Kvinderne fik lang næse til Danish Music Awards: Mændene tog samtlige priser

- Det er vi meget lidt stolte af, siger Danish Music Awards-arrangør.

Scarlet Pleasure fik to priser, da Danish Music Awards blev afholdt i går i København. (Foto: Per Arnesen © TV 2)

12 priser. 12 vindere. Men ingen af dem er kvinder.

Sådan er status, efter brancheorganisationen for musikselskaber i Danmark, IPFI, i går aftes uddelte priser under Danish Music Awards.

- Vi er meget lidt stolte af, at kvinder ikke er stærkere repræsenteret i år. Det er mændene, der har domineret musikmarkedet i det forgangne år, og det er et problem, vi alle må tage seriøst, siger Lasse Lindholm, der er kommunikationschef for IFPI i Danmark.

Få danske kvinder på top-100

Han fortæller, at kun syv numre fra de 100 mest populære sange i år har været sunget af kvinder, og at kvinder kun har fundet vej til otte pladser på listen over de 100 største album i løbet af året.

- Hiphoppen er rigtig stor lige i øjeblikket, og der er ikke mange kvinder, der slår igennem lige nu på den danske scene. Men hvis man kigger på Danish Music Awards i de seneste seks til syv år, så har kvinder som Marie Key, Mø og Agnes Obel domineret rigtig meget.

Droppede kønspriser

Otte af priserne til Danish Music Awards er bestemt af juryer, mens fire af priserne er bestemt ud fra blandt andet streaming og afstemninger. Dermed har juryerne bag prisuddelingen altså haft mulighed for at prioritere kvindelige musikere højere end de mandlige. Men det er alligevel ikke sket, fortæller Lasse Lindholm.

- Overvejelsen har været der. Man har godt kunnet se, at fordelingen var skæv, men man har valgt at fokusere på de stærkeste musikalske værker, og der har desværre ikke været store udgivelser fra de stærkeste kvindelige artister i Danmark i det forgangne år, siger han.

Mange andre prisshows har valgt at have kategorier for mandlige kunstnere og kvindelige kunstnere. Hvorfor har I ikke valgt det?

- Den opdeling har vi fjernet med de bedste intentioner, fordi vi ikke mente, at en prismodtager skulle afgøres på baggrund af, om artisten havde skæg eller ej. Men vi kan se, at kvinderne i år er svagere repræsenteret, end vi har lyst til, og det giver stof til eftertanke, siger han.

Tidligere i år, da Grøn Koncert offentliggjorde sit program, var der heller ingen kvindelige kunstnere repræsenteret. Dengang efterlyste festivalens arrangør flere kvindelige musikere at vælge imellem.

Blandt de nominerede kvinder til Danish Music Awards var blandt andre Katinka, Lis Sørensen og Soleima.

TV 2 sender Danish Music Awards i aften kl. 20.

Se alle Danish Music Awards-vinderne her:

 • Årets Danske Udgivelse: Gilli feat. Kesi & Sivas: 'Rica'

 • Årets Danske Gruppe: Scarlet Pleasure

 • Årets Danske Solist: Gilli

 • Årets Danske Hit: Scarlet Pleasure: 'Deja Vu'

 • Årets Nye Danske Navn: Noah Carter

 • Årets Danske Sangskriver: Gilli

 • Årets Danske Producer: Hennedub

 • Årets Internationale Udgivelse: Kendrick Lamar: 'Damn'

 • Årets Internationale Hit: Ed Sheeran: 'Shape of You'

 • Årets Danske Livenavn: Volbeat

 • Årets Publikumspris: Rasmus Seebach

 • Danish Music Awards’ Ærespris: Sort Sol

FacebookTwitter