Måske den vildeste aften i dansk rock: 90’ernes to største rockbands mindes vigtigt jubilæum

For præcis 25 år siden kæmpede Dizzy Mizz Lizzy og Kashmir hårdt om at vinde DM i Rock og dermed en pladekontrakt.

(Foto: Collage © Scanpix)

I 1990’erne kunne det ikke blive meget større end de to danske rockbands Kashmir og Dizzy Mizz Lizzy.

Hver især leverede de lydbilledet til mange gymnasiefester, en horde af hits til radiostationerne og deres koncerter skabte ofte ekstatisk fællessang.

I dag er Kashmir gået i opløsning, mens de tre medlemmer af Dizzy Mizz Lizzy genfandt hinanden og i 2016 udsendte deres tredje studiealbum.

Men tilbage i 1993 var de begge unge amatørbands, der kæmpede om den samme pladekontrakt i finalen af konkurrencen DM i Rock. Det er præcist 25 år siden i dag.

Dizzy Mizz Lizzy vandt over Kashmir

30. april 1993 hapsede Dizzy Mizz Lizzy titlen som vinder af DM i Rock foran rivalerne i Kashmir, der måtte nøjes med en andenplads, og i dag dedikerer P6 Beat derfor en stor del af sendefladen til 25 års jubilæet for en af de måske mest markante aftener i dansk rocks historie.

Mens du læser videre, kan du jo oplagt lytte til Dizzy-hittet 'Silverflame', som bandet optrådte med til DM i Rock:

0:00
  • Skolekammeraterne Søren Friis, Tim Christensen og Martin Nielsen som helt unge Dizzy-stjerner tilbage i 90'erne. Bandet udgav sit første album i 1994. (Foto: JENS N © Scanpix)
  • Men Dizzy Mizz Lizzy kan stadig. Her ses Tim Christensen på Roskilde Festivals Orange Scene i 2016, hvor bandet udgav et nyt og tredje studiealbum. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Dizzy Mizz Lizzy kan stadig fylde pladsen foran Orange Scene. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)
  • De er blevet lidt ændre at se på, men lyden er den samme som i 90'erne - en god omgang metalrock. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)
1 / 4

- Vi var ved at dø af skræk

Modsat nybegynderne Kashmir var det ikke første gang, at Dizzy – som mange fans bare kalder dem – deltog i DM i Rock. Faktisk var det tredje gang, bandet nåede i finalen i DM i Rock.

Men selvtilliden var alligevel ikke helt i top, fortæller Tim Christensen fra Dizzy Mizz Lizzy, der i anledningen af jubilæet er blevet interviewet til P6 Beat sammen med Kasper Eistrup fra Kashmir.

- Jeg følte mig utrolig ung og lille i denne forsamling af band på Montmartre, hvor finalen var. Og jeg kan huske, I havde fans med. Det havde jeg ikke set før, mindes Tim Christensen.

Trods opbakning fra fans, var de ellers så selvsikre gutter i Kashmir også nervøse.

- Jeg kan huske, at vi gik først på scenen til DM i Rock, og at vi var ved at dø af skræk, siger Kasper Eistrup ind og tilføjer:

- Vi syntes egentlig, at vi gjorde det meget godt, og vi havde jo en ret stor fanskare, fordi vi havde spillet så mange små steder, og så hørte vi alle de bands, der kom efter os. Vi tænkte hele tiden, jaaarh, den er da hjemme. Men så kom det sidste band på.

Blæste modstander helt omkuld med hit

Sidste band på scenen var selvsagt Dizzy Mizz Lizzy. Og gruppens metalinspirerede rock blæste Kashmir helt omkuld.

- Da I går på scenen og går i gang med at spille, kan jeg huske, at jeg tænkte meget hurtigt: Hold da op. De spiller satemesparkende godt. Så vi kiggede alle sammen på hinanden og tænkte: Han er god, siger Kasper Eistrup.

