Medieordførere om DR-orkestersag: Ministeren kan ikke tælle til 90

Fremtiden for DR's Underholdningsorkester er fortsat uvis, efter at partierne bag medieaftalen mødtes i Kulturministeriet i dag.

Musikerne i DR's Underholdningsorkester ved fortsat ikke, om de er købt eller solgt.

Heller ikke mandag blev dagen, hvor musikerne i DR's Underholdningsorkester kunne komme nærmere en afklaring om, hvorvidt de er fyret eller ej.

Det står klart efter, at Folketingets medieordførere har forladt dagens møde i Kulturministeriet.

DR's plan om at lukke Underholdningsorkestret fra årsskiftet var eneste punkt på dagsordenen - en sag, som har lagt et voldsomt pres på ministeren. Og mødet har ikke mindsket presset.

- Ministeren har et problem med at tælle til 90. Det er som om, ministeren slet ikke er klar over, at der er et flertal i Folketinget, som vil bevare Underholdningsorkestret, siger De Konservatives Lars Barfoed til DR.

Venstre: Amatøragtigt

Kulturministeren har indtil nu afvist at gribe ind over for DR's beslutning med henvisning til armslængdeprincippet, der betyder, at politikerne ikke kan diktere, hvad DR skal sende.

Men på mandagens møde fremlagde Enhedslisten et forslag om, at man kan bruge den overskydende licens til at redde DR's Underholdningsorkester.

Det forslag bakker både Venstre og De Konservative op om, og de er vrede over, at ministeren ikke accepterer, at alt tyder på, at der er et flertal mod regeringen i orkestersagen.

- Jeg synes, det har været amatøragtigt. Ministeren har lige fra start vidst, at der har været et flertal imod hende, men i stedet for at prøve at finde en løsning, så trækker ministeren det i langdrag, siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Hastedebat i Folketinget

Kulturminister Marianne Jelved mener dog ikke, at hun kan handle anderledes. Hun vil have afklaret, hvorvidt det er juridisk muligt at bruge overskuddet fra licensmidlerne til at redde Underholdningsorkestret.

- Vi ved slet ikke, hvor mange overskydende licensmidler, der i givet fald bliver, siger kulturministeren.

Til mødet mandag har de borgerlige partier og Enhedslisten bedt Marianne Jelved om at kaste endnu et blik på den model, Enhedslisten har udformet.

Det har hun to dage til.

Onsdag er der samråd igen, og herefter hasteforespørgselsdebat i Folketingssalen. Og her vil det vise sig, om der er et flertal udenom regeringen.

- Vi ved udmærket, at det er december måned, vi er i. Derfor skal vi også finde en løsning hurtigt, siger Marianne Jelved.