Musik med fuglefløjt: Dansk band har en fugl som forsanger

Bandet Dans og Lær laver musik ud af fuglefløjt udenom pladeselskaberne. Nu er bandet klar med sit tredje album, hvor fuglene er i fokus.

I bagagen ligger allerede sange som 'Skade', 'Solsort' og 'Grønirisk'. Nu har Dans og Lær kastet sig over fugle fra New Zealand på bandets nye album. (Foto: Andreas Fog-Petersen.)

Hvis en ven vil tage dig med til koncert med et band, der laver musik med fuglefløjt, hvad ville du så sige? At det er for fjollet? At det lyder som en super idé?

De fleste bliver nok lidt skeløjet, når de hører om bandet Dans og Lær første gang.

Måske fordi, det ikke er hver dag, man hører dansevenligt musik baseret på gamle kassettebånd med fuglefløjt og en ornitolog, der guider dig igennem havens fugle.

Men opskriften holder åbenbart. I hvert fald udgiver bandet sit tredje album 'New Zealand' 31. marts - denne gang med fokus på fugle langt væk fra vores breddegrader, som man kan høre blandt andet i sangen 'Kaka'.

- Det går rigtig godt. Vi får også en del forespørgsler på koncerter, lyder det begejstret fra frontmand og guitarist Bjarke Søballe Andersen-Tran, da DR Kultur møder ham og trommeslager Frederik Schumann.

Folk ved ikke om de skal grine eller græde

Succesen kan dog ikke tilskrives kærlige skub fra et pladeselskab. Tværtimod. De fem bandmedlemmer laver alting selv - alt lige fra indspilning, produktion og booking af koncerter. Selv deres albumomslag er designet af trommeslageren.

Dermed er Dans og Lær et bevis på, at man godt kan klare sig uden at få hjælp fra et pladeselskab.

- Da Bjarke kom med sine fuglenumre, syntes jeg, at det var sjovt og mærkeligt. Men jeg blev lige så skeløjet som alle mulige andre. Pladeselskaberne ved jo heller ikke, om de skal grine eller græde, for de ved ikke, hvilken genre de skal placere os under, siger Frederik Schumann.

- Vi er bare backingband til fuglene

Derfor er der heller ingen pladeselskaber, der er bidt på bandets utraditionelle fjermusik.

- Forsangeren er jo en fugl og en sampler. Vi er bare backingband til fuglene, siger Bjarke Søballe Andersen-Tran, der opfandt bandets fuglelyd.

Trods manges skeptiske modtagelse af bandet, så har vennerne i Dans og Lær formået at overvinde mange af de koncertgængere, der er mødt op med korslagte arme de seneste år.

Særligt ved Dans og Lærs koncerter på festivaler, mindre spillesteder rundt i landet, højskoler og endda enkelte folkeskoler.

Fuglemusik skaber løssluppen stemning

Standardreaktionen fra folk, der ikke tidligere har oplevet bandet live, er ellers den samme, som den altid har været, fortæller Bjarke Søballe Andersen-Tran:

- Klassikeren er, at man er en smule skeptisk under de første par numre, men så slipper flertallet af publikum paraderne og danser med. Folk er meget mindre bange for at se åndssvage ud, når de danser rundt til fuglemusik. Der bliver automatisk en løssluppen stemning.

- Folk synes, det er en sjov idé med fuglemusik, men når de har hørt os live, så kommer de også tit op og siger "Jamen, det er jo rent faktisk også god musik". Det er noget, der er meget vigtigt for os. Vi tager det her seriøst og vil gerne gøre det godt, supplerer Frederik Schumann.

Fanskaren rummer da også både unge, gråhårede P1-lyttere, studerende, dansemus og fugleinteresserede, og Dans og Lærs musik er både blevet spillet på den musiknørdede kanal P6 Beat, den folkelige P4 og P5, der især henvender sig til de modne lyttere.

FacebookTwitter