Mø efter massiv international succes: Fuck, hvem er jeg egentlig?

Efter to år med verdensomspændende succes blev den danske sangerinde kastet ud i en regulær identitetskrise.

- Shit, jeg ved ikke, hvad jeg skal have på.

Der er under en halv time til showstart, og Mø har stadig ikke besluttet sig for, hvilket tøj hun skal have på. Bordet i sminkerummet flyder med make-up, og spredt rundt i rummet ligger tasker og bunker af tøj. I aften skal Mø optræde for et intimt publikum af omkring 100 fans og venner ved optagelserne til programmet 'Moyo Live' på P3. Trods nervøsiteten, glæder hun sig, men lige nu er der tøjkrise.

Og så får hun øje på mig. Jeg er blevet lovet et kvarter med den danske popstjerne, og de femten minutter starter efter den stramme tidsplan nu. En mand fra pladeselskabet begynder at diskutere med Mø, om interviewet mon ikke kan laves senere, men så skærer den 29-årige sangerinde igennem og vender sig mod mig:

- Ej, det er heller ikke fair, at du skal stå at vente. Det er jo spild af din tid. Lad os bare gøre det nu, siger hun.

Hun er verdenskendt sangerinde, med et af verdens mest streamede numre på samvittigheden. Hun flyver luftrummet tyndt for at arbejde med udenlandske stjerneproducere af den helt store kaliber. Og hun har lynhurtigt cementeret sig som en af Danmarks største musikalske eksportsucesser.

Men trods den på papiret så glamourøse tilværelse, er der absolut ingen stjernenykker at mærke hos Karen Marie Ørsted, bedre kendt under kunstnernavnet Mø.

En helt vildt almindelig pige fra Fyn

Hun er vokset op i Ubberud, en forstad til Odense og har hele sin ungdom været en del af det kreative miljø i den fynske hovedstad.

Fra det anarkistiske punkband ’Mor’ og et job som garderobepige på stamstedet ‘Boogies’ til sin tid på det fynske kunstakademi. I dag har Mø opnået noget nær kultstatus på de fynske kanter, og står snart til at frarøve H.C. Andersen titlen som byens stolthed nummer ét.

Men det er ikke kun hjemme på Fyn, at Mø har cementeret sin status som vaskeægte popstjerne - også på verdensplan er den 29-årige fynbo blevet et særdeles velkendt bekendtskab i toppen af hitlisterne.

- Det er jo svært at forholde sig til alt det her. Jeg er jo en vildt almindelig pige fra Fyn, og det føler jeg mig egentlig fucking også stadigvæk som. Men omvendt, så har mit liv jo også ændret sig vildt meget, og jeg går og laver alle de her – i nogens øjne - vildt unaturlige ting, siger hun.

I 2014 modtog Mø den prestigefyldte P3 Prisen ved P3 Guld. Prisen blev overrakt af ingen ringere end sangerinden Melanie C fra den hedengangne gruppe Spice Girls. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Når man ligger nummer ét på alverdens streamingtjenester og synger duet med Justin Bieber og Iggy Azelia, er det nærliggende at tro, at fødderne kan være svære at holde plantet på jorden. Men for Mø sker det helt af sig selv.

- Jeg er sgu tit usikker, også når det går godt for mig, fortæller hun, mens sminkøren begynder at ligge en sort eyeliner.

- Jeg tvivler altid på mig selv, men det er ikke fordi, at jeg føler, der er et eller andet jantelovs-pres, der siger til mig, at ’ej, nu må du heller ikke får det fedt over dig selv'. Jeg tror, at det er helt naturligt, at man hele tiden sætter spørgsmålstegn ved sig selv og verden omkring en – og det tror jeg, er godt.

Popmaskinen sugede personligheden

I marts 2015 ændrer Mø’s tilværelse sig drastisk, da nummeret ‘Lean On’ udkommer. Nummeret, som Mø har lavet i samarbejde med kunstnerne Major Lazer og DJ Snake, bliver på rekordtid at kæmpehit verden over og den tilhørende musikvideo kan i dag bryste sig af langt over to milliarder visninger på YouTube.

Mø i musikvideoen til 'Lean On' der i skrivende stund har mere end 2,2 milliarder visninger på YouTube. (Foto: screendump)

Den massive succes gør, at Mø hurtigt bliver et brandvarmt navn i internationale musikkredse, og snart indbyder den ene stjerneproducer efter den anden hende i studiet for arbejde på verdens næste store hit.

- Jeg har tit følt, at jeg er blevet kastet ind i en popmaskine. Så skal jeg pludselig til Los Angeles og indspille, og igennem hele det ræs dér. Min comfort zone har altid bare været mig, der sidder i min lille hule og synger om mine følelser, så det var en vild oplevelse pludselig at skulle igennem alt dét.

Mø’s debutalbum ‘No Mythologies To Follow’ fra 2013 optog hun i et hjemmebygget studie i barndomshjemmet i Uberrud. I sin hjemmelavede vokal-boks, lavet af gamle tæpper, kunne Mø indspille sine sange i ro og mag.

Derfor var det noget af et sceneskifte, da sangerinden pludselig stod foran mikrofonen hos stjerneproducere som Diplo og Cashmere Cat og skulle levere stroferne til den næste store popbasker.

Sangerinden havde svært ved at affinde sig med sin nye tilværelse som efterspurgt hitmager, og den nye måde, som musikken blev til på.

