Lukas Forchhammer i mørkt hul efter Grammy: Jeg skammer mig over min vrede

Sangeren Lukas Forchhammer fra det succesfulde danske band Lukas Graham befandt sig i en krise efter Grammy-showet, hvor han gik glip af tre statuetter. Det fortæller han åbent om nu.

Lukas Forchhammer og resten af Lukas Graham fik ingen priser med hjem fra Grammy Awards i februar. I stedet måtte de klappe anerkendende af prisvinderne Adele og Twenty One Pilots, der tog priserne. (Foto: Christopher Polk © Getty Images)

Det er en alt andet end almindelig aften, da Lukas Forchhammer og resten af bandet Lukas Graham sidder iklædt fint tøj og store forventninger under årets store Grammy-prisshow.

De tre venner kan vinde hele tre priser for deres kæmpe hit ’7 Years’, der har ligget højt på hitlisterne i store dele af verden.

På en måde ville en Grammy være den perfekte afslutning på sangens succesfulde og flotte færd kloden rundt.

Men triumfen udebliver. Tre gange må Lukas Forchhammer klappe anerkendende af henholdsvis sangerinden Adele og gruppen Twenty One Pilots, der hapser statuetterne for næsen af danskerne.

Udadtil er det en smilende og forstående Lukas Forchhammer, som kameraet fanger nede blandt de nominerede i salen. Han smiler og giver ligefrem stående bifald til Adele.

Men indeni den unge dansker foregår der noget helt andet under prisshowet. For hver pris han går glip af, bliver han mere og mere vred og bitter.

Det fortæller han nu – knap otte måneder efter Grammy-showet – til coach Pernille W. Lauritsen i P1-programmet ’Det du frygter’, der har premiere i dag.

Lukas Graham på scenen under årets Grammy-show for at synge gruppens hit '7 Years' i et mashup med sangerinden Kelsea Ballerinis sang 'Peter Pan'. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Sangeren ved godt, at det ikke er cool at sige det her højt. At nogle nok vil tænke 'utaknemmelige, arrogante idiot', som han formulerer det. Alligevel gik han med til fortælle om sine mørke tanker i programmet.

- Jeg har skammet mig over det. Skammet mig over at sidde ved verdens største prisuddeling og ikke kunne nyde det, fordi vi ikke vandt, siger Lukas Forchhammer til P1.

- Det startede en kædereaktion i mig og en masse tanker om, hvornår det egentlig er, man skal nyde sin succes. Men lige der, var jeg bare vred, sur og bitter og det skaber simpelthen den her store konflikt inde i mig, fortsætter han.

- Mit ego forhindrer mig i at nyde øjeblikket

Og konflikten vil ikke slippe ham. I første omgang lægger der sig et mørkt skylag over hans Grammy-aften, der skulle have været en fejring af, hvor langt bandet er nået. Og den negative følelse i sangeren går ud over hans omgivelser.

- Det lyder måske lidt hårdt at sige, men mit ego forhindrer mig i at nyde det at være nomineret. Og så snart ceremonien er forbi, sænker der sig en utrolige vrede, ondskab, tomhed og afmagt over mig, som jeg faktisk lader gå ud over en af mine vigtigste mennesker i USA, min presseansvarlige, siger han.

- Jeg havde lyst til at ødelægge hele lortet, indrømmer sangeren i programmet.

I dag kan han godt se, at alle jo ikke kan vinde – men i situationen kan han ikke se det. '’Hello’ er jo ikke Adelss bedste sang', tænker han. '’7 years’ skulle have vundet', siger han til sig selv.

Mark Falgren, Lukas Forchhammer og Magnus Larsson på den røde løber inden Grammy-showet. Bandet var nomineret for nummeret ’7 Years’ i kategorierne Record of the Year, Song of the Year og Best Pop Duo/Group Performance. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

På den lange bane sætter Grammy-aftenen sig som et negativt minde, der trækker tråde tilbage til sangerens barndom i fristaden Christiania.

- Man kan sige, at staten var min fjende hele min barndom. Jeg er vokset op på Christiania med den her trussel om at blive smidt ud. Man fik breve lige inden juleaften om, at vi skulle være ude 1. januar.

Var det den vrede, du kunne mærke den aften?

- Det er den der dybt siddende følelse af uretfærdighed, hvor faktum er, at alle kan ikke vinde. Men alle, der sad som nominerede i salen den aften, var jo fucking vindere.

- Man frygter jo ikke at være god nok

Når sangerens indre konflikt skrælles helt ind til benet, handler det om frygt. Men hvilken frygt, spørger coach Pernille W. Lauritsen. En frygt de fleste kender, viser det sig:

- Man frygter jo ikke at være god nok. Det er jo den virkelig barnlige følelse af at blive udelukket fra et fællesskab.

Da du så kom ud på den anden side, hvad var det så, du lærte af den her oplevelse?

- Det tog langt tid at lære noget som helst. Og nu går vi tilbage til at turde blive ved med at frygte succesen, fordi vi kender nederlaget. Jeg er god til at takle nederlag! Undtaget til Grammy-showet. For første gang i mit liv, har nederlaget præget mig negativt.

- Det tog mig nogle uger, måneder … måske har det taget mig indtil i dag at forstå, hvorfor jeg skulle lide det nederlag, det var.

Hvorfor skulle du det?

- Det skulle jeg jo, fordi det skulle give mig drivkraften til at komme derop og fucking vinde. Og næste gang, når jeg står deroppe, så skal jeg jo ikke sige: Åh, jeg er så lykkelig lige nu. Så skal jeg sige: Hvor har jeg været lykkelig på vejen op til den her scene. Og det er det, der er vigtigt at holde fast i.

Du kan høre hele interviewet med Lukas Forchhammer i programmet ’Det du frygter’ her og som podcast.

FacebookTwitter