Nekrolog: Prince - et popikon gennem årtier gik bort

Farverige Prince har fyret hit efter hit af på alverdens musikscener, men han var et privat menneske, der ikke tyede til alkohol og stoffer.

Farverige Prince modtog adskillige priser og henrykkede fans verden over med sine mange hits. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Det var en af de allerstørste, der gik bort i dag - bare 57 år gammel blev han - musikikonet Prince med fødenavnet Prince Rogers Nelson.

Karrieren blev indledt i 1970'erne, og over de næste tre årtier blev han kendt som en af verdens mest opfindsomme og excentriske forcer inden for popmusik.

Hans hit tæller blandt mange andre "Kiss", "1999", og "Little Red Corvette".

Musikken var præget af seksuelt ladede tekster og eksplosive optrædener, mens hans privatliv indebar to skilsmisser samt romancer med Madonna, Kim Basinger og Carmen Electra.

Vandt en Oscar

Prince blev født i Minneapolis i USA. Det siges, at han skrev sin første sang som syvårig, begyndte at spille guitar som niårig og siden blev repertoiret udvidet med flere instrumenter som keyboards og trommer.

Prince var kendt som en meget privat person, der i modsætning til andre i samme branche passede på sig selv uden at ty til stoffer og alkohol.

Han solgte mere end 100 millioner plader, vandt syv Grammys og blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame i 2004.

I 1993 ændrede han formelt sit navn til et symbol, hvilket førte til, at han blev omtalt som The Artist formerly known as Prince, eller slet og ret The Artist. Senere ændrede han sit navn tilbage.

Hans familie kaldte ham Skipper, andre The Purple One eller The Prince of Funk. Forældrene kaldte ham Prince Rogers Nelson, da han blev født i 1957 i Minneapolis.

Prince vandt en Oscar for musikken i filmen "Purple Rain", som udkom i 1984 og havde Prince i en af rollerne.

Populær i Danmark

Verdensstjernen var uhyre populær i Danmark, hvor han var kendt for at give intime ekstrakoncerter på små spillesteder som Vega og Amager Bio i København, efter han havde tilfredsstillet tusindvis af fans på diverse stadions og festivaler.

I 2010 spillede Prince på Orange scene på Roskilde Festival, i oktober samme år spillede han i Forum. I 2012 spillede han to koncerter på Femøren i København, og i 2013 spillede han på bøgescenen på Smukfest - det var det sidste, danskerne fik at se til en af musikhistoriens største kunstnere.

Hans allersidste optræden var i Atlanta i USA for en uge siden.

/DR Nyheder/