Mø har rejst verden rundt med sin musik. Her ses hun på scenen i det populære amerikanske talkshow 'The Tonight Show' med Jimmy Fallon. (Foto: NBC © 2016 NBCUniversal Media)

- Jeg tror, at det har været rigtig godt for mig at komme ud af min comfort zone, men jeg har også haft tidspunkter, hvor jeg har tænkt “fuck det her, jeg gider kraftedeme ikke rende rundt til alle de her fucking sessions med alle de her vigtige mennesker", siger hun.

Selvom Mø er dybt taknemmelig for de oplevelser, verdenssusccesen har bragt med sig, har hun savnet at få det mere personlige lag med i musikken. Et lag, der let risikerer at gå tabt i det store popstjerne-ræs.

- Du kan nok høre, at jeg tager tingene meget personligt. Men det er fordi, at det er ekstremt vigtigt for mig at have mig selv med, og virkelig være personlig i det jeg laver. Det er jo derfor, jeg laver musik. Jeg har behov for at udtrykke nogle personlige ting og kommunikere ærligt ud til dem, der lytter til min musik.

Havde brug for et pusterum efter 'Lean On'-succes

Det pludselige internationale gennembrud betød også, at Mø og hende pladeselskab skiftede fokus. Tidligere havde de arbejdet på den notorisk svære opfølger til debuten ‘No Mythologies To Follow’, men i kølvandet på ‘Lean On’ blev plade-planerne lagt på hylden.

I stedet blev fokus at ride med på succes-bølgen, hvilket resulterede i store hits som ‘Final Song’ og Justin Bieber-duetten ‘Cold Water’.

Men tiden med stjernespækkede studiesessions og rejser frem og tilbage mellem klodens pulserende musikmekkaer kastede også Mø ud i en identitetskrise. Hun havde brug for et pusterum.

- Jeg havde jo arbejdet på den opfølgende plade så længe, og så skete ‘Lean On’ og alle de her ting. Mit liv ændrede sig jo helt vildt. På et tidspunkt vågnede jeg af den der ‘Lean On’-bobbel, som jeg nok havde været i længe, og så stod jeg pludselig dér og tænkte: “Okay, prøv lige stoppe! Fuck, hvem er jeg egentlig?".

Pusterummet blev EPen ‘When I Was Young’ som Mø sendte på gaden tidligere i år. Sangerinden havde brug for at vende tilbage til sine musikalske rødder og udgive musik, der stod i kontrast til de store velpolerede pophits.

- Du må ikke misforstå mig, for jeg elsker popmusik. Jeg elsker at lave features på andres numre og jeg elsker at udgive singler. Jeg synes egentlig, det er fedt, at vi lever i en tid, hvor man bare kan smide en single ud, når man har lavet et fedt nummer, siger hun.

- Jeg har bare også så meget brug for at få alle lagene af mig selv med i min musik. Jeg vil gerne kommunikere med hele mig, og ikke bare den der polerede popstjerne-version af mig. Jeg vil gerne vise de mørkere sider frem, og vise, at jeg har flere forskellige facetter, fortæller Mø.

Mø har spillet et hav af koncerter i både ind- og udland de sidste par år. Her ses hun i sommers på scenen til festivalen 'Panorama' i New York. (Foto: Noam Galai)

Er blevet klogere og mere moden - forhåbentlig

Efter udgivelsen af EPen har sangerinden igen for alvorlig genoptaget arbejdet med den kommende plade.

- Jeg havde brug for en afrunding af de sidste par år og få sat et form for punktum for den vilde periode, jeg har været igennem. Men nu føler jeg mig også klar til at få færdiggjort de sidste sange og få udgivet det næste album, siger Mø om pladen, som hun, uden at afsløre en tidshorisont, forsikrer om, ér på vej.

- Det har jeg sgu sikkert sagt mange gange før, men nu mener jeg det altså. Okay, det gjorde jeg nok også de andre gange, men nu ér det altså på vej, siger Mø med et hæst grin, mens sminkøren lægger den sidste makeup på plads.

Se Mø synge nummeret 'Kamikaze' live i programmet 'Moyo Live' på P3.

Der er kun ti minutter til showstart, og der er stadig en tøjkrise, der skal løses.

Men inden jeg slipper hende løs i virvaret af tasker med tøj, beder jeg Mø komme med en verbal statusopdatering på, hvor hun er i sin tilværelse lige nu.

Både som popstjernen Mø og som den 'helt vildt almindelige pige fra Fyn', Karen.

- Åh, jeg synes altid, at det er svært at analysere på, hvor jeg er lige nu. Jeg har oplevet en masse ting og årene er fuldstændigt fløjet afsted. Nogle gange tænker jeg “Puha, hvor fanden blev tiden af?".

- Jeg er jo blevet ældre og forhåbentlig også klogere. Og måske også mere moden? Jeg har været igennem en masse ting og lært en masse, men jeg har sgu svært ved at komme med en form for status. Jeg tror egentlig altid, at man er på jagt efter noget nyt, siger hun.

Karen Marie Ørsted har jagtet stjernedrømmene, det globale verdenshit og tilværelsen som fuldblods musiker - og hun har opnået det hele. Men lige nu, mens Mø med en kjole i favnen forsvinder ud af rummet, er jagten gået ind på det perfekte outfit.

Fredag gæster Mø programmet 'Moyo Live' på P3 til en snak om de seneste par års vilde succes, og byder også på en række liveudgaver af hendes største hits. Du kan høre hele programmet fredag klokken 16 - 18 på P3.

Facebook
Twitter