Melanie C: Først nu forstår jeg, hvad 'Girl Power' har betydet

Den koncert-aktuelle 'Sporty Spice' er stolt over at have Adele, MØ og Emma Stone som fans.

Havde man fortalt Melanie C tilbage i begyndelsen af 1990‘erne, at hun her i 2017 ville være synonym med begrebet ‘Girl Power’, ville hun nok bare have kigget underligt på en og grint lidt forundret.

Dengang var den engelske sangerinde fra arbejderbyen Liverpool lige blevet castet til det nye pigeband Spice Girls.

Og sammen med de fire andre bandmedlemmer - Emma, Geri, Victoria og Melanie B - knoklede hun for at sparke døren ind til den musikbranche, som i den grad var præget af mænd.

- Vi havde ingen planer om at tale om feminisme og ‘Girl Power’. Det skete bare helt naturligt, da vi kom ind i en industri, hvor budskabet var, at pigebands hverken kunne sælge albums eller magasiner, fortæller Melanie C, som i aften giver solokoncert i musikhuset Odeon i Odense, til DR Nyheder.

- Det var simpelthen noget pis, og vi ville ikke finde os i det. Derfor blev det meget vigtigt for os at tale om netop ‘Girl Power’. Og tak skæbne, at det skete, for det endte med at blive så vigtigt et budskab - og en enkel måde for unge piger at forstå, hvad feminisme og lighed går ud på, siger Melanie C, som i dag er 43 år.

Og budskabet - der kort og godt betyder, at kvinder skal tro på sig selv, være uafhængige af mænd og tage deres egne beslutninger - har i den grad haft sin gennemslagskraft.

Verdensstjerner som Adele, den oscarvindende ‘La La Land’-skuespiller Emma Stone og danske MØ har svoret troskab til det. Og de peger i dag på Spice Girls som årsag til, at de overhovedet valgte kunstervejen.

- Vi er alle så stolte over det, vi har opnået som Spice Girls. Dengang var vi så unge, og vi forstod ikke helt den indflydelse, vi havde på især unge piger. Men når vi i dag, 20 år senere, møder vores fans, så fortæller de de mest fantastiske ting. Det er nu, vi for alvor indser, at det, vi ved lidt af et tilfælde satte i gang, var rigtig, rigtig stort.

Melanie C er i dag 43 år og har en datter. (Foto: Mike Marsland © 2015 Mike Marsland)

'Det var vanvittigt'

Der er sket meget med Melanie C, siden hun iført stribede Adidas-træningsbukser og kulørte sportstoppe slog igennem som den ene femtedel af pigegruppen Spice Girls.

- Nogle gange ville jeg ønske, at jeg kunne vende tilbage til mine 20‘ere med min nuværende bevidsthed, for jeg tror, jeg ville have nydt det mere, siger hun.

‘Det’ henviser til den omgang ‘Spicemania’, som verden blev ramt af, efter at singlen “Wannabe” kom på gaden i sommeren 1996.

Sangen, der var blevet strikket sammen på mindre end en halv time, røg til tops over hele verden. Og den blev fulgt op af popskæringer som '2 Become 1', 'Say You’ll Be There' og 'Spice Up Your Life', der ligeledes blev verdenshit.

- Vi var et meget farverigt, energifyldt og sjovt band, hvis jeg selv skal sige det. For os handlede det om at bringe folk sammen og hylde vores forskelligheder. Og så selvfølgelig at have det godt, fortæller 'Sporty Spice', der er blevet hendes alter ego, i dag.

Spice Girls er den dag i dag stadig en af verdens største pigegrupper. (Foto: Brian Rasic © This content is subject to copyright.)

I et par få, men intense år var Spice-pigernes liv én lang promotiontur med nye optrædender, interviews og titusindvis af skrigende fans hver dag.

Ved siden af det nåede de blandt andet at indspille en biograffilm, udgive et Playstation-spil og blive foreviget som barbiedukker.

- Det var vanvittigt. Vi rejste konstant, arbejdede mange timer, og der blev vendt op og ned på hele ens liv. Men det var også vidunderligt, og jeg har meget taknemmelig for, at jeg har oplevet det.

Depression og spiseforstyrrelse

Bandet nåede at sælge mere end 80 millioner album, inden de gik hver til sit begyndelsen af 00‘erne.

