Lukas Graham, hits og koncertsucces: I dag er Christianias musikliv for alle

Gratis koncerter i det fri, store internationale navne og stadens helt egen popstjerne. Her er fortællingen om Christianias musikliv, der ikke længere kun er for de få.

  • Er der gået mainstream i Christianias musikliv? Lukas Graham (tv.) har i hvert fald hittet over de meste af verden og på Nemoland vrimler det med både turister og københavnere ved søndagskoncerterne med store navne. Nederst til højre ses Karen Mukupa under en mindekoncert for Natasja. (Foto: © Kollage, Scanpix)
  • Mange udenlandske medier i år har været forbi Christiania for at høre nærmere om Lukas Grahams gamle kvarter på Christianshavn. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)
  • Karen Mukupa kom meget på Christiania som yngre sammen med veninden Natasja, der døde i 2007. Her ses hun under en mindekoncert i Tivoli for Natasja. (Foto: © MOGENS FLINDT, Scanpix)
1 / 3

Store bands som Metallica og Red Hot Chili Peppers har spillet der. Det samme har Bob Dylan – endda to gange - og danske kunstnere som Wafande og Szhirley har sågar boet der.

Og så har stedet fostret popfænomet Lukas Graham.

Musikken fylder uden tvivl meget på fristaden Christiania – det har den faktisk gjort siden begyndelsen i 1971.

Efter skudepisoden på staden den 31. august - og christianitternes efterfølgende nedrivning af boderne på Pusher Street - er det dog alt andet end Christianias ellers så farverige musikliv og koncerter, der har fyldt i medierne den seneste tid.

Steder som Christiania fascinerer musikere

Fabian Holt forsker blandt andet i musikmiljøer og har undersøgt, hvad alternative kvarterer som Christiania betyder for musikere.

Han fortæller, at kreative miljøer - og særligt bohemekulturen - virker som en magnet for mange kunstnere og deres søgen efter fortællingen om noget andet end normen i det øvrige samfund.

- Steder som Christiania fascinerer mange kreative. Når man ser bort fra alt turisthalløjet, så er der en drøm om politisk og social frihed og et kreativt frirum, hvor man selv laver tingene. Den fortælling er ret stærk, og den identificerer mange artister sig med, siger han.

I sidste uge rev christianitterne pushernes boder ned efter skyderiet i Pusher Street. Man mødes dog stadig af lugten af hash, når man går rundt på staden. (Foto: © © Uffe Weng, Scanpix)

Nemt at finde et sted at øve med bandet

Fortællingen om Christiania har Kirsten Larsen Mhoja styr på. Hun har boet der i 36 år og er i dag en del af pressetjenesten og en af dem, der nyder godt af de mange musikalske arrangementer og koncerter på staden.

- Vi bor jo i Tivoli for voksne, som hun udtrykker det.

Hendes forklaring på, at der er så mange koncertsteder i bydelen, og at mange af christianitterne selv spiller musik, er, at forholdene for spirende musikere altid har været gode.

- Det er forholdsvis nemt at finde et sted at øve. Det var det, der fik musikken til at blomstre i 70’erne, fordi hele Københavns undergrund rykkede ind her, fordi de pludselig kunne få lokaler gratis.

I dag er det dog ikke længere gratis for bands at øve i Christianias lokaler, men det er ”stadig billigere end i resten af København”, siger Kirsten Larsen Mhoja.

- Christiania er en kunstnerfristad. Folk vil gerne kalde det så meget. Så skal vi være et økologisk eksperiment og alt muligt, men jeg synes, det skal være en kunstnerfristad, siger hun.

Skyderi har lagt en dæmper på musikken

Christiania har cirka 800 beboere og knap ti spillesteder – altså et koncertsted for hver 80. indbygger. Det ældste er Loppen, der har ligget med ryggen ud mod det øvrige Christianshavn siden 1973.

I Christianias Jazzklub, der også kaldes Børneteatret, bor Jess Harpsøe. Han er formand for foreningen bag klubben. På spørgsmålet om, hvorfor Christiania stadig kan trække kunstnere til, svarer han spørgende:

- Var det ikke mere i 70’erne?

Efter skyderiet den 31. august og rydningen af Pusher Street er det ikke rigtig det samme. Nu er klubben kun halvt fyldt op i forhold til før, siger han.

Alligevel kalder han stadig Christiania for et trækplaster for kunstnere og for Rytmisk Konservatorium, som ligger ved siden af fristaden.