Det var Tim Christensen, som pilen pegede på.

- Tim var pisseirriterende god, for han havde den der naturlighed. Og jeg kan huske, at jeg havde sangene på hjernen, da jeg gik hjem den aften, siger Kasper Eistrup og nynner Dizzyhittet ’Silverflame’.

  • Her ses Mads Tunebjerg, Asger Techau og Kasper Eistrup på et billede fra 1996 efter udgivelsen af bandets anden album, 'Cruzential'. (Foto: Morten Dueholm © Scanpix)
  • Kashmir blev til en kvartet i 2000. Her ses Asger Techau, det nye medlem Henrik Lindstrand, Mads Tunebjerg og Kasper Eistrup. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)
  • Her ses Kashmir på scenen til Fredagsrock i Tivoli i 2012. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)
  • Lige siden 1993 har Kashmir haft fans takket være deres energiske koncerter. Her ses publikum under deres Tivoli-koncert i 2012. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)
1 / 4

Han erkender, at det ikke bare var irriterende at have rivalernes ’brillante’ hit i hovedet, men også at Kashmir var meget misundelig på Dizzy Mizz Lizzy.

- Ja, helt vildt. Og samtidig var den akkompagneret af en følelse af, at det var fuldstændig på sin plads. Vi følte os besejret, men af nogle som var virkelig gode og et godt band.

0:00

Skelsættende møde foran musikbutik

Med dysten om den samme pladekontrakt ved DM i Rock i 1993 var der lagt op til rivalisering mellem de to bands – men den ballon mistede hurtigt pusten.

Kort efter DM i Rock render Kasper Eistrup og Kashmir-bassist Mads Tunebjerg nemlig for første gang på Tim Christensen og Dizzy-bassisten Martin Nielsen foran en musikbutik i København.

Første tanke i Kasper Eistrups hoved er: Åh nej.

- Men så faldt vi i snak, og så slog det mig bare, at Tim er virkelig sød, spørgende og meget orienteret om os, og han vil gerne snakke. Jeg tænkte: Gud, hvor er han venlig og behagelig. Jeg troede jo, at Tim var sådan en attitude-dude, men det var der ikke noget af.

- Bare fordi vi vandt, så betød det jo ikke, at så var vi the champions. Jeg var jo stadig meget nysgerrig på, hvem I var, siger Tim Christensen og uddyber sin begejstring:

- Jeg fik jeres demobånd og blev fuldstændig forelsket i alle sangene. Så da jeg mødte dig foran musikbutikken, var det jo lige midt i min forelskelse i jeres musik. Så selvom jeg måske var relativt indadvendt, så syntes jeg, at du skulle have det at vide, nu hvor jeg havde chancen.

Kasper Eistrup arbejder i dag som billedkunstner. Her ses han med et par af sine værker under en udstilling på Galleri Benoni i København sidste år. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Rivalisering blev til venskab

Mødet viste sig at blive starten på et fællesskab mellem de to bands, der blandt andet begyndte at tale sammen, mødes til fester og ikke mindst i forbindelse med gruppernes koncerter på de samme festivaler og scener.

- Det blev egentlig et ret tæt venskab, konstaterer Kasper Eistrup tilfreds.

0:00

I dag kender vi det nu opløste Kashmir for hits som ’Rocket Brothers’, ’Graceland’, ’Lampshade’ og ’Mouthful of Wasps’. Kasper Eistrup har nu kastet sig helhjertet over billedkunsten, mens de tre andre medlemmer af bandet i dag arbejder med musik hver for sig.

0:00

Tim Christensen har siden 90’erne haft succes som solist og sangskriver. I dag optræder Dizzy Mizz Lizzy stadig med de gamle ørehængere som ’Silverflame’, ’Love Is A Loser’s Game’, ’Rotator’ og de nye sange som ’I Would If I Could But I Can’t’.

Facebook
Twitter