Musiker skrottede sin egen lykkelige sang: Jeg ville ikke synge den til nogen!

Sangskriveren Jacob Aksglæde er klar til at præsentere den sang, der er inspireret af den lykkeligste tid i hans liv. Og som han har droppet.

(Foto: Andreas Hüttel)

En sommernat blev til morgenfest Du tog med, som eneste gæst Vi væltede glas ned fra mit køkkenbord Jeg kunne intet se, men kun dufte dit hår

Tilsæt guitar, Jacob Aksglædes stemme og en ordentlig omgang amoriner af den der slags, der ikke tillader den nyforelskede at se igennem de lyserøde skyer.

Vi sprinter som vilde heste Vi stjæler kys uden at liste Vi kan nøjes med papvin Alt er gourmet, når du er min

Og så lige et omkvæd der understreger ovenstående pointe med de begrænsede synsevner.

Jeg ser kun dig Der er skyklapper på mig

Så har du starten på det nummer, der næsten kom til verden, da 27-årige Jacob Aksglæde - ligesom en række andre danske sangskrivere - lod sig udfordre af DR til at skrive en kærlighedssang i podcastserien 'Elsker Dig For Evigt'.

(Foto: Andreas Hüttel)

Gik efter det ultralykkelige

- Jeg ville skrive en lykkelig kærlighedshistorie. Det ville jeg, fordi jeg aldrig havde skrevet en lykkelig kærlighedshistorie til mig selv, siger sangskriveren.

Han ville vække følelsen af at være nyforelsket og fandt inspiration i eget kærligheds-cv.

Sommernatten, der indleder sangen 'Skyklapper', var faktisk en skiferie, men forelskelsen fortsatte over sommeren, der blev brugt på at drikke papvin, se 'Rejseholdet' og egentlig ikke lave så meget andet end at være forelsket.

- Vi var i gang med de første semestre på studiet og havde ikke rigtig noget job eller nogen karriere. Det hele var så uforpligtende, husker Jacob Aksglæde.

- Den tid står som noget af det lykkeligste i mit liv.

(Foto: Andreas Hüttel)

Et helt forkert sæt tøj

Forholdet holdt halvandet år. Jacob Aksglædes længste. Så lang tid overlevede 'Skyklapper' ikke.

Og det var ikke den sang, Jacob Aksglæde præsenterede som resultatet af sangskriverudfordringen, da sidste fredags afsnit af podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' blev publiceret på dr.dk.

- En god test er altid at forestille sig, at man skal synge den for nogen. Da jeg gjorde det, fandt jeg ud af, at jeg ikke havde lyst, siger Jacob Aksglæde.

- Det kan sammenlignes med at tage et helt forkert sæt tøj på. Selv om tøjet ser fint ud, så er det ikke sikkert, at det passer til personen.

Så den ovenud lykkelige sang om den vilde forelskelse blev skrottet.

- Man kan ikke beslutte sig for at skrive en sang med en bestemt stemning. Der skal være resonans med en selv. På det tidspunkt kunne jeg åbenbart ikke skrive en udelukkende lykkelig kærlighedssang, konstaterer Jacob Aksglæde.

(Foto: Andreas Hüttel)

Mindre lykkeligt, mere blåt

I stedet blev det til sangen 'Kliche'. Ifølge Jacob Aksglæde med en mere 'blå tone'.

Det er stadig en kærlighedssang om et forhold, der starter stormfuldt, men stopper inden det er kommet i gang.

Ikke fordi Jacob Aksglæde ikke længere tror på den følelse, han ville genskabe i den lykkelige sang inspireret af sin egen forelskelse.

- Det var ungt og naivt. Vi var ikke forstyrret af madplaner, mødetider, karrierer og så videre. Der var intet udover forelskelsen. Vi var bare der. Vi havde skyklapper på, husker Jacob Aksglæde.

- Nu ved jeg, hvordan det er at løbe

Tror du, at den følelse kommer igen?

- Det var et enkeltstående sted i mit liv. Det kommer ikke igen, siger Jacob Aksglæde og uddyber:

- Nu ved jeg, hvordan det er at have et liv med arbejde, karriere og forpligtelser. Nu ved jeg, hvordan det er at løbe. Hvis jeg går tilbage til det andet igen, vil jeg føle, at jeg står stille. Jeg vil føle tomhed. Det gjorde jeg ikke, da jeg var 22 år.

Jacob Aksglæde bliver stille et øjeblik...

(Foto: Andreas Hüttel)

..indtil det går op for den 27-årige sangskriver, hvad han lige har sagt.

- Det er fucking nederen, at det ikke kommer igen, griner han så.

Liv til 'Skyklapper'

Måske derfor - eller fordi DR's journalist har presset på - har Jacob Aksglæde besluttet sig for at give liv til 'Skyklapper' alligevel.

- Jeg synes egentlig, at sangen var god nok, og andre, der har hørt podcasten, har også henvendt sig til mig og sagt, at de gerne vil høre sangen, siger Jacob Aksglæde.

I podcasten leverer han en teaser til 'Skyklapper'. Herunder kan du høre hele sangen, som Jacob Aksglæde har optaget på en iphone i sin lejlighed på Amager.

0:00
(Foto: Andreas Hüttel)

Hele teksten til 'Skyklapper', som Jacob Aksglæde droppede til fordel for 'Kliché':

En sommernat blev til morgenfest Du tog med, som eneste gæst Vi væltede glas ned fra mit køkkenbord Jeg kunne intet se, men kun dufte dit hår

Vi sprinter som vilde heste Vi stjæler kys uden at liste Vi kan nøjes med papvin Alt er gourmet, når du er min

Jeg ser kun dig Der er skyklapper på mig

Vi sover og elsker i ottetaller Kommer aldrig, når nogen andre kalder Skræller appelsiner med lukkede øjne Fortæller vores drømme og kysser os høje

Vi sprinter som vilde heste Vi stjæler kys uden at liste Vi kan nøjes med papvin Alt er gourmet, når du er min

Jeg ser kun dig Der er skyklapper på mig

ELSKER DIG FOR EVIGT

  • DR har fået 11 af Danmarks stærkeste sangskrivere til at skrive en ny kærlighedssang.

  • I podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' følger vi tilblivelsen af numrene. Serien udkommer hver fredag kl. 10. Første gang var den 1. december.

  • Serien afsluttes med en stor koncert i DR Koncertsal på Valentinsdag den 14 februar med de sange, der er blevet lavet i løbet af serien.

  • Solisterne bliver akkompagneret af musikere fra DR SymfoniOrkestret og et husorkester til koncerten.

  • Hvis du vil med til koncerten, kan du købe billetter på dr.dk/koncerthuset. Billetsalget begyndte den 1. december klokken 10.

  • Koncerten sendes også direkte på P6 Beat og DR3.

Facebook
Twitter