- Jeg tror kun, at man kan leve sådan et liv, når man er ung, og hvor man ikke skal bekymre sig om noget som helst. Bandet var jo vores liv, og vi havde hverken børn, familier eller noget ansvar, så det var perfekt. Men omvendt er det en skam, for jeg tror, jeg ville have nydt det mere, hvis jeg havde haft alle de erfaringer, som jeg har i dag, siger Melanie C.

Melanie C forlader København efter to koncerter i 1997. (Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

For det var langt fra nogen nem tid for Melanie C.

Efterfølgende kom det frem, at hun led af både depression og spiseforstyrrelse, mens hun var en del af gruppen. Og i de seneste år er hun bevidst begyndt at tale mere åbent og ærligt om det.

- I Storbritannien er det stadigvæk ret tabubelagt at tale om ens psykiske helbred. Og nu hvor jeg er blevet ældre, har jeg indset, hvor mange som lider – og hvor mange som lider i stilhed. Det er så udbredt, og det påvirker så mange mennesker, og derfor er der brug for, at det ændrer sig. Derfor har jeg besluttet mig for at være åben om det, for hvis jeg kan hjælpe andre med min historie, så er det kun godt, siger hun.

MØ har inspireret mig

Efter tiden i Spice Girls kastede hun sig over en solokarriere.

Bryan Adams sparkede den i gang med duetten 'When You're Gone', og hun er den af de fem kryddersild, der fået størst succes på egne ben.

Hendes debutalbum, ‘Northern Star’, blev et stort hit med sange som 'Never Be The Same Again' og 'I Turn To You'.

Og efterfølgende har hun udgivet seks soloalbum - seneste 'Version of Me' fra 2016, der har fået fine anmeldelser i hjemlandet.

Det er blandt andet det album, hun i aften optræder med i Odense, og hun er selv glad for den mere elektroniske lyd, hun har fået. Det skyldes ikke mindst odenseanske MØ, som er selverklæret superfan af Melanie C, og som hun har optrådt med flere gange.

- Det har været vidunderligt at opdage hende, siger Melanie C om MØ.

- Jeg elsker hendes energi, hendes stærke attitude, hendes talent og hendes meget interessante musik. Og det er da sjovt, at Spice Girls inspirerede hende, da hun var ung, og nu inspirerer hun mig. Så det er som om, at cirklen er fuldendt, siger Melanie C, der har planer om at vende tilbage til studiet, denne turne er rundet af.

Melanie C var danske MØ's store idol, da hun var barn. Her optræder de sammen til MØs koncert i London sidste år. (Foto: Burak Cingi © 2016 Burak Cingi)

Reunion-rygter er blevet en joke

Og så er der spørgsmålet, som hun er blevet stillet et utal af gange i de seneste år:

Bliver Spice Girls nogensinde gendannet?

Victoria Beckham, der i dag har kastet sig over modebranchen, har udtalt, at hun ikke vil vende tilbage til musikscenen med sine fire kollegaer igen. Og da Spice Girls sidste år kunne fejre 20 års jubilæum, meddelte Melanie C, at hun ikke ville deltage i den reunion, som de tre resterende medlemmer - Geri Halliwell, Emma Bunton og Melanie B - prøvede at få stablet på benene.

I dag er svaret dog ikke så ultimativt.

- For at være ærlig, så ved jeg det virkelig ikke. Måske, måske ikke. Det er en af de slags ting, siger hun og fortsætter:

- Jeg ville dog elske at vende tilbage til scenen med mine piger, men intet er planlagt. Og efter at vi blev gendannet i henholdsvis 2007 og 2012 til afslutningen af OL i London (hvor alle fem deltog, red.), føler jeg ikke, at det ville gøre hverken os eller vores fans nogen ære, hvis ikke vi alle fem var med, siger hun og griner af, at prins William i sidste uge spurgte Emma Bunton, om de var ved at blive gendannet.

Seneste gang de fem Spice Girls optrådte sammen, var til OL-afslutningen i London i 2012. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

- Det er nærmest på ugebasis, at der bliver skrevet om det i Storbritannien, så det er ved at være lidt af en joke. Selvom det var virkelig sødt af prins William at spørge til vores fremtid, så er jeg sikker på, at han bare lavede sjov.

Melanie C optræder i aften klokken 20.00 på Odeon i Odense.

Facebook
Twitter