Manden bag Jul det' cool: Jeg slukker for radioen, når den kommer på

Nikolaj Peyk skrev teksten til ’Jul det' cool’ som et opgør med den hule jul. Nu er sangen blevet en del af alt det, den oprindeligt var imod, siger han.

MC Einar blev dannet af DJ Dan og Nikolaj Peyk. Einar Enemark kom hurtigt med i rapgruppen som rapper og frontfigur.

Nikolaj Peyk skrev 'Jul det' cool' sammen med Jørgen Juul, mens Einar Enemark lagde stemmen til sangen om julen med alle trængslerne. Nikolaj Peyk fortæller her, hvordan sangen blev til.

Hør sangen her.

- Der var ingen, der havde tænkt sig, at 'Jul' det cool' skulle være et hit. Vi i MC Einar havde fået succes med vores debutalbum, og vores pladeselskab spurgte, om der var noget, vi gerne ville lave. "Vi vil gerne lave en julesang," sagde vi så, og det, synes de, kunne være meget sjovt. De tænkte nok, det var en billig måde at gøre drengene glade, når de nu var en succes.

- Vi fik noget studietid i august, hvor det var billigt. Men jeg var ikke vant til deadlines, og det er ikke nemt for mig at skrive rap. Det er ikke noget, jeg spytter ud af ærmet, jeg vil gerne skrive nogle sætninger, som, jeg selv synes, er nogenlunde begavede, og som hænger godt sammen. Så det der med at teksten pludselig skulle være færdig, det var sådan lidt: "oh shit".

- Ham fra pladeselskabet, Jørgen Juul, han ville gerne støtte. Han åbnede en flaske rødvin og sagde: "kom, nu gør vi det sammen". Det var rart for mig.

Vi ville gennemhulle myten om julen- Det tog en aften at skrive teksten. Men meget af teksten er improviseret i studiet. Hele "det skete i de dage i november engang, at de første kataloger satte hyggen i gang," fandt vi på i studiet. Og også "jeg drømmer om en hvid sandstrand".

- Vi ville lave et snapshot om julen. Af en eller anden sær årsag var julen indtil da blevet portrætteret meget glittet. Når man hørte om julen, handlede det altid om hygge, at være i familiens skød osv. Grunden til, at vi havde lyst til at lave den sang, var, at vi så kunne gennemhulle myten lidt. Sådan noget med, at når man skal købe julegaver, så står man med alt for meget tøj på i et overfyldt storcenter, der er alt for varmt. Det er sådan, jeg huske december. Det er bare at tage ned fra hylden, for det er jo en ret sindssyg måned.

Slukker for radioen, når den kommer på

- Vi regnede ikke med, at 'Jul' det cool' ville blive en succes, for vi var ikke vant til, at folk kunne lide musikken, som vi lavede. Men fra den ene dag til den anden kunne alle lide det. Det var virkelig en underlig mindfucker.

- Det var mærkeligt for os at være et par underlige, tossede hiphoppere, som ikke kunne komme på vores stamsted Thomas P. Hejles længere, fordi alle syntes, vi var nogle sellouts.

- Sangen har ikke rigtig nogen betydning for mig. Jeg står ikke og trommer på brystet og siger "se mig, se mig". Som regel slukker jeg for radioen, når den kommer på.

- På mange måder er sangen blevet en repræsentant for alt det, den oprindelig var imod. Den er en reaktion imod nogle af de tomme og indholdsløse traditioner i julen. Og nu er den selv blevet en del af de samme indholdsløse traditioner. Det bliver den dejlig ligegyldig af.

Du kan læse mere om MC Einar her.