Lukas Graham topper i USA: Her er de andre danske Billboard-hits

’7 Years’ ligger netop nu i top 10 på den amerikanske Billboard-hitliste – men andre danskere har været der før Lukas Graham.

Hverken danskerne eller den øvrige befolkning verden over kan tilsyneladende få nok af Lukas Graham og hittet ’7 Years’.

For få dage siden indtog nummeret en niendeplads på den amerikanske hitliste Billboard Hot 100, der dækker over spilletid i radioen, streaming og salg. Dermed kan gadedrengene fra Christiania skrive sig ind i en lille og eksklusiv klub af danskere, der før har været forbi de øverste ti numre på den prestigefulde Billboard Hot 100-liste.

2015: Major Lazer and DJ Snake feat. MØ - ‘Lean On’Placering: Nummer 4

Godt nok er Major Lazer et amerikansk band, men som sanger og sangskriver på verdenshittet ’Lean On’ har de pæredanske MØ eller Karen Marie Ørsted, som hendes borgerlige navn lyder. Nummeret nåede en flot fjerdeplads på Billboard-listen i august 2015, en andenplads på den officielle single-hitliste i Storbritannien samt en førsteplads på listen over mest streamede numre nogensinde på Spotify.

1997: Aqua – ’Barbie Girl’Placering: Nummer 7

Aquas største amerikanske hit nåede en syvendeplads på Billboard-listen i september 1997 og blev gruppens eneste hit, der nåede en top 20-placering på listen. Sangen toppede desuden hitlisterne i Storbritannien, Australien og mange europæiske lande. Singlen har solgt over syv millioner eksemplarer på verdensplan.

1988: White Lion –’ When the Children Cry’Placering: Nummer 3

Ligesom ‘Lean On’ er ‘When the Children Cry’ ikke et 100 procent dansk nummer. Men forsangeren i rockbandet White Lion er dansk og hedder Mike Tramp. Sammen med den amerikanske guitarist Vito Bratta dannede han i 1983 bandet, der hittede i 1980’erne og i de tidlige 1990’ere. ’When the Children Cry’ fik i 1988 en tredjeplads på Billboard-listen. Året før havde bandet også været på top 10, da ’Wait’ ramte en ottendeplads.

1962: Bent Fabricius-Bjerre – ’Alley Cat’ Placering: Nummer 7

Nummeret blev oprindeligt skrevet som kendingsmelodi til tv-programmet ‘Omkring et flygel’. Et program, der havde Fabricius-Bjerre som vært, og hvor han fik besøg af forskellige kendte musikere i studiet. Pladeselskabet omdøbte dog nummeret til ’Alley Cat’ (baggårdskat), da de ikke mente, at oversættelsen ’Around the Piano’ ville fungere. Også Bent Fabricius-Bjerres navn blev ændret til Bent Fabric, da nummeret skulle lanceres i USA. Lanceringen lykkedes til gengæld rigtig fint, og i 1963 sikrede Fabricius-Bjerre sig en amerikansk Grammy for ’Best Rock and Roll Recording.’

1961: Jørgen Ingmann – ’Apache’ Placering: Nummer 2

Man skal 55 år tilbage i tiden for at finde det højest placerede danske hit på Billboard-listen nogensinde. I 1961 kom Jørgen Ingmann nemlig helt op på en andenplads med det instrumentale nummer ’Apache’. Nummeret er skrevet af den britiske sangskriver Jerry Lordan og blev først indspillet af den britiske gruppe The Shadows i 1960, og deres version toppede hjemlandets hitliste samme år. Men i USA var det Jørgen Ingmanns version, som fik succes. Nummeret er siden da blevet indspillet og samplet af et hav af musikere – fra Tommy Seebach til The Sugarhill Gang.

Kilder: Billboard, Ekstra Bladet, Politiken, TV 2 og Wikipedia

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1134270826623440

Facebook
Twitter