- Vi har nogle jamsessions, og der dukker nogle gange folk fra konservatoriet op. Og så har vi jo venner, der spiller rundt i hele verden, og som ofte skal forbi Christiania, når de er i København, siger han.

Forsanger Anisette fra Savage Rose - her under en koncert i Tivoli - er kommet på Christiania hele sit liv. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Szhirley samlede inspiration på staden

Børneteatret kender sangerinden Szhirley godt. Hun er en af de kunstnere, der boede på staden som helt ung, og som selv har optrådt på Christiania flere gange – blandt andet i Den Grå Hal og på Nemoland.

Og så har hun lige udgivet en sang om staden, "Morgenstund".

- Der er en masse inspiration at hente herude på mange forskellige planer. Og så er der Børneteatret, hvor der er megahyggelige arrangementer med jazz og det ene og det andet. Der er så mange tilbud herude, siger hun.

Hun er naturligvis ikke den eneste Christiania-begejstrede sanger eller musiker med hitpotentiale, der har boet i fristaden.

Wafande har for eksempel boet der som barn, og historien om christianitten Lukas Forchhammer fra bandet Lukas Graham kender vi alle.

Faktisk har fortællingen om sangeren fra fristaden runget langt uden for landets grænser lige siden, bandet fik sit internationale gennembrud med hittet ’7 Years’. En fortælling, som medier fra flere lande har været forbi Christiania for at skrive om.

Derudover har mange bands og musikere udefra haft deres gang på staden – folk som Savage Rose og rapperen Natasja. Sidstnævnte døde i 2007, fik opkaldt en gade efter sig og har i dag også sit eget vægmaleri på Christiania.

Lukas Forchhammer fra danske Lukas Graham er opvokset på staden. Bandet formåede tidligere i år at slå igennem i blandt andet USA, hvor de her ses ankomme til MTV Video Music Awards i New York. (Foto: © ANGELA WEISS, Scanpix)

Turister og københavnere flokkes om gratis koncerter

Det er også populært blandt danske bands at optræde på voldene mellem Christianshavn og Amager. Ikke bare på det gamle spillested Loppen, men også på Nemoland.

Her holder man hver sommer gratis udendørskoncerter, og de er blevet noget af et tilløbsstykke for både turister og københavnere. I år har man blandt andre kunne opleve Gnags, Fallulah, Phlake, Laid Back, Aura, Saybia og Karl William.

Ralf McEwan er med i Nemolands bestyrelse og har været med til at arrangere de velbesøgte koncerter i mange år.

- For fem år siden lagde vi stilen lidt om. I stedet for at have upcoming bands målrettede vi det mod nogle lidt større navne, som kunne tiltrække et blandet publikum og omsætning. Langt størstedelen kommer udefra, og der er mange turister, fortæller han.

Så selvom det er store navne - nye som gamle - løber søndagskoncerterne rundt, fortæller Ralf McEwan.

Cafe Nemoland er et populært sted på Christiania - særligt om søndagen hver sommer, hvor stedet disker op med gratis koncerter. Og takket være de mange turister og kunder i baren til hverdag, kan det godt køre rundt, siger Ralf McEwan fra Nemoland. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Mukupa: Nemoland lige så stort som Grøn Koncert

Karen Mukupa er en af dem, der har optrådt på Nemoland – både de senere år og dengang, det primært var barens trofaste kunder, der var publikum. I dag glæder hun sig over, at stedet tiltrækker folk fra nær og fjern.

- Jeg kan godt lide, at Nemoland er blevet et sted som etablerede navne også tager seriøs. Selv føler jeg, det er som at få lov at spille på Grøn Koncert, siger sangerinden, der som teenager lavede rapduoen No Name Requested sammen med Natasja.

De to unge rappere blandede som nogle af de første herhjemme hiphop med dancehall, og den nye genre var noget Christiania tog godt imod.

- Musikalsk har Christiania helt sikkert været et frirum for mig og Natasja. Stedet er og var åbne overfor alle genrer, siger sangerinden, og kommer faktisk til at tænke på sit gamle hjemland Zambia:

- Ligesom Afrika er Christiania et af de få steder, hvor også ældre mennesker kan danse og nyde musikken sammen med de unge - uden at der bliver set skævt til de 65-årige.

Karen Mukupa har netop udgivet sin nye single ”Yndlingssteder”, men den handler nu ikke om Christiania. Og dog.

- Christiania er helt sikkert et af mine yndlingssteder. Nogle af de dage, jeg har haft mest kær, var i hvert fald på staden.