Nu skal pjækkeri koste: Festivaler kræver depositum af frivillige

Både Northside og Tinderbox vil i år kræve et depositum fra de gæster, der ønsker at arbejde som frivillige på årets festival.

Northside og Tinderbox tager konsekvensen og indfører et obligatorisk depositum for alle, der vil være frivillig på de to festivaler. (Foto: William Dengsø)

En gratis festivalbillet i bytte for en tjans som frivillig kan virke som et fristende tilbud for de festivalhungrende danskere, der enten ikke har råd til en festivalbillet eller ikke nåede at få fingrene i en billet i tide.

Men når først festivalarmbåndet sidder på håndleddet, daler entusiasmen desværre hos nogen.

Flere danske musikfestivaler oplever årligt, at en del af de frivillige kræfter ikke dukker op til en eller flere af deres planlagte vagter eller helt dropper det frivillige arbejde, som ellers er deres adgangsbillet til festivalen.

Nu tager både Northside og Tinderbox så konsekvensen og indfører et obligatorisk depositum for alle, der ønsker at arbejde som frivillig på de to festivaler.

- Det er frustrerende for os, når de frivillige ikke dukker op til deres vagter, men det er endnu mere frustrerende for de andre frivillige, som så pludselig står og mangler en mand på deres vagt, og så skal til at løbe endnu stærkere. Det er dem, vi gerne vil forsøge at hjælpe med det her tiltag, siger John Fogde, der er pressechef for både jyske Northside og fynske Tinderbox.

Depositumet på 300 kroner skal indbetales, når man tilmelder sig som frivillig og tilbagebetales efter festivalen, hvis man som frivillig er mødt op til alle sine arbejdsvagter. Møder man ikke op eller melder man for sent afbud til tjansen som frivillig, forbliver pengene i festivalkassen.

Folk tænker sig om, når læderet skal frem

Selvom hverken Northside eller Tinderbox i dag oplever store problemer med frivillige, som ikke dukker op som aftalt, så har de to festivaler alligevel følt sig nødsaget til at indkræve et depositum fra de frivillige, som en ekstra sikkerhed.

- Vi ved, at når folk skal have læderet frem, så tænker de sig altså lige om en ekstra gang, inden de melder sig som frivillig. Vi håber, at det får folk til at tage deres rolle som frivillig mere seriøst og skaber en større følelse af forpligtelse hos de frivillige.

Og det er vigtigt, at de frivillige møder op, for uden dem var der ingen festival, siger John Fogde.

- De frivillige er helt uvurderlige for os. Det ville slet ikke kunne lade sig gøre at lave så stor en festival uden dem, siger han.

Frivillig arbejdskraft er en årelang tradition i det danske festivallandskab. Men John Fogde er ikke bange for, at initiativet tager charmen og fællesskabsfølelsen ud af arbejdet som frivillig, når der pludselig skal penge på bordet.

- Det er naturligvis noget, vi har tænkt over, men det her handler jo om at vise de frivillige, som faktisk møder til deres vagter, noget respekt, siger John Fogde og fortæller samtidigt, at festivalen indtil videre overvejende har oplevet positive reaktioner fra festivalgæster og frivillige.

Nye festivaler mangler frivillige gengangere

Northside blev lanceret i 2010, mens den første udgave af Tinderbox løb af stablen i 2015.

John Fogde mener, at det kan være ekstra svært for festivaler, med knap så mange år på bagen, at holde de frivillige til ilden, da folk ikke på samme måde har en fast tradition om at arbejde som frivillig på festivalen.

- Det er klart, at antallet af gengangere blandt de frivillige nok er lavere end på andre festivaler. Men netop for at imødekomme det, prøver vi at skabe en stærk fælles kultur og loyalitetsfølelse blandt de frivillige på vores festivaler, siger han.

Til sammenligning oplever Smukfest, der hver år i august samler 13.000 frivillige, ikke samme frafald. Derfor har et lignende depositum aldrig været på tale, fortæller Maja Engberg-Sønderskov, der er foreningskoordinator for frivillige.

Nemmere for Smukfest at fastholde frivillige

Faktisk formår den snart 40-årige gamle og foreningsbaserede festival at få deres frivillige til at vende tilbage år efter år – blandt andet ved hjælp af en række medarbejdergoder såsom sociale arrangementer og en årlig forårsfest uden for festivalperioden.

- Det er kun cirka 25 procent af vores frivillige, der er nye hvert år, så det betyder jo, at vi fastholder 75 procent. Vi ser også, at jo mere ansvar vi giver, jo bedre er fastholdelsen, konstaterer Maja Engberg-Sønderskov.

Og når Smukfest i et spørgeskema spørger de frivillige, hvad der får dem til at melde sig som medhjælpere i bøgeskoven, så er det slet ikke en gratis billet til fem dages musik.

- For over 90 procent af de frivillige er det primære motiv fællesskabet, siger Maja Engberg-Sønderskov.

Northside Festival finder i år sted fra den 7. - 9. juni, mens Tinderbox løber af stablen fra den 28. - 20 juni. Hos Northside tæller hovednavnene blandt andre Björk, Queens Of The Stone Age og Diplo, mens Tinderbox byder på musik af blandt andre Depeche Mode, Alanis Morissette og French Montana.

Facebook
Twitter