Musikkritiker og Bowie-fan: Anede ikke han led af kræft

Både Bowie-fan Klaus Lyngaard og anmelder Henrik Queitsch er i chok over sangerens pludselige død. Ingen af dem vidste, at Bowie var syg.

David Bowie - her under et besøg i Finland i 1976 - havde kæmpet mod en kræftsygdom i 18 måneder. Det vidste hverken Klaus Lynggaard eller Henrik Queitsch. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Alt var så godt i David Bowie-land i fredags, da den britiske sanger udgav sit roste album ’Blackstar’.

En plade som Informations musikkritiker, forfatter, dj og Bowie-fan Klaus Lynggaard begejstret har lyttet til i weekenden.

I dag er derimod på alle måder en sorgens dag, efter at det er blevet bekræftet, at den 69-årige sangeren nu er død af kræft.

- Min hustru ringede grædende til mig og fortalte det, så jeg har grædt vemodige tårer i dag, det har jeg, siger Klaus Lynggard, der har været fan af Bowie siden barndommen.

Vidste ikke, at Bowie var syg

Han vidste ikke, at David Bowie var syg og havde været det længe.

Men han kunne da godt se, at det var en ældre Bowie, man så i forbindelse med lanceringen af ’Blackstar’, hvor han i øvrigt ikke gav nogen interview.

- Men det forklarer meget. Jeg tænkte bare: Nå ja, alderen får os jo alle, og han var jo ikke typen, der faldt for botox, hvilket var meget cool, for han gik jo meget op i udseende, siger Klaus Lynggaard.

"Han går ud med stil"

Klaus Lynggaard opdagede som dreng i 1970’erne David Bowie, og den eksperimenterende og udklædte sanger tog unge Lynggaard ud af hverdagens grå trummerum.

- Han landede i en tid præget af tristesse, og hvor alt var så fodformet. Så kom han pludselig der med sit fantastiske musik og sine kostumer, og viste mig en verden, der bare var større end den forstad, jeg voksede op i, siger Klaus Lynggaard.

Til gengæld er Bowie gået bort iført arbejdstøjet.

- Han går ud med stil. Det er så tæt på, man kan komme på at falde med støvlerne på, siger Klaus Lynggaard.

Anmelder i chok og rundt på gulvet

Ekstra Bladets musikanmelder Henrik Queitsch anmeldte i sidste uge David Bowies album ’Black Star’ og gav det topkarakterer.

Som overskift i anmeldelsen brugte han sætningen ’En ny begyndelse’, og derfor kommer nyheden om Bowies død også bag på ham.

- Det er et chok. På albummet lyder han mere vital, end han nogensinde har gjort, siger Henrik Queitsch og fortsætter:

- Der har ikke været nogen indikationer af, at han skulle være syg. Han har tidligere holdt en lang pause, hvor han var syg, men så var han tilbage igen og lavede to plader, så jeg er sådan helt rund på gulvet, siger Henrik Queitsch til P1 Morgen.

Bowies genkomst blev til svanesang

Ifølge BBC har David Bowie denne gang været syg i halvandet år, og det sætter albummet ’Black Star’ i et helt andet lys, fortæller Henrik Queitsch.

- Han må have været syg, mens han lavede pladen, så han må have vidst, at det var hans sidste plade. Det er jo også det, der er så vildt, at alle anmeldere har anmeldt denne plade ud fra en præmis om, at det var Bowies genkomst.

- Han må have vidst, at det var hans testamente, han var ved at lave, siger Ekstra Bladets anmelder.

"Det bliver ikke meget større"

Henrik Queitsch fortæller, at der er nogle mere mørke og truende sider på albummet, som han i første gang tolkede som samfundsmæssige perspektiver.

Men disse sider kan måske have handlet om nogle mere personlige ting, som Henrik Queitsch siger.

Han mener, at verden nu har mistet en af de allerstørste musikere.

- Han er måske den største kunstner i populærmusikken på den anden side af The Beatles, og som især i 70’erne redefinerede pop- og rockmusikken, hver gang han udgav en plade. Det bliver ikke meget større, siger Henrik Queitsch.