hente i Politiken, hvor anmelder Kim Skotte heller ikke er helt begejstret for det udvalg af sange, 'Steen fra Sort Sol' har givet sig i kast med.

- Det problematiske er i mine øjne valget af sange. Tanken har vel været at plukke rocksange, der kan tåle samme fortolker-behandling som jazzens standard-repertoire. En standard skal vise sig åben for fortolkning, men Jørgensen har mest valgt sange, som er regulære bjergmassiver af personlighed uden mange sprækker for fortolkning.

(Foto: PR-foto © Sony Music)

Værst står det til i metroXpress. På deres karakterskala kan man opnå 7 stjerner, men anmelder Rasmus Junge mener ikke, at 'Standards for Living…' fortjener mere end to. Pladen er ”en slap omgang”, skriver han og kalder Jørgensens version af Kraftwerks 'The Model' for en ”hø(røv)balle-udgave” med henvisning til de akustiske guitarer, der akkompagnerer sangerens crooneri.

- Problemet er, at Jørgensens stampublikum formodentlig allerede har et fastgroet forhold til numrene, og da metoden generelt er at hive tempoet ud af numrene - og ikke så meget andet - står man tilbage med en overraskende artig oplevelse, skriver han.

Helt eget aftryk

Thomas Treo fra Ekstra Bladet har begået en sjældent positiv anmeldelse, hvor han netop fremhæver kvaliteten i sangenes arrangementer og giver albummet 4 stjerner ud af seks.

- Pladens dumdristige og råt skrabede arrangementer gør det noget nemmere at kapere de forudsigelige sangvalg, der imidlertid uundgåeligt reducerer 'Standards for Living…' til et lille pudsigt projekt i forbilledernes skygge frem for et stort artistisk statement.

Musikmagasinet Gaffas anmelder tager næsten hele karakterskalaen i brug og giver 'Standards for Living' fem ud af seks mulige. Ifølge ham er fortolkningerne ingenlunde forudsigelige. Tværtimod.

- Men i Steen Jørgensens mund bliver det til både rugende og livsbekræftende sange, der alle har solistens helt eget aftryk.

Læs og lyt til mere om Steen Jørgensen hos DR Musik.

Facebook
Twitter